Sport

„Reméljük, lesz közös döntőnk”

/ 2018.02.07., szerda 18:12 /

Közel négy évtized után ismét születhet magyar érem a téli olimpián, miután az utolsót a Sallay–Regőczy jégtáncpáros szerezte 1980-ban. Liu Shaolin Sándor rövid pályás gyorskorcsolyázónak minden esélye megvan a dobogóra.

– A gyorskorcsolya a magyar sport legújabb sikerágazata az úszás, a vívás és az evezős sportok után. Nem nyomasztják az elvárások?

– Büszke vagyok, hogy eredményeink hatására ilyen sportágakkal emlegetik egy szinten a rövid pályás gyorskorcsolyát. Magyarországnak élő sportlegendái vannak, minden nap keményen dolgozunk azért, hogy közéjük emelkedjünk. Az elvárások is az eredményeinknek köszönhetők – ezt nem nyomásként élem meg, hanem motivál.

– A magyar férfiváltó a kvalifikációs világkupa-sorozatban nemhogy érmet nem szerzett, de még döntőt sem futott. Ez a szerencsén múlik, vagy máson is?

– A világkupa-sorozatban elkerült minket a szerencse. Az érthetetlen bírói ítélettől a peches bukásig mindent átéltünk. Azt, hogy ott a helyünk a legjobbak között, korábban már bizonyítottuk: tavaly márciusban a világbajnokságon, idén januárban pedig az Eb-n szereztünk bronzérmet. A váltó hatalmas koncentrációt és összhangot igényel.

– A világversenyek révén már jól ismerik az ellenfeleiket. Kit tart a legkeményebbnek?

– Stábunk mindent megtesz, hogy alaposan felkészülhessünk az ellenfelekből, mert ez valóban fontos. A nemzetek is eltérő iskolát képviselnek, de egyénenként is változhat a stílus. Kevésbé ismert versenyzőként könnyebb dolgom volt, de világbajnokként már belőlem is felkészülnek. Egy olimpián nincs könnyű ellenfél. Lesz nagyszerű formában lévő hazai versenyző, és holland is. Boldogan mondhatom, hogy testvéremet is a legkeményebbek közé sorolhatom. Egy legenda, az orosz színekben versenyző Viktor Ahn eltiltás miatt nem vehet részt a játékokon, de rajta kívül mindenki ott lesz, aki számít.

– Öccse egyszer úgy nyilatkozott, az egyik francia vetélytárs a pályán a verbális és fizikai brutalitás eszközeivel is él, például rámarkol az ellenfelekre, és még jó, ha csak combon. Ez nem tilos?

– Örök igazság a legtöbb sportágban, hogy amit nem „fúj le” a bíró, az szabályos. Nálunk elég nagy a „bírófaktor”, de ezzel nem szabad foglalkoznunk, hanem minél jobb teljesítményre kell törekednünk. Igyekszünk kedvesek lenni a bírókkal, mert az hosszú távon kifizetődőbb a hisztinél.

– Az ellenfelet kilökni, a hátulról érkező, gyorsabb versenyzőt feltartani nem szabad. Mégis, kicsit olyan a rövid pályás gyorskorcsolya, mint a nyílt vízi úszás vagy a vízilabda: vérre menő küzdelem zajlik. Olykor szinte egymás torkát is elvágják a pengével.

– Szerencsére a sérülések nem gyakoriak, szándékosságot pedig sosem feltételezünk. A verseny hevében sok minden megtörténhet. Ha agresszív ellenféllel szemben is meg kell állni a helyemet, fokozottan figyelek. Igyekszem a tudásommal kitűnni és a sebességemmel érvényesülni, nekem ez tűnik nyerőnek.

– Sokszor az öccse ellen is fut. Egy verseny során mennyit számít a testvérkapcsolat? Képesek lennének egymást is akadályozni?

– Nagyon jó érzés Ádóval versenyezni, ez adott esetben sokat számít. Alapvetően tudjuk segíteni egymást, reméljük, az olimpián is lesz közös döntőnk.

– Nem igazán erős a sportági lobbink. Míg a női műkorcsolya és a páros műkorcsolya ítészei között lesznek magyar bírók az olimpián, a short track csupán egy magyar videobírót és egy bíróasszisztenst kapott.

– Annyit kell dolgozni, hogy ezen ne múljon semmi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.