Sport

Román tornász magyar színekben

/ 2017.11.29., szerda 18:44 /

A Nemzetközi Tornaszövetség jóváhagyta, hogy a román Olivia Cîmpian a jövőben magyar színekben versenyezzen. A Magyar Torna Szövetség elnöke, Magyar Zoltán szerint így jó esélyünk van arra, hogy női csapatunk kijusson az olimpiára.

Meglepő volt, amikor áprilisban Olivia Cîmpian szülei azzal keresték meg önöket, hogy szeretnék, ha lányuk nálunk folytathatná a pályafutását?

Váratlan megkeresés volt, még a kolozsvári Eb előtt, amelyen Olivia a román válogatott színeiben indult. A kislány nagymamája aradi magyar asszony volt, édesapja jól beszél magyarul, és Debrecenben kapott állást. Olivia nem akart Déváról Bukarestbe menni, távol kerülni a szüleitől, de a román tornaszövetség központosítási törekvései miatt ott kellett volna készülnie a válogatottal. Emellett úgy érezték, Olivia Magyarországon jobban tudna fejlődni. Számunkra nagy lehetőség rejlik az átjövetelében.

A kolozsvári Eb-n Kovács Zsófia egyéni összetettben ezüstérmes lett, amire Ónodi Henrietta 1990-es harmadik helye óta nem volt példa, Dévai Boglárka pedig ugrásban bronzot kapott. A hozzájuk csatlakozó Oliviával megnőtt az esélyünk kijutni az olimpiára?

Óriási mértékben, még ha Zsófia és Boglárka „csak” Európában érte is el a nagy sikert. Világszinten nagy rivalizálás van a tornasportban. Japán, Kanada, Mexikó és a dél-amerikai országok feltörtek, a világ legjobbjai pedig az Egyesült Államokban vannak. Reményeink szerint jövőre már utolérhetjük az élbolyt. A 2018-as vébén az érmes csapatok automatikusan kvalifikálják magukat a 12 csapatos olimpiára. A 2019-es vébén azt kell elérnünk, hogy három-négy jó versenyzővel megszerezzük a fennmaradó kilenc hely egyikét.

Mi Olivia Cîmpian erőssége?

Magyarországon a gerendaiskola kicsit elmaradott a románhoz képest, és a kislány lenyűgöző tudást hozott magával ezen a szeren. Javunkra szóljon, hogy mi meg felemás korlátban vagyunk jók, és Olivia hihetetlenül sokat fejlődött ebben, mióta nálunk van. Egyébként is végtelenül tehetséges, jó alkatú, szorgalmas kislány, és csapatban mind a négy szeren sokat tud segíteni. A román szövetség egyéves eltiltást kért, így csak jövő szeptember 15-től versenyezhet magyar színekben, addig kizárólag hazai versenyeken szerepelhet, de az októberi vébén már velünk indulhat.

Elmondhatjuk, hogy a magyar tornasport végre feljövőben van?

A torna nagy áldozata lett a rendszerváltásnak. Más sportágak foglalták el a tornacsarnokainkat és termeinket, sok edzőnk külföldre távozott. Négy évvel ezelőtt, amikor a kiemelt sportágak közé került a torna is, végre megnyíltak a lehetőségeink. Épülnek a tornatermek, továbbképzéseket tartunk, külföldi szaktekintélyeket hívhatunk meg, és a Testnevelési Egyetemen újraindították a tornász szakot. Bár kezdenek külföldről visszaszivárogni az edzők, még csak mutatóban. Divatos sportág lett a torna, hatalmas igény van az edzőkre, és a Nyugat sorra happolja el a keleti országok trénereit. Mi még nem tudjuk felvenni a versenyt a kinti fizetésekkel, de szeretnénk, ha a jó edzők magasabb bért kaphatnának.

A férfiak között Berki Krisztián Kolozsvárott bebizonyította, hogy még mindig a világ három legjobb lovasa között van.

Nagy példaképünk Krisztián. A jelek szerint a műtétje jól sikerült, és azt mondjuk, nem kell rohannia. Támogatjuk őt mindenben, hogy vagy a 2019-es vébén, vagy a 2020-as világkupán sikerüljön az olimpiai kvalifikációja. Ha pedig odáig eljutott, bármi megtörténhet.

Magyar Zoltán
Budapesten született 1953-ban. Lólengésben kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, háromszoros Eb-aranyérmes, csapatban olimpiai bronzérmes. 2011 óta a Magyar Torna Szövetség elnöke. Több elem első bemutatása a nevéhez fűződik: az orsó, a szökkenő-vándor és a róla elnevezett Magyar-vándor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.