Sport

Skandináv „mumusok”

/ 2017.12.06., szerda 18:19 /

A héten Németországban zajló női kézilabda-világbajnokságon lapzártánkkor az első két mérkőzésen vagyunk túl. Görbicz Anita, a válogatott csapatkapitánya szerint manapság legalább 12 csapat pályázik az érmes helyezésekre.

– Pálinger Katalin válogatott kapus mondta: a női kézilabdában bármi előfordulhat, nem lehet előre leosztani a helyezéseket. Ön milyennek látja a mostani nemzetközi mezőnyt?

– Tíz-tizenöt éve, illetve amikor bekerültem a válogatottba, szűkebb volt az élmezőny. Állandóbb volt a legjobb négy-hat csapat, amelyek közé mi is tartoztunk. Mára szélesedett a nemzetközi kézilabda, a brazilok révén Európán kívüli gárda is bekerült az elitbe, amelynek jelenleg a norvégok, a hollandok, az oroszok és a franciák a tagjai. Mellettük még legalább nyolc válogatott pályázik az érmes helyekre. Ezek közé szeretnénk tartozni mi is, ami igen nehéz.

– Milyen nehézségei vannak a világbajnokság új rendszerének?

– A csoportkör általában könnyebb, két-három gyengébb együttessel is összefuthatunk. Ám idén a leggyengébb csapatok közül a vb-re csak szabadkártyával kijutó, de 2013-ban és 2015-ben vb 4. helyezett lengyeleket kaptuk. Így négy nagyon erős európai csapat került a csoportunkba, és a nyolcaddöntős ágon is ott vannak a románok, a franciák, a spanyolok vagy a nagy fejlődést mutató szlovének. Az Eb ebből a szempontból még nehezebb, mert csak olyan válogatottak vesznek részt rajta, amelyek mindegyike esélyes továbbjutni vagy a legjobb nyolc közé kerülni.

– A skandinávok erősek a férfi és a női kézilabdában is. A norvégok és a svédek örök „mumusok”, vagy legyőzhetők lettek volna?

– A norvégok a világ- és Európa-bajnoki cím védői, és ha nem is nyernek meg minden versenyt, uralják a női kézilabdát. A saját bőrünkön tapasztaltuk meg a vb első mérkőzésén, hogy minden hibát góllal büntetnek. A svédek ellen szoros meccset játszottunk, de többet hibáztunk, mint ők, így ha nem is nagy különbséggel, de legyőztek minket. Úgy érzem, ha tízszer találkozna egymással a két csapat, fele-fele arányban nyernénk mi és ők. Ezúttal nem tudtuk megszerezni a nagyon fontos két pontot.

– Nagy László mondta: atletikusabb lett a felkészítés, s újfajta fizikai és mentális felméréseknek vetik alá a játékosokat, egyénre szabott edzéstervekkel. A nőknél is ez zajlik?

– Fontos az egyéni képzés, hiszen más alkat, képesség és tudás szükséges a mezőnyjátékosok között a posztonkénti kiemelkedő teljesítményhez. Felértékelődött a taktikai fegyelem. Ennek révén kevesebb kiemelkedő képességű, de képzett és fegyelmezett kézilabdacsapat legyőzhet egy olyan gárdát, amelynek hagyományos értelemben véve jobb a kézilabdatudása. Ahogy mindenkinek, nekünk is az a célunk, hogy a képességeinket megfelelő fegyelmezettséggel állítsuk a csapat szolgálatába.

– A szövetségi kapitány szerint lehet, hogy egy jó meccs adta önbizalom kellene csak ahhoz, hogy megérezzék, milyen, amikor eredményes a küzdés.

– A győzelemnél valóban nincs jobb önbizalom-növelő. A képességbeli tudás kevés megfelelő koncentráció és motiváció nélkül. De ahogy a vb előtt is mondtam: úgy szeretnénk szerepelni ezen a tornán, hogy tiszta lelkiismerettel mehessünk haza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.