valasz.hu/sport/ellenseges-birak-a-hazai-vb-n-124764

http://valasz.hu/sport/ellenseges-birak-a-hazai-vb-n-124764

Sport

Szerencsés vétkek

/ 2017.04.26., szerda 16:33 /

Ízekre lehet szedni, hogyan vezette Kassai Viktor a Real Madrid–Bayern München-meccset, ám ő az a bíró, aki a világon elsőként próbálhatta ki élesben a videobíró-rendszert, és támogatná a hivatalos bevezetését.

Lassan ülnek el a hullámok a múlt heti Real Madrid–Bayern München BL-negyeddöntő visszavágója körül. A gól nélküli első, majd az őrületes második félidő és a hosszabbítás után a 4–2-es végeredmény a madridiak továbbjutását hozta, de a Bayern vezetői, játékosai, szurkolói és több európai sportorgánum szerint Kassai Viktor és magyar játékvezetőtársainak hibái miatt úszott el a münchenieknek a mérkőzés.

Utólag ízekre lehet szedni a bírók ténykedését, és a bírálók csokorba szedhetik, Kassai hány olyan mérkőzést vezetett az elmúlt években, amelyet „ő is szeretne elfelejteni”. A bírói tévedések azonban a játék részei, és a futball történetében egyetlen olyan topjátékvezető sem akadt még, aki ne hibázott volna a pályafutása során. Úgy tűnik, Kassainak az a sors jutott, hogy az ő hibái által kerülnek középpontba a bírók munkáját segítő reformok a labdarúgásban.

A 2012-es Eb-n az Ukrajna–Anglia-mérkőzés attól vált emlékezetessé, hogy a magyar játékvezető nem adta meg azt az egyenlítő gólt az ukránoknak, amelyről a lassítások után derült ki, hogy a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát az egyik angol játékos. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ez után döntött úgy, hogy bevezetik az elektromos gólbíró technológiát, és a 2013-as Konföderációs Kupa óta a játékvezetők másodperceken belül jelzést kapnak arról, ha a labda a gólvonalon túlra kerül.

A Real–Bayern-meccsen történtek egy másik elodázhatatlanná vált kérdést, a videobíró szükségességét vetették fel újra. Éppen Kassai volt az a játékvezető, aki a tavaly Japánban megrendezett klub-vb-n – azaz FIFA-tétmérkőzésen – a világon elsőként használhatott videobírót, és alkalmazott visszajátszást egy büntető megítélésénél. A vb után Kassai úgy nyilatkozott, hogy két oldal áll szemben a kérdésben. „Az egyik azt mondja: lehet, hogy egy jó ítéletre várni kell fél vagy akár másfél percet is, de végül jó döntés szülessen. A másik azt mondja: egy-másfél perc hosszú idő a folyamatos játékot jelentő futballban, és nem fér bele. Persze mindig lesznek olyan helyzetek, amelyek így is, úgy is megítélhetők, de ezzel a rendszerrel kiküszöbölhetők azok az óriási tévedések, amelyeket az egész stadion lát, csak éppen a bíró nem vesz észre. Ilyen szempontból jó érzés egy játékvezetőnek, hogy tudja: nagyot nem hibázhat.”

A tesztelés alatt álló rendszer egyelőre csak a legnehezebb helyzetekben – büntetők, kiállítások – alkalmazható, de az ausztrál A-League-ben már hivatalossá tették a használatát. Márciusban a francia–spanyol felkészülési meccsen érvénytelenített egy gólt a játékvezető a videobíró révén, az olasz játékvezetők szövetsége nemrég jelentette be, hogy a 2017–2018-as szezontól a Serie A-ban bevezetik a videobírót, a spanyolok március vége óta terveznek hasonló lépést, a Magyar Labdarúgó Szövetség egy hete közölte, hogy gondolkodik a dolgon. Könnyen lehet tehát, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint Kassai hibái végül is „futballforradalomhoz” vezetik a világ legnépszerűbb sportágát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Alakul a Budapest–Tel-Aviv-tengely – kulcsszerepben Finkelstein

Hasonlóan gondolkodik az izraeli és a magyar kormány Soros Györgyről és a migrációról. De Benjamin Netanjahu budapesti útja azt is jelzi: a zsidó állam nyit az őt a nyugatiakkal ellentétben alig kritizáló visegrádiak felé. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Schiffer András: „Így nem lesz itt kormányváltás”

Az ellenzék újra matekozik ahelyett, hogy az országgal foglalkozna, és versenyt üvölt Orbán ellen, akinek pedig igenis jól működött a szimata migrációügyben – ismeri el Schiffer András. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Cirkusz a Szigeten

A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra.