Sport

Szerencsés vétkek

/ 2017.04.26., szerda 16:33 /

Ízekre lehet szedni, hogyan vezette Kassai Viktor a Real Madrid–Bayern München-meccset, ám ő az a bíró, aki a világon elsőként próbálhatta ki élesben a videobíró-rendszert, és támogatná a hivatalos bevezetését.

Lassan ülnek el a hullámok a múlt heti Real Madrid–Bayern München BL-negyeddöntő visszavágója körül. A gól nélküli első, majd az őrületes második félidő és a hosszabbítás után a 4–2-es végeredmény a madridiak továbbjutását hozta, de a Bayern vezetői, játékosai, szurkolói és több európai sportorgánum szerint Kassai Viktor és magyar játékvezetőtársainak hibái miatt úszott el a münchenieknek a mérkőzés.

Utólag ízekre lehet szedni a bírók ténykedését, és a bírálók csokorba szedhetik, Kassai hány olyan mérkőzést vezetett az elmúlt években, amelyet „ő is szeretne elfelejteni”. A bírói tévedések azonban a játék részei, és a futball történetében egyetlen olyan topjátékvezető sem akadt még, aki ne hibázott volna a pályafutása során. Úgy tűnik, Kassainak az a sors jutott, hogy az ő hibái által kerülnek középpontba a bírók munkáját segítő reformok a labdarúgásban.

A 2012-es Eb-n az Ukrajna–Anglia-mérkőzés attól vált emlékezetessé, hogy a magyar játékvezető nem adta meg azt az egyenlítő gólt az ukránoknak, amelyről a lassítások után derült ki, hogy a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát az egyik angol játékos. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ez után döntött úgy, hogy bevezetik az elektromos gólbíró technológiát, és a 2013-as Konföderációs Kupa óta a játékvezetők másodperceken belül jelzést kapnak arról, ha a labda a gólvonalon túlra kerül.

A Real–Bayern-meccsen történtek egy másik elodázhatatlanná vált kérdést, a videobíró szükségességét vetették fel újra. Éppen Kassai volt az a játékvezető, aki a tavaly Japánban megrendezett klub-vb-n – azaz FIFA-tétmérkőzésen – a világon elsőként használhatott videobírót, és alkalmazott visszajátszást egy büntető megítélésénél. A vb után Kassai úgy nyilatkozott, hogy két oldal áll szemben a kérdésben. „Az egyik azt mondja: lehet, hogy egy jó ítéletre várni kell fél vagy akár másfél percet is, de végül jó döntés szülessen. A másik azt mondja: egy-másfél perc hosszú idő a folyamatos játékot jelentő futballban, és nem fér bele. Persze mindig lesznek olyan helyzetek, amelyek így is, úgy is megítélhetők, de ezzel a rendszerrel kiküszöbölhetők azok az óriási tévedések, amelyeket az egész stadion lát, csak éppen a bíró nem vesz észre. Ilyen szempontból jó érzés egy játékvezetőnek, hogy tudja: nagyot nem hibázhat.”

A tesztelés alatt álló rendszer egyelőre csak a legnehezebb helyzetekben – büntetők, kiállítások – alkalmazható, de az ausztrál A-League-ben már hivatalossá tették a használatát. Márciusban a francia–spanyol felkészülési meccsen érvénytelenített egy gólt a játékvezető a videobíró révén, az olasz játékvezetők szövetsége nemrég jelentette be, hogy a 2017–2018-as szezontól a Serie A-ban bevezetik a videobírót, a spanyolok március vége óta terveznek hasonló lépést, a Magyar Labdarúgó Szövetség egy hete közölte, hogy gondolkodik a dolgon. Könnyen lehet tehát, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint Kassai hibái végül is „futballforradalomhoz” vezetik a világ legnépszerűbb sportágát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.