valasz.hu/sport/szerencses-vetkek-123576

http://valasz.hu/sport/szerencses-vetkek-123576

Sport

Szerencsés vétkek

/ 2017.04.26., szerda 16:33 /

Ízekre lehet szedni, hogyan vezette Kassai Viktor a Real Madrid–Bayern München-meccset, ám ő az a bíró, aki a világon elsőként próbálhatta ki élesben a videobíró-rendszert, és támogatná a hivatalos bevezetését.

Lassan ülnek el a hullámok a múlt heti Real Madrid–Bayern München BL-negyeddöntő visszavágója körül. A gól nélküli első, majd az őrületes második félidő és a hosszabbítás után a 4–2-es végeredmény a madridiak továbbjutását hozta, de a Bayern vezetői, játékosai, szurkolói és több európai sportorgánum szerint Kassai Viktor és magyar játékvezetőtársainak hibái miatt úszott el a münchenieknek a mérkőzés.

Utólag ízekre lehet szedni a bírók ténykedését, és a bírálók csokorba szedhetik, Kassai hány olyan mérkőzést vezetett az elmúlt években, amelyet „ő is szeretne elfelejteni”. A bírói tévedések azonban a játék részei, és a futball történetében egyetlen olyan topjátékvezető sem akadt még, aki ne hibázott volna a pályafutása során. Úgy tűnik, Kassainak az a sors jutott, hogy az ő hibái által kerülnek középpontba a bírók munkáját segítő reformok a labdarúgásban.

A 2012-es Eb-n az Ukrajna–Anglia-mérkőzés attól vált emlékezetessé, hogy a magyar játékvezető nem adta meg azt az egyenlítő gólt az ukránoknak, amelyről a lassítások után derült ki, hogy a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát az egyik angol játékos. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ez után döntött úgy, hogy bevezetik az elektromos gólbíró technológiát, és a 2013-as Konföderációs Kupa óta a játékvezetők másodperceken belül jelzést kapnak arról, ha a labda a gólvonalon túlra kerül.

A Real–Bayern-meccsen történtek egy másik elodázhatatlanná vált kérdést, a videobíró szükségességét vetették fel újra. Éppen Kassai volt az a játékvezető, aki a tavaly Japánban megrendezett klub-vb-n – azaz FIFA-tétmérkőzésen – a világon elsőként használhatott videobírót, és alkalmazott visszajátszást egy büntető megítélésénél. A vb után Kassai úgy nyilatkozott, hogy két oldal áll szemben a kérdésben. „Az egyik azt mondja: lehet, hogy egy jó ítéletre várni kell fél vagy akár másfél percet is, de végül jó döntés szülessen. A másik azt mondja: egy-másfél perc hosszú idő a folyamatos játékot jelentő futballban, és nem fér bele. Persze mindig lesznek olyan helyzetek, amelyek így is, úgy is megítélhetők, de ezzel a rendszerrel kiküszöbölhetők azok az óriási tévedések, amelyeket az egész stadion lát, csak éppen a bíró nem vesz észre. Ilyen szempontból jó érzés egy játékvezetőnek, hogy tudja: nagyot nem hibázhat.”

A tesztelés alatt álló rendszer egyelőre csak a legnehezebb helyzetekben – büntetők, kiállítások – alkalmazható, de az ausztrál A-League-ben már hivatalossá tették a használatát. Márciusban a francia–spanyol felkészülési meccsen érvénytelenített egy gólt a játékvezető a videobíró révén, az olasz játékvezetők szövetsége nemrég jelentette be, hogy a 2017–2018-as szezontól a Serie A-ban bevezetik a videobírót, a spanyolok március vége óta terveznek hasonló lépést, a Magyar Labdarúgó Szövetség egy hete közölte, hogy gondolkodik a dolgon. Könnyen lehet tehát, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint Kassai hibái végül is „futballforradalomhoz” vezetik a világ legnépszerűbb sportágát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.