Sport

Szerencsés vétkek

/ 2017.04.26., szerda 16:33 /

Ízekre lehet szedni, hogyan vezette Kassai Viktor a Real Madrid–Bayern München-meccset, ám ő az a bíró, aki a világon elsőként próbálhatta ki élesben a videobíró-rendszert, és támogatná a hivatalos bevezetését.

Lassan ülnek el a hullámok a múlt heti Real Madrid–Bayern München BL-negyeddöntő visszavágója körül. A gól nélküli első, majd az őrületes második félidő és a hosszabbítás után a 4–2-es végeredmény a madridiak továbbjutását hozta, de a Bayern vezetői, játékosai, szurkolói és több európai sportorgánum szerint Kassai Viktor és magyar játékvezetőtársainak hibái miatt úszott el a münchenieknek a mérkőzés.

Utólag ízekre lehet szedni a bírók ténykedését, és a bírálók csokorba szedhetik, Kassai hány olyan mérkőzést vezetett az elmúlt években, amelyet „ő is szeretne elfelejteni”. A bírói tévedések azonban a játék részei, és a futball történetében egyetlen olyan topjátékvezető sem akadt még, aki ne hibázott volna a pályafutása során. Úgy tűnik, Kassainak az a sors jutott, hogy az ő hibái által kerülnek középpontba a bírók munkáját segítő reformok a labdarúgásban.

A 2012-es Eb-n az Ukrajna–Anglia-mérkőzés attól vált emlékezetessé, hogy a magyar játékvezető nem adta meg azt az egyenlítő gólt az ukránoknak, amelyről a lassítások után derült ki, hogy a gólvonal mögül kanalazta ki a labdát az egyik angol játékos. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ez után döntött úgy, hogy bevezetik az elektromos gólbíró technológiát, és a 2013-as Konföderációs Kupa óta a játékvezetők másodperceken belül jelzést kapnak arról, ha a labda a gólvonalon túlra kerül.

A Real–Bayern-meccsen történtek egy másik elodázhatatlanná vált kérdést, a videobíró szükségességét vetették fel újra. Éppen Kassai volt az a játékvezető, aki a tavaly Japánban megrendezett klub-vb-n – azaz FIFA-tétmérkőzésen – a világon elsőként használhatott videobírót, és alkalmazott visszajátszást egy büntető megítélésénél. A vb után Kassai úgy nyilatkozott, hogy két oldal áll szemben a kérdésben. „Az egyik azt mondja: lehet, hogy egy jó ítéletre várni kell fél vagy akár másfél percet is, de végül jó döntés szülessen. A másik azt mondja: egy-másfél perc hosszú idő a folyamatos játékot jelentő futballban, és nem fér bele. Persze mindig lesznek olyan helyzetek, amelyek így is, úgy is megítélhetők, de ezzel a rendszerrel kiküszöbölhetők azok az óriási tévedések, amelyeket az egész stadion lát, csak éppen a bíró nem vesz észre. Ilyen szempontból jó érzés egy játékvezetőnek, hogy tudja: nagyot nem hibázhat.”

A tesztelés alatt álló rendszer egyelőre csak a legnehezebb helyzetekben – büntetők, kiállítások – alkalmazható, de az ausztrál A-League-ben már hivatalossá tették a használatát. Márciusban a francia–spanyol felkészülési meccsen érvénytelenített egy gólt a játékvezető a videobíró révén, az olasz játékvezetők szövetsége nemrég jelentette be, hogy a 2017–2018-as szezontól a Serie A-ban bevezetik a videobírót, a spanyolok március vége óta terveznek hasonló lépést, a Magyar Labdarúgó Szövetség egy hete közölte, hogy gondolkodik a dolgon. Könnyen lehet tehát, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint Kassai hibái végül is „futballforradalomhoz” vezetik a világ legnépszerűbb sportágát.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!