Sport

Eltökélt, mint a londoni arany előtt – Interjú Szilágyi Áronnal

/ 2014.02.14., péntek 07:59 /
Eltökélt, mint a londoni arany előtt – Interjú Szilágyi Áronnal

Szilágyi Áron számára elkezdődött az idei versenyszezon, a madridi nyitány után ezen a hétvégén már Padovában szerepel a nyolc állomásból álló vívó világkupán. A férfi kard egyéni 24 éves londoni olimpiai bajnoka épp olyan eltökélt, mint amikor az ötkarikás játékokra készült a brit fővárosban, a csúcsformát pedig július közepére, a kazanyi világbajnokság idejére időzíti.

Szilágyi Áron nem azért utazott Madridba, hogy stadiontúrára menjen a Santiago Bernabéuba, majd végigjárja a Prado képtárat, és Padovába sem azért utazott, hogy a Sant'Antonio bazilikánál igyon egy csésze kávét vagy a Piazza dei Signori óratornyánál pizzázzon. A spanyol metropolis és az észak-olasz város között a kardvívók világkupa-sorozata a kapocs. Az első állomáshelyen a Vasas világklasszisa egyéniben nem váltotta meg a világot, a legjobb 16 között honfitársával, Gémesi Csanáddal szemben maradt alul, a csapattal elért bronzérem viszont kárpótolta a kisebb kudarcért.

„Tavaly hat világkupa-versenyen indultam el, egyéniben ötször, csapatban háromszor állhattam fel a dobogóra" - emlékezett vissza Szilágyi. „Idén is valami hasonló a terv: legfeljebb egyet vagy kettőt fogok kihagyni a nyolc állomásból, és mindig, mindenhol az első három közé kerülés legyen a motivációs erőm. Nem is tudnék úgy vk-pástra lépni, hogy ne az éremszerzés lobogjon a szemem előtt."

Egyre sűrűbb a program, Áron sokat utazik, akkor is úton van két verseny között, amikor alapesetben mestere, Somlai Béla utasításait követné a Kovács Pál Vívócsarnokban. „Az alapozás idején volt heti kilenc-tíz edzésünk is, ilyenkor viszont szűkül a kör, az azért sok mindent meghatároz, hogy az egyik helyszínről hétfőn érünk haza, és csütörtökön már indulunk is egy másikra. Ebbe a néhány napba próbálunk belezsúfolni minél több, lehetőleg négy-öt gyakorlást."

Szilágyi Áron elmondta, az év csúcspontja egyértelműen a júliusi kazanyi világbajnokság. Az talán némileg meglepő, hogy prioritási sorrendben a szívéhez oly közel álló Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix előrébb van, mint az Európa-bajnokság. Előbbit márciusban Budapesten, utóbbit júniusban Strasbourgban rendezik.

„Attól, hogy az év legfontosabb versenye nem a Syma-csarnokban van, hanem Tatárföldön, ugyanúgy a lehető legjobb eredmény elérésére törekszem. A budapesti bronz után Kazanyban jó lenne döntőt vívni. Az Eb-re különösebben nem is készülünk, csak egy fázisa a vb-felkészülésnek, semmi több, tavaly a zágrábi Európa-bajnokságnak is ennyi volt a szerepe. A Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix a szívügyem, igyekszem annyira felpörögni, hogy már ott is a topon legyek."

A magyar vívósport 35. olimpiai bajnoki címét szerző Szilágyi elismeri, London óta sok minden megváltozott. „Talán valamivel megfontoltabb és taktikusabb lettem, pedig 24 évesen még nyilván most sem igazán számítok éppen öreg rókának. Itt az tud folyamatosan a legjobbak között is meghatározó szereplő, igazi egyéniség lenni, aki évről évre képes megújulni. Akkor járok jó úton, ha engem senki se ismer ki, én viszont mindenkit meglepek."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.