valasz.hu/sport/a-futballabece-megtanulasaval-is-adosak-vagyunk-129111

http://valasz.hu/sport/a-futballabece-megtanulasaval-is-adosak-vagyunk-129111

Sport

Tenisz: sikert sikerre

/ 2018.01.31., szerda 15:32 /

Babos Tímea női párosban megnyerte az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot. Ilyesmire 32 éve, Temesvári Andrea páros Grand Slam-győzelme óta nem volt példa.

Múlt héten az Ausztráliában nyolcaddöntős Fucsovics Mártont ünnepeltük, most páros bajnokot üdvözölhettünk. Kemény borítású pályán remekeltek, egy olyan országból, ahol talán tíz ilyen van. Honnan jönnek ezek a sikerek?

Valóban kevés otthon a kemény pálya, de ettől a tenisz még népszerű sportág hazánkban, és a szurkolók megérdemlik a sikereket. A sok munka és a remek stáb az eredmények alapja. Napi hét órát edzem, ez elengedhetetlen ezen a szinten. A sikereknek köszönhetően érezhető Magyarországon a teniszláz. Ez nagy öröm: szeretném, ha a gyerekeknek minél több motivációt adhatnék.

Szenzációs hónapokon van túl: páros világbajnok, páros ausztrál bajnok, vegyes páros döntős. Mekkora szerepe volt ebben, hogy a női tenisz Mourinhóját szerződtették edzőnek, aki csúcsra segítette a francia Bartolit?

Thomas Drouet-vel öt éve dolgozunk közösen, rengeteget fejlődtem mellette, oroszlánrésze van az eredményekben. A nehéz pillanatokban is mellettem van, ez roppant fontos számomra.

Edzője kétféle teniszezőt ismer: a bajnokot, aki a vertnek látszó helyzetekben is hisz magában, és visszajön, illetve akivel nem érdemes foglalkozni. Ezt látszott most igazolni, hiszen női partnere, Kristina Mladenovic egyéniben hónapok óta nem győzött. Hogyan tudja erősíteni a társa önbizalmát?

Nem csak csapattársak, barátnők is vagyunk. Az Australian Open elejétől fokozatosan jöttünk bele a játékba; ha valamelyikünknek rosszabb periódusa volt, a másik ki tudta segíteni. Ha érezhető volt egy kis bizonytalanság, akkor sem fordult meg a fejemben más a győzelmen kívül, s ez Kikire is átragadt.

A sírból hozták vissza a döntőt, és ebben kulcsszerepe volt. Agresszíven, de stabilan kell játszania. Ám ezek ellentétes követelmények, nem?

A nagy játékosokra mindkettő jellemző. Azért dolgozom, hogy fokozatosan fejlődjek a játék minden elemében.

A minap bejárta a világot a svájci Federer és az amerikai Sock videója, mert vegyes párosban szinte ügyet sem vetettek a nőkre, csak a két férfi gálázott. Ön viszont nem játszott alárendelt szerepet, sőt. Milyen érzés, hogy partnere, az indiai Rohan Bopanna gyengébb játékán ment el a győzelem?

Noha vesztettünk, a döntő után sok dicséretet kaptam, és ez nagyon jólesett. Rohan oldalán remek volt párosozni, neki is jár a köszönet. A döntőben valóban nekem jött ki jobban a lépés, de hiba volna őt okolni. Egy meccsen kikaptunk ugyan, de eljutottunk a döntőig, ami nagy siker.

A páros játékosok kétféle utat követnek. Az egyik a párosspecialista Bopannáé, aki egyéniben a top200-ba sem tudott bekerülni, a másik Taróczy Balázsé, aki top20-as játékos volt. Ön melyiket követné?

Alapvetően egyes játékosnak tartom magam. Idén Kikivel csak a nagyobb versenyeken indulunk közösen. A páros segít a fejlődésben, a döntők hangulatával olyan tapasztalatra tehetek szert, amit semmilyen edzés nem pótolhat. Ha keményen dolgozom, én is lehetek top20-as játékos; ez a célom.

A Hopman-kupán a nagy tenisznemzetek vegyes összetételű csapatokkal indulnak. Reménykedhetünk, hogy egyszer egy Fucsovics–Babos párosnak is drukkolhatunk?

Soha ne mondd, hogy soha. Egy olimpia vagy egy Hopman-kupa tud hozni érdekes párosokat. Reméljük, mindketten leszünk annyira sikeresek, hogy a kérdés aktuális legyen.

Babos Tímea
Sopronban született 1993-ban. Édesapja a nevelőedzője, háromszoros junior grand slam-győztes. 2017-ben páros világbajnok. Egyéniben 45. a világranglistán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.