Sport

Tenisz: sikert sikerre

/ 2018.01.31., szerda 15:32 /

Babos Tímea női párosban megnyerte az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot. Ilyesmire 32 éve, Temesvári Andrea páros Grand Slam-győzelme óta nem volt példa.

Múlt héten az Ausztráliában nyolcaddöntős Fucsovics Mártont ünnepeltük, most páros bajnokot üdvözölhettünk. Kemény borítású pályán remekeltek, egy olyan országból, ahol talán tíz ilyen van. Honnan jönnek ezek a sikerek?

Valóban kevés otthon a kemény pálya, de ettől a tenisz még népszerű sportág hazánkban, és a szurkolók megérdemlik a sikereket. A sok munka és a remek stáb az eredmények alapja. Napi hét órát edzem, ez elengedhetetlen ezen a szinten. A sikereknek köszönhetően érezhető Magyarországon a teniszláz. Ez nagy öröm: szeretném, ha a gyerekeknek minél több motivációt adhatnék.

Szenzációs hónapokon van túl: páros világbajnok, páros ausztrál bajnok, vegyes páros döntős. Mekkora szerepe volt ebben, hogy a női tenisz Mourinhóját szerződtették edzőnek, aki csúcsra segítette a francia Bartolit?

Thomas Drouet-vel öt éve dolgozunk közösen, rengeteget fejlődtem mellette, oroszlánrésze van az eredményekben. A nehéz pillanatokban is mellettem van, ez roppant fontos számomra.

Edzője kétféle teniszezőt ismer: a bajnokot, aki a vertnek látszó helyzetekben is hisz magában, és visszajön, illetve akivel nem érdemes foglalkozni. Ezt látszott most igazolni, hiszen női partnere, Kristina Mladenovic egyéniben hónapok óta nem győzött. Hogyan tudja erősíteni a társa önbizalmát?

Nem csak csapattársak, barátnők is vagyunk. Az Australian Open elejétől fokozatosan jöttünk bele a játékba; ha valamelyikünknek rosszabb periódusa volt, a másik ki tudta segíteni. Ha érezhető volt egy kis bizonytalanság, akkor sem fordult meg a fejemben más a győzelmen kívül, s ez Kikire is átragadt.

A sírból hozták vissza a döntőt, és ebben kulcsszerepe volt. Agresszíven, de stabilan kell játszania. Ám ezek ellentétes követelmények, nem?

A nagy játékosokra mindkettő jellemző. Azért dolgozom, hogy fokozatosan fejlődjek a játék minden elemében.

A minap bejárta a világot a svájci Federer és az amerikai Sock videója, mert vegyes párosban szinte ügyet sem vetettek a nőkre, csak a két férfi gálázott. Ön viszont nem játszott alárendelt szerepet, sőt. Milyen érzés, hogy partnere, az indiai Rohan Bopanna gyengébb játékán ment el a győzelem?

Noha vesztettünk, a döntő után sok dicséretet kaptam, és ez nagyon jólesett. Rohan oldalán remek volt párosozni, neki is jár a köszönet. A döntőben valóban nekem jött ki jobban a lépés, de hiba volna őt okolni. Egy meccsen kikaptunk ugyan, de eljutottunk a döntőig, ami nagy siker.

A páros játékosok kétféle utat követnek. Az egyik a párosspecialista Bopannáé, aki egyéniben a top200-ba sem tudott bekerülni, a másik Taróczy Balázsé, aki top20-as játékos volt. Ön melyiket követné?

Alapvetően egyes játékosnak tartom magam. Idén Kikivel csak a nagyobb versenyeken indulunk közösen. A páros segít a fejlődésben, a döntők hangulatával olyan tapasztalatra tehetek szert, amit semmilyen edzés nem pótolhat. Ha keményen dolgozom, én is lehetek top20-as játékos; ez a célom.

A Hopman-kupán a nagy tenisznemzetek vegyes összetételű csapatokkal indulnak. Reménykedhetünk, hogy egyszer egy Fucsovics–Babos párosnak is drukkolhatunk?

Soha ne mondd, hogy soha. Egy olimpia vagy egy Hopman-kupa tud hozni érdekes párosokat. Reméljük, mindketten leszünk annyira sikeresek, hogy a kérdés aktuális legyen.

Babos Tímea
Sopronban született 1993-ban. Édesapja a nevelőedzője, háromszoros junior grand slam-győztes. 2017-ben páros világbajnok. Egyéniben 45. a világranglistán.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.