Sport

Test test ellen

/ 2009.09.20., vasárnap 06:42 /

A birkózásban a magyarok legnagyobb ellenfele a technikás orosz iskola - mondja Deák-Bárdos Mihály. Az ötszörös világ- és Európa-bajnok kötöttfogású birkózó ennek ellenére úgy látja: a szeptember 21-én kezdődő világbajnokságon születhet magyar érem.

- Hegedűs Csaba, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, Repka Attila, Sike András - sokan várták, hogy az olimpiai bajnoki névsor Deák-Bárdos Mihállyal is bővülni fog.

- Én is reméltem, de az utóbbi időben megsokszorozódtak az ellenfelek. Míg a hetvenes-nyolcvanas években a nehézsúlyban hat-tíz versenyző indult egy világversenyen, 2007-ben már harminchét volt, a kisebb súlycsoportokban pedig ötven felett járt az indulók száma. Ezért sem értem, miért mondják, hogy a birkózás nem népszerű sportág, hiszen ez a sok kötött- és szabadfogású, valamint női birkózó 98 országból érkezett Pekingbe.

- A megsokasodott ellenfelek a Szovjetunió utódállamaiból valók?

- Főként onnan. Ráadásul ha egy orosz versenyző nem tudja megszerezni az indulási jogot hazai színekben, akkor "átigazol" az azeri, az örmény vagy a kazah válogatottba, így az erős orosz másod- és harmadvonallal is meg kell küzdenünk. Az én súlycsoportomban például van "fehérorosz orosz", "örmény orosz" és "orosz orosz". Az utódállamok is meg szoktak "vásárolni" oroszokat, ha valamelyik súlycsoportban hiányuk van jó versenyzőből. Végül is nyelvi problémájuk nincs, és mindannyian az orosz iskolán nőttek el.- Mi a magyar és az orosz iskola közti különbség?

- Az orosz a technikára utazik, mi meg azzal tűnünk ki, hogy a felkészülés hangsúlya az erőnléten van. Az oroszok rengeteg versenyzőből tudnak meríteni, vagyis a honi bajnokságban több impulzust kap egy birkózó, nálunk viszont jó, ha súlycsoportonként két-három versenyző akad. Ezt a hiányosságot pótoljuk az állóképességgel.

- Miért volt szükség az olimpia előtt bevezetett új szabályokra?

- A tévéközvetítések miatt lettek rövidebbek a menetek, hogy "eladhatóbbá" váljon a sportág. Ám az olimpián a Nemzetközi Birkózószövetség vezetői jól látták, hogy két egyforma képességű versenyző között nem a tudás, inkább a szerencse döntött, és állásból kevesebb akció volt, ezért most meghosszabbították a menetidőt, az egyperces felállást pedig másfél percre változtatták. A finomításokkal valamivel szerethetőbbek az új szabályok. Bár nem bánnám, ha a passzivitást jobban büntetnék: megesett, hogy inkább futkorászni akart velem a szőnyegen az ellenfél, mintsem birkózni.

- Mi kedvez a mi stílusunknak?

- Az, hogy most nem két-három, hanem egy nap alatt mennek le a versenyek - gyakran úgy, hogy 15-20 percünk van a következő mérkőzésig -, azoknak kedvez, akiknek jobb az állóképességük. Többek között nekünk. De jobb lenne, ha két-három percet birkózhatnánk állásból.

- Hol a helye ennek a négyezer éves sportágnak?

- Mivel ez az egyik legősibb sportág, amely nem igényel semmilyen eszközt, jobb is lehetne a megítélése. Itthon az olimpiai rangsorban a harmadik helyen állunk: 2001 óta több mint húsz érmet hoztunk haza világversenyekről. Bár minden rétegből jönnek birkózni, mint általában a küzdősportoknál, ez itt is a nehezebb sorsú gyerekeknek jó lehetőség a kiemelkedésre, a biztosabb egzisztenciára. Utóbbi nem könnyű, mert nem vagyunk megfelelő mértékben támogatva. Pedig a világban egyre többet áldoznak a sportra.- Mit vár a vb-n?

- Bárki lehet dobogós, mert mindannyian szereztünk már érmet világversenyen. A szakvezetés két éremmel elégedett lenne.

- Folytatja Londonig?

- Az edzőimmel kitaláltuk: mivel kellő rutinom van, már nem végzek annyi munkát, mint a fiatalok, több időm van a regenerálódásra. Ha a 2011-es vb-n meg tudom szerezni az olimpiai kvótát, ott leszek Londonban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.