new.valasz.hu/sport/fifa-botrany-vegyesen-fogadtak-blatter-ujravalasztasat-113107

http://new.valasz.hu/sport/fifa-botrany-vegyesen-fogadtak-blatter-ujravalasztasat-113107

Sport

Új himnusz az olimpiára: Erkel ükunokája felszólalt a mű védelmében

/ 2016.08.04., csütörtök 13:51 /

Az olimpiára elkészült új Himnusz-változat visszakapta eredeti verbunkos jellegét, és még a török feletti győzelemre emlékeztető harangszó is megjelenik benne.

„A 2012-es londoni olimpia és az elmúlt esztendők – a magyar nemzeti Himnuszt ért, több ízben méltatlan – történései miatt” Rióra készülve az Erkel Ferenc Társaság állásfoglalást adott ki. A zeneszerző ükunokája, Somogyváry Ákos vezette szervezet emlékeztet, hogy a szerzeményt már sokan feldolgozták, és az utóbbi évek sporteseményein többször is botrányosan gyenge, az eredeti műre szinte alig hasonlító dallammal adták elő.

A legismertebb változat Dohnányi Ernő hangszerelése, mely azonban az alábbiakban különbözik az eredeti Erkel-műtől:

1. Verbunkos nyújtott és éles ritmusok, valamint a zárlatokban (rövid – „secco”) nyolcadok alkalmazása.

2. Harmincketted futamok felvezetése a fő motívumok kezdőhangjaira.

3. Erkel eredeti zenekari hangszerelésében ütőhangszerként csak üstdob, illetve a bevezető és a záró négy ütemben harangszó (vagy tam-tam) szerepel. A kisdobot, nagydobot, a cintányért Dohnányi a korszak – vélhetően elvárt – későromantikus hangzásképéhez igazodva közel egy évszázaddal később illesztette átiratának partitúrájába.

4. Az utolsó sor – az európai gyakorlatból jól ismert – megismétlése, bár időskori (hangszerkíséret nélküli) kórusletétjébe ezt Erkel sem írta bele.

„Mindezek figyelembe vételével az Erkel Ferenc által írt nemzeti fohász karaktere, ritmusa, tempója megalapozottan vélelmezhetően jóval frissebb, gyorsabb volt a mai gyakorlatból ismertnél, illetve a felvételek révén megszokottnál. Az eredeti mű puritánabb hangzású verbunkos jellege, s ebből fakadó tempója idővel azonban nemcsak megkopott, de lassan a feledés homályába is merült” – fogalmaz a társaság.

Ezért 2013-ban a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére – ismét Erkel Ferenc partitúráját alapul véve – a NOB lausanne-i archívuma számára a MÁV Szimfonikus Zenekarral elkészítették a játékokon a jövőben elhangzó himnusz felvételét. A nemzetközi elvárásoknak megfelelően ez énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzóanyagokban még sosem hallott „Harangs(z)ó”; ez egyértelmű utalás az idén 560 esztendeje fényes nándorfehérvári diadalra, mellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót.

A régi-új himnusz itt hallgatható meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.