Sport

Újabb magyar sikerek az olimpián

Válasz.hu / 2018.02.20., kedd 13:20 /

A mai napon több magyar versenyzőnek is szurkolhattunk a phjongcshangi téli olimpián.

Keszler Andrea bejutott a negyeddöntőbe a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében. A keddi selejtezőben az ötödik futamban ugyan csak a negyedik helyen ért célba, de utóbb kizárták a világbajnok brit Elise Christie-t, őt pedig harmadikként továbbjuttatták. A másik magyar induló, Jászapáti Petra a harmadik futamban negyedik lett, így ő nem folytathatja a csütörtöki negyeddöntőben. 

A holland Lara van Ruijven, a lengyel Magdalena Warakomska és Keszler Andrea a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 1000 méteres táv selejtezőjében a Kangnung Jégcsarnokban

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A holland Suzanne Schulting, Jászapáti Petra, és a kazah Kim A-lang a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 1000 méteres táv selejtezőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bejutott a negyeddöntőbe a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyében. Liu Shaolin Sándor, a táv 2016-os világbajnoka, valamint testvére, Liu Shaoang is rajt-cél győzelmet aratott a keddi selejtező nyolcadik, illetve hatodik futamában. A harmadik magyarnak, Knoch Viktornak nem sikerült továbblépnie, mert a harmadik futamban az utolsó körben – második helyen korcsolyázva – elcsúszott, és negyedik lett. A verseny a negyeddöntőtől csütörtökön folytatódik.

Liu Shaolin Sándor, a kínai Han Tia-niu, az orosz Szemen Elisztratov és az amerikai John-Henry Krueger a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny férfi 500 méteres táv selejtezőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Knoch Viktor és a dél-koreai Szeo Jira a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny férfi 500 méteres táv selejtezőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A negyedik helyen végzett a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó az idei téli olimpián. A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca összeállítású csapat a 3000 méteres táv B döntőjében végig szorosan a hollandok mögött haladt, akik világcsúccsal futottak be elsőként a célba. A végső helyezés az A döntő után vált ismertté, és azzal lett negyedik a magyar váltó, hogy ott a kínaiakat és a kanadaiakat kizárták. Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Phjongcshangban.

Jászapáti Petra mögötte Keszler Andrea a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 3000 méteres váltó táv B döntőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kónya Zsófia és Bácskai Sára Luca, előttük a holland csapat tagjai a női 3000 méteres váltó táv B döntőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.