Sport

Újabb páratlan olimpia

/ 2009.10.07., szerda 19:45 /

Sporttörténeti döntésnek is nevezhető, hogy a legszegényebb, de ellenfeleinél jóval hatásosabban érvelő Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os nyári olimpiai játékok rendezési jogát. A brazilok legfőbb érve az volt, hogy Dél-Amerika még sohasem rendezett olimpiát.

Chicago, Tokió, Rio de Janeiro, Madrid, Prága, Doha és Baku - ez a hét város adott be pályázatot a 2016-os nyári olimpiai játékok rendezési jogáért; a Nemzetközi Olimpiai Bizottság júniusi szavazása után Chicago, Rio de Janeiro, Madrid és Tokió maradt fenn a rostán. Igaz, mind a négy város kapott aztán hideget-meleget a döntés utáni értékelésben. Az olimpiai bizottság Madriddal kapcsolatban a szervezeti struktúrát és a pályázat bemutatását bírálta, s azt, hogy a doppingellenes törvények nem az elvárt színvonalon állnak Spanyolországban. Chicago esetében a pénzügyi garanciát kevesellték, Tokiónál nem tartották elég magasnak a helyi támogatottságot, Riónál pedig a szálláslehetőségek és más városi beruházások körüli hiányosságokat emlegették.Hiába jelent meg Koppenhágában, a szavazás helyszínén Barack Obama, Chicago már az első körben kiesett Tokióval együtt. Hiábavalónak bizonyult Juan Antonio Samaranchnak, a NOB volt spanyol elnökének szívhez szóló, Madridot támogató felszólalása is. Az utolsó körös szavazáson Rio de Janeiro 66-32 arányban győzte le az európai fővárost. Nagy eredmény ez, tekintve, hogy a négy jelentkező közül a másik három akár már jövőre olimpiát tudna rendezni. A brazil fővárosnak megelőlegezett bizalom valószínűleg annak is szól, hogy legutóbb a rióiaknak zökkenőmentesen sikerült megrendezniük a Pánamerikai Játékokat, és a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot sem érdemtelenül kapták meg; az arra elkészülő beruházásokat az olimpián is hasznosítani tudják majd.

"Arra készülünk, hogy olyan csodálatos olimpiát rendezzünk, amilyenben még nem volt része a világnak" - mondta Luiz Inácio Lula da Silva brazil köztársasági elnök a szavazás után, együtt örülve a rióiakkal, akik 85 százalékban támogatták az olimpiarendezés ötletét. Vélhetően az államfő korábbi érveinek sorából nem az a kijelentés győzte meg a NOB küldötteit, mely szerint "Isten a világ teremtésekor az olimpia rendezésére készítette elő Riót", inkább arra bólintottak rá, hogy a vetélytársak közül "egyetlen városnak sincs szüksége az olimpiára, Brazíliának és Riónak viszont igen".

Azzal, hogy Madrid elbukott, újra feléledt több európai ország reménye, hogy érdemes nekidurálniuk magukat. "Most megfelelőnek tűnik az idő, hogy megpályázzuk a 2020-as olimpiát" - jelentette ki az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke a szavazás után. Bár Róma is szívesen rendezne újra olimpiát, Velence polgármestere is jelezte: városa és annak környéke tökéletes helyszín lenne hatvan évvel a római olimpia után.Egy biztos ellenfele tehát már van (vélhetőleg a most lemaradt Madrid és Prága mellett) Budapestnek, ha valóban ringbe akar szállni a 2020-as rendezés jogáért. A Budapesti Olimpiai Mozgalom reményei szerint, ahogy a NOB most lépett először Dél-Amerika felé, legközelebb Kelet-Európa felé nyithat. A Fővárosi Közgyűlés tavaly egyhangúan megszavazta Az Olimpia Törvény tervezete és A 2020-as budapesti olimpiai nagyprojekt lehetséges helyszínei című előterjesztéseket. A 2020-as budapesti Olimpia városépítészeti víziója című pályázatra szeptember közepéig lehetett leadni a terveket, eredményhirdetés október 9-én lesz. Szűk két évünk van, hogy 2011-ben olyan pályázatot adjunk be - helyszínekkel, költségvetéssel, megfelelő közlekedéssel és lakossági támogatással -, amely megfelel a NOB szigorú előírásainak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.