Sport

Újabb történelmi siker

/ 2017.03.14., kedd 16:04 /

Két ezüst és egy bronz. Ezzel az éremterméssel zárta a szezont gyorskorcsolyacsapatunk, közte olyan eredménnyel, amilyenre még nem volt példa a sportág hazai történetében.

Ez az a sportág, amely egyéni ugyan, mégis csapatmunkából fakadnak a jó eredmények, és a mai magyar gyorskorcsolya-válogatottnak különösen nagy erénye a jó csapatszellem. Az utóbbi években egyre szebb sikereket elérő férfiválogatott úgy érkezett a rotterdami rövidpályás vb-re, a jövő évi téli olimpia előtti utolsó nagy megmérettetésre, hogy a tavalyi ezüstérem és az elmúlt hónapok világkupa-győzelmei után vb-arannyal szeretnének hazatérni.

A szombati selejtezők szenzációs eredménye azt a reményt táplálta, hogy a vasárnapi döntők után is lesz ok az örömre, hiszen a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Knoch Viktor, a nőknél pedig Jászapáti Petra is továbbjutott 500, 1000 és 1500 méteren is, csapatban a férfiak az 5000 méteres, a nők pedig a 3000 méteres döntőbe is bejutottak. Közben érkezett egy sportdiplomáciai örömhír, mely szerint Knoch Viktort beválasztották a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség short track szakágának sportolói bizottságába.

Végül a vasárnap nehéz, izgalmas és fordulatos döntőket hozott. A tavaly a magyar gyorskorcsolyázás első vb-aranyérmét hazahozó Liu Shaolin Sándornak nem sikerült megismételnie a 2016-os bravúrt, a B döntő győzteseként 6. lett, de 18 éves öccse, a junior világbajnok Liu Shaoang ezüstérmet nyert 1000 méteren. Némi aggodalomra adott okot, amikor az 1500-as döntőben Jászapáti Petrával szemben fölöslegesen szabálytalankodott az orosz versenyző, a magyar lány elesett, és a vállát fájlalva kelt fel a jégről, de szerencsére a 3000 méteres női váltó indulásáig rendbejött.

Ebbe a döntőbe már a bejutás is csodával ért fel. A magyar lányok a futam nagy részében egyenletesen tartották a 3. helyet a kínaiak és a hollandok mögött, ám a hajrá előtti, a dobogóért folyó igazi csatározásban, négy körrel a vége előtt az egyik holland elesett, és a mieink a 2. helyen értek célba. Ez pedig nem „csak” ezüstérmet jelentett, hanem sporttörténelmi tettet, hiszen a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett és Keszler Andrea összeállítású magyar csapat első vb-érmét nyerte meg ebben a számban.

Néhány percre rá az 5000 méteres váltó döntőjében induló fiúknak szoríthattunk, s ez a futam már az induláskor kivételesen nehéznek ígérkezett a négy legerősebb váltóval. A Liu fivérek, Knoch Viktor és Burján Csaba alkotta négyes sokáig az élen haladt, de az utolsó körökben – néhány technikai és taktikai hiba után – az összes ellenfél leelőzte őket. A 4. helyen futottak be, de az oroszok kizárása miatt végül a bronzérmet nyerték el Hollandia és Kína mögött.

Ha most nem is sikerült a nagy cél, a vb-arany, elmondhatjuk: Magyarországnak olyan fiatal gyorskorcsolyázócsapata van, amelyik nem fél a nagy ellenfelektől és céloktól. Tekintsünk úgy a világbajnokságra, mint a jövő évi pjongcsangi téli olimpiára való felkészülés előszobájára. A hibák kiküszöbölése után irány a négy világkupaversenyből álló kvalifikáció, és utána az öröm, hogy hosszú évek után végre megint eséllyel indulnak magyar sportolók téli olimpián.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.