Sport

Újabb történelmi siker

/ 2017.03.14., kedd 16:04 /

Két ezüst és egy bronz. Ezzel az éremterméssel zárta a szezont gyorskorcsolyacsapatunk, közte olyan eredménnyel, amilyenre még nem volt példa a sportág hazai történetében.

Ez az a sportág, amely egyéni ugyan, mégis csapatmunkából fakadnak a jó eredmények, és a mai magyar gyorskorcsolya-válogatottnak különösen nagy erénye a jó csapatszellem. Az utóbbi években egyre szebb sikereket elérő férfiválogatott úgy érkezett a rotterdami rövidpályás vb-re, a jövő évi téli olimpia előtti utolsó nagy megmérettetésre, hogy a tavalyi ezüstérem és az elmúlt hónapok világkupa-győzelmei után vb-arannyal szeretnének hazatérni.

A szombati selejtezők szenzációs eredménye azt a reményt táplálta, hogy a vasárnapi döntők után is lesz ok az örömre, hiszen a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Knoch Viktor, a nőknél pedig Jászapáti Petra is továbbjutott 500, 1000 és 1500 méteren is, csapatban a férfiak az 5000 méteres, a nők pedig a 3000 méteres döntőbe is bejutottak. Közben érkezett egy sportdiplomáciai örömhír, mely szerint Knoch Viktort beválasztották a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség short track szakágának sportolói bizottságába.

Végül a vasárnap nehéz, izgalmas és fordulatos döntőket hozott. A tavaly a magyar gyorskorcsolyázás első vb-aranyérmét hazahozó Liu Shaolin Sándornak nem sikerült megismételnie a 2016-os bravúrt, a B döntő győzteseként 6. lett, de 18 éves öccse, a junior világbajnok Liu Shaoang ezüstérmet nyert 1000 méteren. Némi aggodalomra adott okot, amikor az 1500-as döntőben Jászapáti Petrával szemben fölöslegesen szabálytalankodott az orosz versenyző, a magyar lány elesett, és a vállát fájlalva kelt fel a jégről, de szerencsére a 3000 méteres női váltó indulásáig rendbejött.

Ebbe a döntőbe már a bejutás is csodával ért fel. A magyar lányok a futam nagy részében egyenletesen tartották a 3. helyet a kínaiak és a hollandok mögött, ám a hajrá előtti, a dobogóért folyó igazi csatározásban, négy körrel a vége előtt az egyik holland elesett, és a mieink a 2. helyen értek célba. Ez pedig nem „csak” ezüstérmet jelentett, hanem sporttörténelmi tettet, hiszen a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett és Keszler Andrea összeállítású magyar csapat első vb-érmét nyerte meg ebben a számban.

Néhány percre rá az 5000 méteres váltó döntőjében induló fiúknak szoríthattunk, s ez a futam már az induláskor kivételesen nehéznek ígérkezett a négy legerősebb váltóval. A Liu fivérek, Knoch Viktor és Burján Csaba alkotta négyes sokáig az élen haladt, de az utolsó körökben – néhány technikai és taktikai hiba után – az összes ellenfél leelőzte őket. A 4. helyen futottak be, de az oroszok kizárása miatt végül a bronzérmet nyerték el Hollandia és Kína mögött.

Ha most nem is sikerült a nagy cél, a vb-arany, elmondhatjuk: Magyarországnak olyan fiatal gyorskorcsolyázócsapata van, amelyik nem fél a nagy ellenfelektől és céloktól. Tekintsünk úgy a világbajnokságra, mint a jövő évi pjongcsangi téli olimpiára való felkészülés előszobájára. A hibák kiküszöbölése után irány a négy világkupaversenyből álló kvalifikáció, és utána az öröm, hogy hosszú évek után végre megint eséllyel indulnak magyar sportolók téli olimpián.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.