Sport

Újra a rajtkövön

/ 2017.09.27., szerda 16:27 /

Miután Bienerth Gusztáv belebukott a Magyar Úszó Szövetség elnöki tisztségébe, a múlt hétvégi – botrányt sem nélkülöző – közgyűlésén elsöprő többséggel választották elnökké Wladár Sándor hajdani olimpiai bajnokot.

Számított rá, hogy elsöprő többséggel választják meg?

Alapjában nem volt nagy tolongás az elnöki posztért, annál inkább az elnökségi tagságért. Önmagában az is nagyszerű érzés volt, hogy sokaknak eszébe jutottam jelöltként. Hogy ilyen többséggel szavaztak meg, annak jele, hogy komolyan gondolták a megválasztásomat.

Hétfőn egész nap nem lehetett elérni. Az új elnökség rögtön hozzáfogott a munkához?

Ez a munka valójában már azóta tart, hogy az előző elnökséggel felálltunk. Rá néhány napra számos klubvezető, edző és szakosztályvezető keresett meg, olyanok, akikkel a Jövő SC elnökeként kapcsolatban álltam. Éreztem, hogy alternatívaként számolnak velem elnökként. Becsky Andrással, Török Enikővel és még két úszószakemberrel elkezdtük járni a vidéket. Az összes régióba elmentünk, 80 tagszervezethez, 2500 kilométert megtéve. Nem arról volt szó, hogy a tagságot meggyőzzük, hívják vissza Bienerth Gusztávot, mert az akkorra már nagyjából eldőlt, de tartoztunk annyi felelősséggel nekik, hogy elmondjuk, miért mondtunk le. Az úszás az egyik legjobb évét zárta, de az is látszott, ha minden változatlan formában megy tovább, a cunami eléri a szárazföldet, és leginkább a kicsi és közepes, főként a vidéki úszóiskolák omlanak össze.

Ebben a sikeres sportágban miért bolydult fel ennyire minden? A pénz, a presztízs miatt?

Pontosan nem ismerem a hátterét, és már nem is akarom megérteni, hogy miért alakult ki Gyárfás Tamás körül a jól ismert helyzet. Ezt Hosszú Katinka tudná legjobban megfogalmazni, és fogadjuk el, hogy komolyan gondolta, amiket mondott. Az élversenyzőknek, akik folyamatosan oxigénhiányos fájdalomban dolgoznak, megvan a joguk a szabad véleményformálásra. Az elmérgesedett légkör után Bienerth Gusztáv azzal húzta ki a gyufát, hogy azt mondta, Gyárfás Tamásnak semmi keresnivalója az úszás világában. Nem lett volna szabad így megsérteni egy olyan embert, aki 23 évig állt a magyar úszósport élén.

Nem szokványos úszótörténet az öné. Tizenhét évesen olimpiai bajnok lett, 22 évesen abbahagyta az úszást, aztán két évig vízilabdázott.

Azért hagytam abba, mert jelentkeztem az állatorvosira, ami nagyon nehéz egyetem volt. Emellett éreztem, hogy nincs bennem még négy év a következő olimpiáig, és elfogyott a támogatottságom. Széchy Tamás mindig eldobta egy kicsit a múltat, amikor jött a jövő. Verrasztó Zoltán és Hargitay András után én jelentettem a jövőt, utánam Darnyi Tamás, őutána Rózsa Norbert és Czene Attila. A vízilabda jó móka és levezetés volt, ahol megérezhettem, hogy mit jelent az összetartás a vízben, ráadásul bajnok lettem az Újpesti Dózsával.

Vágyott valaha is az elnökségre?

Soha. A közhiedelemmel ellentétben ez a poszt nem pénzzel járó tevékenység, hanem társadalmi munka, amely elhivatottságot igényel. Most ugyanolyan gyomorszorító érzés, hogy meg kell értenem egy irdatlanul nagy struktúrát, mint amikor frissen végzett állatorvosként a klinikán egyedül osztottak be egy éjszakai ügyeletre harminc beteghez. Kemény munka vár rám, és mivel az emberek általában kedvelnek, igyekszem majd használni a kapcsolati tőkémet. Most ott állunk a rajtkövön, és el kell indulnunk egy nehéz távon.

Wladár Sándor
Budapesten született 1963-ban. 1980-ban olimpiai bajnok 200 m háton. 1981-ben Eb-aranyérmet szerzett 100 és 200 m háton. 1982-ben világbajnoki ezüstérmes 200 m háton. Az év magyar úszója (1979, 1980, 1981, 1982, 1983). Az év magyar sportolója (1981). Az év európai úszója (Swimming World) (1981). A magyar úszósport halhatatlanja (2014).

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.