Sport

Újra harcban a hokisok

/ 2009.11.05., csütörtök 15:42 /

Kapitányváltás, a csapat gerincét adó "öregek" és a fiatalítás, valamint a honosítás kérdése foglalkoztatja napjainkban a magyar jégkorong-válogatottat. Az áprilisi világbajnokságon nagy szeretettel körbevett csapat a hétvégén lép tavasz óta először pályára a háromnapos Pannon Hoki Kupán, Székesfehérvárott.

A Pannon Hoki Kupa magas színvonalát az adja, hogy a magyar csapatnak az A csoportos Olaszország, valamint a Divízió I-ben szereplő Szlovénia és Horvátország lesz a vendége. Nem akárkikkel kezdi tehát az idényt a magyar válogatott, áprilisban pedig újból ki kell harcolniuk az A csoportba kerülést a Divízió I-es világbajnokságon. Ezúttal viszont már nem Pat Cortinával, aki 2003-tól hat éven át irányította válogatottunkat, s hetven év után juttatta a csapatot az A csoportba. A Münchenben is edzősködő Cortina ugyanis nem tudott garanciát vállalni arra, hogy klubcsapata kötelezettségei mellett a tavaszi világbajnokságon teljes mellszélességgel ott tud majd lenni a mieinkkel.

Utódja Ted Sator lett, aki az NHL-ben (észak-amerikai profi jégkorongbajnokság) vezetőedzőként, az Egyesült Államok válogatottja mellett másodedzőként, valamint szlovén szövetségi kapitányként is dolgozott, s akinek nem ismeretlen a magyar csapat, hiszen 2007-től idén tavaszig ő volt a válogatott gerincét adó Alba Volán vezetőedzője. "Támadni és támogatni is fogják" - vélik sokan azok közül, akik tudják: Ted Satornak olyan kényes döntéseket kell meghoznia, mint hogy kikre számít a vb-n a harminc felett járó játékosok közül, kiket venne be az utánpótlásból, s mely hazai klubban játszó, honosításra váró hokisokkal erősítene.

A következő hónapok döntik el, hogy - a szövetséggel egyetértésben - múlt héten meghirdetett, negyvenfős keretből kik maradnak fenn a rostán. A szurkolóknak is be kell látniuk, hogy az új csapat akár a következő öt-tíz évre is meghatározhatja a válogatott összetételét. Érdekes lesz az is, hogy a honosítás és az utánpótlás kérdését hogyan fogja összeegyeztetni a kapitány és a szövetség. Más sportágban kevésbé, hokisberkekben viszont természetes szokás, hogy - a már legalább két éve helyi klubcsapatban játszó - idegenlégiósok honosítás útján erősíthetik az adott ország nemzeti csapatát.

Ez eddig főként, de nem kizárólag erdélyi magyar játékosokat jelentett (most épp a román-amerikai állampolgár Mihály Árpádot, aki 1996-ban került ösztöndíjjal az Egyesült Államokba, s aki jelenleg az Alba Volán játékosaként játszik bámulatos összhangban Ocskay Gábor "helyén" Palkovics Krisztiánnal), de szlovák hokis is kopogtat a válogatott kapuján. Sikorcin Ladislav magyar viszonylatban kitűnő játékos, de esélye sincs arra, hogy beférjen Szlovákia válogatottjába olyan társak mellé, mint az NHL-ben játszó, Amerikában is sztárként ünnepelt Marian Gaborik vagy Marian Hossa. Mivel a Pannon Hoki Kupa nem hivatalos nemzetközi rendezvény, Mihály és Sikorcin is szerepelhet hétvégén a magyar válogatottban.

Ted Sator számára egyértelmű a cél: visszajutni a válogatottal a sportág élvonalába, s megnyerve a Divízió I-es világbajnokságot újra feljutni az A csoportba. Sator egyszer már eljuttatott a legjobbak közé egy válogatottat: Szlovéniát, éppen egy ellenünk kiharcolt győzelemnek köszönhetően. Az áprilisi Divízió I-es világbajnokságon pedig Nagy-Britannia, Lengyelország, Horvátország és a Koreai Köztársaság mellett Szlovénia lesz az ellenfelünk, ráadásul házigazdaként, Szlovéniában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.