valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

http://valasz.hu/sport/csapo-gabor-lehet-hogy-a-kovetkezo-olimpiat-mar-nelkulunk-rendezik-129220

Sport

Itt az új Egerszegi Krisztina - Ő a legfiatalabb magyar úszócsoda

/ 2014.08.10., vasárnap 11:26 /
Itt az új Egerszegi Krisztina - Ő a legfiatalabb magyar úszócsoda

Csodagyerek, fenomén, Egerszegi Krisztina utódja – ezt lehet hallani és olvasni a 12 éves Gyurinovics Fanniról. Kétségtelen, a kislány a serdülők múlt heti országos bajnokságán hét számból hatot megnyert, de a jelzők a családot még nagyon zavarják.

„Ilyen robbanékony, gyors gyerekkel nekem még sohasem volt dolgom!” – mondja Széles Sándor, és neki ezt el is hihetjük. Nevelt ő már olimpiai bajnokot, a legnevesebb magyar úszóedzők között is az élmezőnybe tartozik, rengeteg gyerek fordult meg a keze alatt, nyilván pontosan tudja, mit beszél.

Gyurinovics Fanni eredményei valóban lenyűgözőek. A serdülők országos egri bajnokságán hét egyéni számból hatot megnyert, csak 200 mellen maradt le két századmásodperccel a dobogó tetejéről. A 400 vegyesen alighanem csak azért nem döntötte meg Egerszegi Krisztina korosztályos rekordját, mert még tartalékolt a vegyes váltóra, de a legnagyobb durranás a legklasszikusabb szám, a 100 gyors volt. Ezen 56,46 másodpercet úszott, ami magyar csúcs a 14 és a 15 éves korosztályban, és csúcsbeállítás a 16 évesek között.

Gyurinovics Fanni és edzője, Széles Sándor

Gyurinovics Fanni és edzője, Széles Sándor

Fanni 2001. október 24-én született, azaz még csak 12 éves, és zömmel nála idősebbek között versenyez. Baján, Hosszú Katinka városában látta meg a napvilágot, ami cseppet sem közömbös a pályafutása szempontjából. A család szerb gyökerű, rokonsággal a szerb tengerparton, és egy nyaralás előtt az édesapa, Gyurinovics Zsolt egy futballistatársát kérte meg, hogy az akkor négy és fél éves Fanni lányát tanítsa meg az úszás alapjaira. A barát komoly árat szabott: egy párizsis zsemléért vállalta az oktatást, aztán nem hitt a szemének. A kislány hat óra múlva mellen és háton tökéletesen úszott, egy hét múlva pedig sikeresen vett részt a helyi Pontyporonty úszóbemutatón. Gyurinovicsék Hosszú Katinka utcájában laktak, Katinka nagypapája, Bakos László is edzette a kislányt, azaz kitaposott úton tudtak haladni. Hosszúék később is rengeteget segítettek a családnak, és persze azon belül elsősorban Fanninak, aki ma már Budapesten, az Újpest versenyzőjeként Széles Sándor irányításával pallérozódik. A mesteredző megkeresésünkre nem tudta megmondani, felnőttként mi lehet Fanni fő száma, szerinte minden lehet. Még az is, hogy Szőke Kató óta először – ő még 1952-ben nyert olimpiát! – ismét lehet világklasszis százas gyorsúszónk, de előfordulhat, hogy vegyesen arat majd a felnőttek között. Annyira jó, és annyira gyorsan fejlődik mindegyik úszásnemben, hogy ma még korai ezt megmondani.

Sőt, az édesapa beszélni sem igen szeret róla. „Ráerőltetik ezeket a találgatásokat – mondja Gyurinovics Zsolt. – Egy 12 éves gyereknek fogalma sincs róla, milyen út vezet az olimpiára, mit jelent ott szerepelni, és még nem is kell foglalkoznia ezzel. Arra nevelem, hogy lépésről lépésre haladjon, most például a jövő évi első Európa-bajnokságára figyeljen, és az egyetlen cél, hogy folyamatosan javuljon. Nem örülök a ráaggatott jelzőknek sem, kimondottan zavarnak, de tudomásul veszem, ma ilyen a világ. Fanni visszahúzódó, nagyon tudatos ember, aki előtt most kezd kinyílni a világ, én pedig figyelek, hogy ez ne legyen rá rossz hatással. Az olyan típusú embernél, mint ő, nem létezik kompromisszum, ha korán kell kelni, akkor korán kelünk, és ez nem áldozat, Fanninak az úszás az élete.”

Gyurinovics Fanni mindenesetre a serdülők bajnoksága után azt nyilatkozta, gyorson és vegyesen is olimpiai bajnok szeretne lenni. Rióban 14 éves lesz. Éppen annyi – bocsánat, kedves édesapa –, mint Egerszegi Krisztina volt Szöulban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.