Author's

Szerzői oldal

A. B.

Liberté, égalité, laicité?

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen.

A. B. | 2018.04.25., szerda 14:59

Gyújtogatni Vereckénél

Felgyújtották a kárpátaljai magyar ernyőszervezet irodáját; március 15-én magyar rendszámú kocsikat rongáltak meg Beregszászon – mit jeleznek az Ukrajnából érkező rossz hírek? Fedinec Csillát, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársát kérdeztük.

A. B. | 2018.03.21., szerda 18:38

„Nincs visszaút!”

Nick Griffin a Brit Nemzeti Párt elnöke volt másfél évtizeden át, 2009 és 2014 között pedig európai parlamenti képviselőként dolgozott. Holokauszttagadásért felfüggesztett börtönt kapott, hazájában éles közéleti viták főszereplője volt: a brit szélsőjobboldal fenegyereke hamarosan nálunk telepszik le.

A. B. | 2017.04.19., szerda 16:12

„De mi lesz utána?”

Kilépett az MSZP-ből, mert szerinte pártja nem tesz meg mindent a kormányváltásért. Demeter Márta független országgyűlési képviselő egy szövetség kialakításán dolgozik, és a Momentum példájából merítene reményt.

A. B. | 2017.03.01., szerda 17:14

A terrorveszély árnyékában

Már a francia elnök is merényletveszélyről beszél. A Magyarország–Portugália-meccsnek is helyet adó lyoni stadionnál például azt modellezték, hogy öngyilkos merénylő robbantja fel magát a nézők között.

A. B. | 2016.06.08., szerda 18:27

„Je suis français”

Frédéric Pons korábbi katonatiszt, a francia Védelmi Tudósítók Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a Valeurs actuelles hetilap külpolitikai rovatának vezetője a Heti Válasznak a pénteki terrormerényletek hatásait elemzi.

A. B. | 2015.11.18., szerda 16:43

Ébredj, Európa!

Máris amerikai mintájú Patriot Actet emlegetnek, miután François Hollande államfő hétfőn a francia alkotmány módosítását kezdeményezte. A párizsi terrortámadások után azonban sokan inkább a migránshullámmal kapcsolatos retorika miatt aggódnak, mintsem az európaiak biztonságáért. A luxemburgi külügyminiszternek pedig még minősített magyarozásra is jut ideje.

A. B. | 2015.11.18., szerda 16:42

„Most kell az egyenes beszéd”

Az Európai Néppárt madridi kongresszusán a pártszövetség alelnökévé választották Gál Kingát. A fideszes európai parlamenti képviselő ezzel a legmagasabb nemzetközi párttisztséget betöltő magyar politikus lett.

A. B. | 2015.10.28., szerda 15:43

Mindenki náci?

Werner Faymann osztrák kancellár nácizással próbálta diszkreditálni múlt héten a menedékkérő-hullámmal kapcsolatos magyar álláspontot. Pedig a mostani válság arra is példa, hogy a régi ideológiai billogok már nem működnek, sőt bumerángként tudnak visszaütni.

A. B. | 2015.09.16., szerda 16:54

Borkai: „Jár nekünk egy olimpia”

A friss Heti Válaszban Borkai Zsolt MOB-elnök azt mondja, ha rajta múlna, nyilvánosságra hozná a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát. A sportvezető arról is beszél, miért csökkenhetett a 2024-es nyári játékokra való pályázás támogatottsága.

A. B. | 2015.08.19., szerda 11:42

„Jár nekünk egy olimpia”

Ha rajta múlna, nyilvánosságra hozná a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát – Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr fideszes polgármestere szerint a magyar polgárok elég érettek a kockázatok megismeréséhez. A sportvezető arról is beszél, miért csökkenhetett az elmúlt időszakban a 2024-es nyári játékokra való pályázás támogatottsága.

A. B. | 2015.08.18., kedd 14:27

Miért mondja Lázár, hogy riasztó állapotban van a magyar állam?

Az ünnep miatt már szerdán megjelenik a Heti Válasz! Lánczi András filozófust államalapító királyunk munkájának mai tanulságairól és arról is faggattuk: miért mondhatja Lázár János – öt év Fidesz-kormányzás után –, hogy riasztó állapotban van a magyar állam?

A. B. | 2015.08.18., kedd 10:55

Magyar politikusok és vállalkozók, akik megtértek - meglepő vallomások

Hagyó Miklós a börtönben megtért, hívő keresztyén lett. A volt szocialista főpolgármester-helyettes történetét akartuk feldolgozni, de aztán kisebb portrétár kerekedett ki a protestáns megtérési hullám résztvevőiről. még a rettegett Tasnádi Péter is szembenézett bűneivel. Volt jobbikos politikus, közismert üzletember egyaránt élete megváltozásáról számolt be hitrejutását követően.

A. B. | 2015.08.06., csütörtök 11:03

Kell-e nekünk „gazdasági NATO”?

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke „gazdasági NATO-nak” látja és a magyar érdek alapján támogatja a transzatlanti kereskedelmi-beruházási partnerséget (TTIP), míg Schiffer András LMP-társelnök szerint az egyezmény az EU felbomlásához is vezethet. A nagy kérdés: tényleg vadászgépek támadják a magyar ablakra kifeszített szúnyoghálót?

A. B. | 2015.08.05., szerda 14:33

Orbán Viktor mögé áll az unió bevándorlásügyben?

Magyarország bevándorlásügyi pozíciójának erősítéséről is szólt Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszéde. A kormány ugyanis egy nagy uniós konferenciáért, s egyben a balkáni migrációs „front” elsőbbségének elismertetéséért küzd. Beszámolónk a csütörtöki Heti Válaszban.

A. B. | 2015.07.29., szerda 18:10

Új fegyver: Így vágtak vissza a felvidéki magyarok a szlovákoknak

„Tusnád az erdélyi Gombaszög!” – állítja Orosz Örs, a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb nyári összejövetele, a Gombaszögi Tábor főszervezője. A kutató beszél arról is, miért fontos a vasúti kétnyelvűség marginálisnak tűnő ügye.

A. B. | 2015.07.10., péntek 08:45

Lányi a bevándorlásról: „maradéktalanul egyetértek Orbánnal”

„Ezek az Orbán-kormány első intézkedései, amelyekkel maradéktalanul egyetértek” – mondja a bevándorlással kapcsolatos politikáról Lányi András író, filozófus, aki különben Paks esetében „perben-haragban” áll a kabinettel. Számos környezet- és örökségvédő ügy harcosa úgy látja: legfontosabb a 21. század rabszolga-kereskedői, az embercsempészek hálózatainak szétzúzása. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

A. B. | 2015.07.01., szerda 10:37

Szájer József címlapról üzen a Fidesznek

Nem lép ki és nem is zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból – mondja Szájer József. A Néppárt európai parlamenti frakciójának fideszes alelnökét meglepték a halálbüntetéssel kapcsolatos szenvedélyek és szeretné, ha itthon az uniós döntéseknek nem rögtön a rossz oldalát látnánk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

A. B. | 2015.06.10., szerda 10:32

Kiderült: másolandó „keleti modell” nem létezik

Míg a Nyugat vitatkozik, a Kelet dolgozik – jelentette ki Orbán Viktor nemrég, s bírálóinak értékelése szerint ezzel az autokráciák dicséretét zengte. Utánanéztünk és kiderült: másolandó „keleti modell” nem létezik, az ázsiai csodát ugyanis épp azt teszi csodává, ami európai benne. Exkluzív háttér a friss Heti Válaszban.

A. B. | 2015.05.28., csütörtök 08:15

Kónya Imre fel van háborodva

Huszonöt évvel ezelőtt alakult meg az első szabadon választott kormány. Kónya Imre, az MDF-frakció akkori vezetője felháborodik, amikor ma Antall Józsefet „küldött embernek” nevezik, és reméli, hogy csak a retorikában nyitunk Keletre. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A. B. | 2015.05.14., csütörtök 17:00

Ha túl hosszú a szoknya

Franciaországban a vallási jelképek korlátozásának jegyében már eddig is tiltották a muszlim fejkendő, a zsidó kipa vagy a kereszt „hivalkodó” használatát. Most a felvilágosodás hazájára jellemző fundamentalista laicitás jegyében II. János Pál pápa szobrát kell elbontani egy közterületről.

A. B. | 2015.05.13., szerda 15:12

150 nemzetközi hírű sikerember jön Magyarországra

Május 8–9-én másodjára találkoznak Budapesten a Magyarország Barátai Alapítvány szervezésében magyar származású tudósok, üzletemberek, művészek. Vizi E. Szilveszter akadémikus, az alapítvány elnöke a bevándorlás tiltásáról és arról is beszél, kiket tart tojásfejű értelmiségieknek. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

A. B. | 2015.05.07., csütörtök 15:25

A stílus maga a párt

Az alfahír.hu-n februárban közölt publicisztikájában figyelmeztetett a néppártosodás veszélyeire Novák Előd. A párt alelnöke lapunknak bírálja az EU-val kapcsolatban finomodó jobbikos álláspontot, és Vona Gábor társaságában sem találkozna az amerikai nagykövettel.

A. B. | 2015.04.29., szerda 14:26

A Kuruc.info szembefordul a Jobbikkal? Vona számol vele

Saját múltjától szabadulva és tagsága egy részével szembemenve hajtaná végre néppárti nyitását Vona Gábor. A tapolcai választás után felpörgött belső vitában elnökségi tagok is különvéleményt jelentettek be, a párt vezetője pedig már a Kuruc.info Jobbikkal való szembefordulásával is számol. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

A. B. | 2015.04.29., szerda 08:00

Nemzetközi „szuperprodukcióvá” alakul a paksi bővítés

Orosz-magyar koprodukciónak indult, de egy év alatt nemzetközi „szuperprodukcióvá” alakult a paksi atomerőmű bővítése. Brüsszel fegyelmez minket, közben amerikai, német és francia cégek is keringenek a beruházás körül. Olyan internacionális lett Paks ügye, hogy hamarosan a már működő erőművet is külföldi menedzserek irányíthatják. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A. B. | 2015.04.09., csütörtök 13:39

Szerzők /