felsooktatasirangsor.hu/szerzo/ujsagiro/balla-eszter-san-francisco-1526?page=2

http://felsooktatasirangsor.hu/szerzo/ujsagiro/balla-eszter-san-francisco-1526?page=2

Author's

Ablonczy Bálint

Szerzői oldal

Ablonczy Bálint

A Heti Válasz rovatvezetője, a Válasz.hu szerzője, a Kommentár felelős szerkesztője.

A. B.

A. B.

Alakul a Budapest–Tel-Aviv-tengely – kulcsszerepben Finkelstein

Hasonlóan gondolkodik az izraeli és a magyar kormány Soros Györgyről és a migrációról. De Benjamin Netanjahu budapesti útja azt is jelzi: a zsidó állam nyit az őt a nyugatiakkal ellentétben alig kritizáló visegrádiak felé. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.07.23., vasárnap 15:00

A. B.

Velocipéddel a Duna mentén

Minden történelmi periódusnak megvannak az adott korszak hangulatát felidéző szavai. Ha azt mondjuk, velocipéd, lelki szemeink előtt alighanem kackiás bajszú, csíkos sportzakóba bújt férfiak jelennek meg, akik próbálnak fennmaradni az óriási kerék és kisebb párja alkotta furcsa biciklin.

Ablonczy Bálint | 2017.07.19., szerda 16:23

A. B.

Itt a magyarázat: ezért üzent hadat a gimnáziumoknak Parragh László

Vihart kavart Parragh László kamarai elnök azzal, hogy zárjanak be gimnáziumokat. Ám szakiból nem azért van kevés, mert a fiatalok mindegyike fehérgalléros munkát akarna: a szakemberhiány oka a gyenge képzési rendszer és a külföldi munkavállalás – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.

Ablonczy Bálint | 2017.07.13., csütörtök 12:00

A. B.

Mi jön a Soros-plakát után? Csirkedarálás, macskakínzás

„Öt Soros-, három Erős és büszke Magyarország-, két Ők lopnak-óriásplakát után már igazi felüdülés volt egy ostoba mosóporreklám” – így foglalta össze kiváló kollégám egy mondatban közéletünket.

Ablonczy Bálint | 2017.07.04., kedd 18:15

A. B.

Nem lenne ideje egy nyugati nyitásnak?

Szíszi egyiptomi elnök budapesti látogatásán a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is szó esett. Ám a déli és a keleti viszonylat súlya alig nőtt a magyar külkereskedelemben, a velünk legtöbbet kereskedő nyugati uniós vezetőkkel viszont lényegében nincs kétoldalú találkozó.

Ablonczy Bálint | 2017.07.04., kedd 15:25

A. B.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.07.02., vasárnap 16:00

A. B.

Itt a választási csodafegyver: Orbán-ellenes népfront jön?

A teljes ellenzéki összefogást előkészítő trükk vagy partizánakció Gulyás Márton választásireform-mozgalma? A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy a kampány nagy vitája lehet a rendszer igazságossága, amely a francia voksolás után váratlanul aktuális lett.

Ablonczy Bálint | 2017.06.25., vasárnap 17:00

A. B.

Norvég minta: ilyen lesz a „puha Brexit” May gyengülése után

A Theresa May vezette brit konzervatívok kénytelenek lesznek finomítani a keményre tervezett Brexiten. A választás meggyengítette a kormányfőt, akinek így politikai jövője is kétségessé vált. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.06.14., szerda 19:50

A. B.

Fontos lista a magyar iskolákról

Mindenki egyetért abban, hogy a magyar társadalmat egyedül az oktatás emelheti fel. Beszélő csimpánznál kicsit képzettebb beszédírót foglalkoztató politikusaink ehhez az alapigazsághoz még hozzáteszik az obligát Széchenyi-idézetet – „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” –, aztán indul a vita, hogy ki mit és miért rontott el.

Ablonczy Bálint | 2017.06.13., kedd 17:00

A. B.

Ezért szereti a magyarokat a CEI amerikai vezetője

Christopher Ball amerikai közgazdász több mint két évtizede járt először Magyarországon és a Székelyföldön – a látogatásból egy életreszóló szerelem lett. Érzelmeit cselekvéssé formálta: immár tizedik éve szervezi a magyar egyetemi hallgatókat amerikai tanulmányokhoz és gyakorlathoz segítő programját.

Ablonczy Bálint | 2017.06.13., kedd 13:06

A. B.

Szulejmán helyett magyar történelmi filmeket!

A Szulejmán című sorozat hazai sikerének ellensúlyozására magyar történelmi filmek elkészítését javasolja a kormánynak Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. A turkológus szerint lassan török szemüvegen át nézzük a múltunkat. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.06.11., vasárnap 20:00

A. B.

Keleti Károly és a magyar statisztika

„Két okból szükséges és nélkülözhetetlen, hogy a jelen pillanatban foglalkozzunk a hivatalos statistika szervezésével [...]. Az első ok: a nemzetközi statistikai értekezletek legutóbbikának határozata összehasonlító európai statistika létrehozása végett; a második ok, hogy jelenleg forog szőnyegen az ország községi és törvényhatósági újjászervezése, melyhez a hivatalos statistika szervezetének is alkalmazkodnia kell” – e szavakkal indokolta Keleti Károly 1869-es emlékiratában, miért lenne szükség a központi statisztikai hivatalra.

Ablonczy Bálint | 2017.06.07., szerda 18:13

A. B.

Meddig számíthat az Orbán-kormány Angela Merkelékre?

Nem a valószínűtlen szankciók miatt érdekes, hogy az Európai Parlament elmarasztalta a magyar kormányt, hanem mert a határozatot a sokáig bajtárs lengyelek is megszavazták. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2017.05.25., csütörtök 08:00

Szerzők /