Author's

Ablonczy Bálint

Szerzői oldal

Ablonczy Bálint

A Heti Válasz rovatvezetője, a Válasz.hu szerzője, a Kommentár felelős szerkesztője.

A. B.

A. B.

Orbán Viktor régóta elégedetlen a magyar kutatók teljesítményével

Nem annyira pénzügyi, mint inkább ideológiai okok motiválják az MTA átalakítására vonatkozó kormányzati szándékokat. Noha javításra a tudósok szerint is szükség van, a kutatási pénzek központosítása az oktatásban már megtapasztalt módon a bürokrácia burjánzását okozhatja.

Ablonczy Bálint | 2018.07.04., szerda 11:00

A. B.

Kitört a polgárháború a Fidesz médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nemcsak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak: a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Ablonczy Bálint | 2018.06.26., kedd 11:00

A. B.

Amikor a Csallóköz vérben tocsogott

Durica Katarina új, A rendes lányok csendben sírnak című könyvében a kilencvenes évek Szlovákiájának mini-maffiaállamát idézi meg.

Ablonczy Bálint | 2018.06.25., hétfő 07:15

A. B.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Ablonczy Bálint | 2018.06.24., vasárnap 18:00

A. B.

Még egy választás, amit a migrációs vita dönt el

Jelentősen növekszik a görög–török szárazföldi határon át Európába érkező menedékkérők száma. A tagállamok nem tudnak megállapodni egy közös uniós migrációs politikáról, pedig az a jövő évi európai parlamenti választás legfontosabb témája lesz. A „Stop, Soros!-csomag” már e küzdelem felvezetése. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.  

Ablonczy Bálint | 2018.06.07., csütörtök 12:13

A. B.

Vasárnap újra választás! Ez is Orbán Viktorról szól

Hazánk az egyik fő téma a június 3-i szlovéniai választás kampányában: a jobboldal nemzeti konzultál és a migrációról beszél, a baloldal az „orbáni modelltől” retteg. De ki az a szlovén politikus, akit Orbán Viktor még a beiktatási beszédében is emlegetett? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2018.06.01., péntek 15:00

A. B.

Szent őrültek a júniusi Magyar Konyhában!

Vajon mi a közös a tahitótfalui orvos-gazdában, a dunabogdányi borászban és a csallóközi szakácsban? Kiderül a gasztroforradalom közlönyéből!

Ablonczy Bálint | 2018.05.29., kedd 18:00

A. B.

Fordulat: az EU mégsem tudja megbüntetni Magyarországot?

Kérdés, mennyi marad 2021 után a Magyarország számára létfontosságú összegekből, s az is: megvalósulhat-e egyáltalán az atomfegyvernek szánt „jogállamiság-klauzula”.

Ablonczy Bálint | 2018.05.27., vasárnap 13:00

A. B.

Szobor az igazak harcáról

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mai közéleti konfliktusainkhoz hasonlók nem léteztek a boldog békeidőkben.

Ablonczy Bálint | 2018.05.23., szerda 16:49

A. B.

A bőség kosarából mindenki egyformán vehet?

A jövő héten mutatja be az Európai Bizottság a kohéziós támogatásokra vonatkozó részletes javaslatát. A számunkra létfontosságú EU-forrásoknak nemcsak a mértéke érdekes, hanem az is, hogy folyósításukat a „jogállami feltételek” betartásához kötik-e.

Ablonczy Bálint | 2018.05.23., szerda 16:29

A. B.

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Ablonczy Bálint | 2018.05.21., hétfő 07:00

A. B.

Brüsszel büntet?

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük.

Ablonczy Bálint | 2018.05.16., szerda 14:33

A. B.

Radikálisnak nagy, néppártnak kicsi

Bár a Jobbik elnöki és elnökhelyettesi pozíciójára pályázó mind a négy jelöltnek van radikális múltja, leteszik a nagyesküt: a néppártosodás útján nincs hátraarc. A hétvégi tisztújításon a Sneider–Gyöngyösi-kettős esélyes a Toroczkai–Dúró-párossal szemben.

Ablonczy Bálint | 2018.05.09., szerda 17:02

A. B.

A Jobbik legnagyobb problémája: radikálisnak nagy, néppártnak kicsi

Bár a Jobbik elnöki és elnökhelyettesi pozíciójára pályázó mind a négy jelöltnek van radikális múltja, leteszik a nagyesküt: a néppártosodás útján nincs hátraarc. A hétvégi tisztújításon a Sneider–Gyöngyösi-kettős esélyes a Toroczkai–Dúró-párossal szemben.

Ablonczy Bálint | 2018.05.09., szerda 17:00

A. B.

Néppárti lengyel szólt be Szijjártónak: Ez „autoriter performansz” volt!

Uniós viharfelhők gyülekeznek Magyarország körül, és a hazánk EU-szavazati jogának elveszítésével fenyegető 7-es cikkely szerinti eljárás még a kisebb gond. A közösségi pénzek várható csökkenése és az Európai Néppárt Fidesszel szembeni növekvő ellenérzése újabb frontokat vetít előre. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2018.05.06., vasárnap 13:00

A. B.

Nyugaton a helyzet változóban

Uniós viharfelhők gyülekeznek Magyarország körül, és a hazánk EU-szavazati jogának elveszítésével fenyegető 7-es cikkely szerinti eljárás még a kisebb gond. A közösségi pénzek várható csökkenése és az Európai Néppárt Fidesszel szembeni növekvő ellenérzése újabb frontokat vetít előre.

Ablonczy Bálint | 2018.05.02., szerda 15:17

A. B.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ablonczy Bálint | 2018.04.26., csütörtök 08:24

Szerzők /