Author's

Baritz Sarolta Laura

Szerzői oldal

Baritz Sarolta Laura

Közgazdász, domonkos szerzetesnő

B. S. L.

B. S. L.

SPAR és Tesco – a köz szolgálatában?

Nemrég volt hír a gazdasági portálokon, hogy a SPAR két év alatt 40 százalékos béremelést hajt végre, így egy kezdő áruházi alkalmazott legalább bruttó 200 ezer forintot vihet haza.

Baritz Sarolta Laura | 2018.01.24., szerda 17:43

B. S. L.

Advent – „ember-központú” szemmel

Érdemes egy pillantást vetni az „emberközpontúság” szempontjából hazánk adventjére is: sikerül-e kitörni a közhelyes karácsonyfelfogásból, és emberközelibbé tenni az ünnepi készülődést?

Baritz Sarolta Laura | 2017.12.19., kedd 08:25

B. S. L.

Szociálpolitika-e a nyugdíjprémium?

A Magyar Államkincstár a novemberi nyugdíjak utalásával együtt kiküldte az egyszeri nyugdíj-kiegészítést, azaz a nyugdíjprémiumot is, amely a nyugdíjasok számláján november 10-én jelent meg, a posta pedig november 15-én kezdte meg a kézbesítést. A nyugdíjprémium maximált összege 12 ezer forint. Felmerül a kérdés: csupán a közelgő választások vezettek a döntéshez, vagy a nyugdíjprémium és nyugdíjemelés szerves része az állam hosszú távú szociálpolitikájának?

Baritz Sarolta Laura | 2017.11.22., szerda 16:32

B. S. L.

A tágabb értelem közgazdaságtana

XVI. Benedek pápához és a katolikus egyház társadalmi tanításához köthető a tudományos gondolkodásnak az a – racionalitáson alapuló – tézise, amely szerint egy szaktudomány akkor értelmezhető helyesen, ha az vizsgálja önmaga végső célját is.

Baritz Sarolta Laura | 2017.10.25., szerda 16:00

B. S. L.

Oktatás és hálapénz

Az európai egészségfelmérés adatai szerint a magyarok több mint 76 milliárd forintot költenek hálapénzre évente. Háztartásonként évi mintegy 180 ezer forint megy el egészségügyi kiadásokra. Hazai statisztikák alapján egy hónapban egy fő átlagosan 16 ezer forintot ad ki a jobb egészségügyi ellátás reményében. A legtöbbet a kórházi orvosok kapnak, hiszen a betegek a műtétekért adják a legbusásabb paraszolvenciát. Ezek közül a szülés és az agyműtét a legdrágább: 200 ezer, illetve 150 ezer forintos tarifával, de a gyomortükrözést és altatást is jellemzően legalább 10 ezer forinttal honorálják a betegek.

Baritz Sarolta Laura | 2017.09.27., szerda 17:09

B. S. L.

Ingyen Zenélő Budapest

Az externália a közgazdaság nyelvén olyan pótlólagos, külső hatást jelent, amely mellékesen jön létre egy gazdasági tevékenység nyomán. Jó esetben jólétet, illetve nyereséget növelő hatása van (pozitív externália), ellenkező esetben (negatív externália) pedig kedvezőtlenül, csökkentően hat az egyéni jólétre, illetve egy szervezet profitjára. A pozitív externáliára iskolapélda a méhész és a kertész esete, amikor az előbbi méhei beporozzák az utóbbi gyümölcsfáit is, ingyen, megnövekedett gyümölcstermést okozva, a negatív externália tipikus esete pedig egy vállalat szennyezési tevékenysége.

Baritz Sarolta Laura | 2017.08.30., szerda 16:50

B. S. L.

A nyugdíjról – józanul

Az MNB szerint a 2030-as évek közepéig a nyugdíjrendszer bevételei fedezik a kiadásokat. Az összeomlás tehát még 20 évet várathat magára. Addig bőven van min gondolkodni.

Baritz Sarolta Laura | 2017.08.07., hétfő 17:02

B. S. L.

Az emberiség túlélésének kulcsa: kultúra, erkölcs, hit, vallás

„A vallás és a hit kézzelfoghatóan is hozzájárul a Föld fenntarthatóságához. Számos tudományos cikk hozza pozitív kapcsolatba az ökológiát, a fenntarthatóságot, a környezethez való viszonyulást és a vallást, spiritualitást.”

Baritz Sarolta Laura | 2017.07.05., szerda 08:40

B. S. L.

Nők és férfiak a „gazdaságkórban”

A Friedrich Ebert Alapítvány Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című programja keretében kerekasztal-beszélgetést szervezett Budapesten a fogyasztás és a nők jogainak témájáról, amelyen neves magyar és külföldi szakértők vettek részt. Az apropót egy transznacionális cipőgyártó cég hirdetése adta, amely marketingstratégiájának alapjául a feminizmus, a nemek közti egyenlőség és a női sokszínűség elveit tette meg, elősegítve ezzel termékei forgalmának növelését, miközben Vietnamban több százezer női alkalmazottat zsákmányol ki.

Baritz Sarolta Laura | 2017.05.31., szerda 18:32

B. S. L.

Tisztább közéletet!

A kivándorlók hazahívásával kapcsolatban a legfontosabb tennivaló nem anyagi és nem is törvényi jellegű.

Baritz Sarolta Laura | 2017.05.05., péntek 08:01

B. S. L.

Mit tehetünk az eltartottakért?

A „teljes gazdasági eltartási arány” közgazdasági mutató egy nemzet jövőjére nézve kulcsfontosságú információt hordoz: megmutatja, hogy egy országban, régióban egy foglalkoztatott hány inaktív személyt tart el. A mutató statisztikai idősorából kiolvasható az elöregedés nagyságának, a gyermekszületések számának és a munkaképes korú felnőtt lakosság létszámának alakulása, és gondolkodásra késztet, hogyan lehetne az indexet javítani.

Baritz Sarolta Laura | 2017.03.29., szerda 16:06

B. S. L.

Milyen az értékalapú gazdaság és társadalom?

Miközben az országban az olimpiai pályázattól való visszalépés, a gazdaságban pedig a hitelminősítők újabb értékelése volt a téma, két rendezvényen is az értékalapú gazdaság kérdéseivel foglalkoztak a szakemberek. A rendezvények mögött ötletgazdaként és szervezőként a Domonkos-rend magyarországi női ága és egyik szervezete, a Keteg (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) Alapítvány állt, mintegy utalást téve a rendezvények alaphangjára, üzenetére.

Baritz Sarolta Laura | 2017.03.01., szerda 17:43

B. S. L.

Hangsúlyeltolódások

A Magyar Nemzeti Bank januárban a Lamfalussy Lectures Conference sorozat negyedik konferenciáját rendezte meg, melynek egyik legizgalmasabb témája az európai integráció jövője volt. Az előadók az egyetemi, banki és politikai szféra képviselőiből kerültek ki, így a közönség hallhatta Jacques de Larosiére, az IMF volt vezérigazgatójának nyitó előadását, de részese lehetett Orbán Viktor beszédének is, amely részletesen elemezte az integrációt.

Baritz Sarolta Laura | 2017.02.01., szerda 15:37

B. S. L.

Örüljünk a béremelésnek? Igen, de óvatosan

A dualitást, vagyis a magyar és a külföldi érdekeltségű cégek közti teljesítménybeli, foglalkoztatottsági és státuszbeli különbséget kifejezetten növeli a vállalati nyereségadó ilyen jellegű csökkentése. Baritz Sarolta Laura írása.

Baritz Sarolta Laura | 2016.12.06., kedd 08:15

B. S. L.

Pénzkérdés?

Az OECD idei jelentése szerint Magyarország bruttó hazai termékének 20,6 százalékát költi szociális kiadásokra, ami nemzetközi összehasonlításban átlagosnak mondható.

Baritz Sarolta Laura | 2016.11.09., szerda 16:41

B. S. L.

Jobbra fordult a kocka

Az évtizedekig tartó trend után éles fordulatot vett hazánkban is a foglalkoztatottság iránya.

Baritz Sarolta Laura | 2016.10.05., szerda 16:06

B. S. L.

Megvalósulhat-e a pápa álma?

Ferenc pápa gazdaságkritikájának egyik kulcsfogalma az „inkluzív gazdaság”; ez ellenképe a kirekesztő, igazságtalan, „szemeteskosár” jellegű, társadalmi egyenlőtlenségeket hordozó gazdasági struktúrának.

Baritz Sarolta Laura | 2016.09.07., szerda 17:29

B. S. L.

Zarándoklatok gazdasága

A vallási turizmus minden gazdasági elemző szerint bombaüzlet, hiszen spirituális alapon akár százmilliókat is megmozgat, ez az utazóközönség szállóvendéget, fogyasztást, tehát bevételt termel a világ több helyszínén.

Baritz Sarolta Laura | 2016.08.10., szerda 16:43

B. S. L.

Miért hibás a szülőtartási törvény?

Pszichológiai evidencia, hogy a belső motivációk, az ember szabadságából származó döntések jóval erősebb és tartósabb cselekvéseket hoznak létre, mint a külső ösztönzők vagy akár kényszerek.

Baritz Sarolta Laura | 2016.07.18., hétfő 09:25

B. S. L.

Át lehet-e alakítani a világot?

Tavaly szeptemberben, fennállásának hetvenedik évfordulóján nagy ívű tervet jelentetett meg az ENSZ államés kormányfőkből, magas rangú képviselőkből álló szerzői bizottsága, mely 17 elsődleges és 169 származtatott célt fogalmazott meg a fenntartható fejlődés mindhárom dimenziójában, a gazdasági, társadalmi és környezeti szférák területén.

Baritz Sarolta Laura | 2016.06.08., szerda 17:13

B. S. L.

Vasárnap is nyitva

"... fecseg a felszín, hallgat a mély."

Baritz Sarolta Laura | 2016.05.04., szerda 12:20

B. S. L.

Pilátus rendszere

„Mi az igazság?” Pilátus ezzel a kérdéssel vezette be Jézus melletti kiállásának kudarcát. Az igazságot említve adta őt a zsidók kezébe, meggyőződése ellenére, hiszen nem találta bűnösnek.

Baritz Sarolta Laura | 2016.04.06., szerda 16:36

B. S. L.

Létezhet etikus gazdaság?

Pénzügyek az erkölcs tükrében alcímmel, február 19-20-án nemzetközi pénzügyi konferenciát rendezett a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány az Új Városházán.

Baritz Sarolta Laura | 2016.03.09., szerda 14:58

B. S. L.

Mi van a CSOK mögött?

Jelentős változások történnek idén a családok otthonteremtésének támogatásában. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) program a családban élő vagy vállalt gyermekek számától függően lakásépítéshez, illetve vásárláshoz kínál vissza nem térítendő támogatást, valamint bizonyos feltételek mellett támogatott, alacsony kamatozású lakáshitelt. Mindkét keret felső határa 10 millió forint. A támogatás összege a gyerekszámtól és a lakás hasznos alapterületétől, állapotától függően progresszíven nő.

Baritz Sarolta Laura | 2016.02.03., szerda 16:47

B. S. L.

A remény fuvallata

December közepén fejeződött be a párizsi klímacsúcs. Hírportálok, kommentárok úsztak az örömben, fényképek sokasága volt látható az egymás nyakába boruló küldöttekről; a francia miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó a legbékésebb forradalom volt, amelyet Párizs, a forradalmak városa valaha is megélt.

Baritz Sarolta Laura | 2016.01.06., szerda 17:22

Szerzők /