Author's

Bod Péter Ákos

Szerzői oldal

Bod Péter Ákos

Közgazdász, egyetemi tanár

Kegyelmi időszak után

E rovatban nemrég arról írtam, hogy a pénzügyek világa fontos vonatkozásban normalizálódott: elmúlt a defláció veszélye („Hurrá, itt az infláció”).

Bod Péter Ákos | 2018.05.30., szerda 15:50

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

Bod Péter Ákos | 2018.05.22., kedd 07:25

Hurrá, itt az infláció!

Az olvasót provokáló cím csak félig komoly, ámbátor tavaly tényleg fellélegeztek a fejlett országok és a csatlakozó térségek jegybankárai, amikor elmúlt a deflációs veszély.

Bod Péter Ákos | 2018.05.02., szerda 17:01

Kétszer ugyanabba a folyóba…

A tavalyi évről közzétett adatok szerint végre beindult a hitelezés nálunk is. Korábban mind a vállalati, mind a lakossági hitelnyújtás terén nagy lemaradásunk gyűlt fel a térség országaihoz képest. Ami másfelől úgy is elmondható, hogy 2008 után a cégek és a családok itt kevésbé voltak hajlandók vagy képesek kölcsönt felvenni, mint a többi visegrádi országban. Hallottunk panaszt a magyarországi bankok hitelnyújtó hajlandóságára. Lehettek ilyen időszakok, bár ritkábban, mint ahogy a panaszkodók állítják. Elvégre a bankok jövedelmének fele abból fakad, hogy hitelt helyeznek ki.

Bod Péter Ákos | 2018.03.13., kedd 17:59

Miből lehet pénzt csinálni?

A tél végi álmosságra rácáfolva élénk érdeklődés kísér olyan szakmai rendezvényeket, ahol a blockchain, a kriptovaluták, a bitcoin a téma; magam egy héten három ilyen programon vettem részt. A vitában kiderült, hogy a hallgatóság felének van birtokában bitcoin vagy hasonló újfajta fizetőeszköz, így az érdeklődés távolról sem csak akadémikus. Mindenesetre a kriptopénzek ügye valóban tömegeket mozgat meg.

Bod Péter Ákos | 2018.02.21., szerda 16:47

Mit akar itt Kína?

A magyar miniszterelnök azzal a közléssel élénkítette a Die Welt című lap berlini gazdasági konferenciájának hallgatóságát, hogy ha az EU nem képes megadni a magyar infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges pénzeket, akkor Kínához fordul.

Bod Péter Ákos | 2018.01.31., szerda 16:09

A válságnak vége – és most?

A nemzet túlélte a válságot. De vajon a politika képes-e újabb harcok nélkül meglenni? Békén hagyja-e az embereket, hogy készülhessenek a jövő veszélyeire és esélyeire? És a társadalom fel tud-e nőni súlyos feladatainkhoz?

Bod Péter Ákos | 2018.01.02., kedd 10:59

Kérjük, ne fizessen itt sok adót!

A botrány után biztosan felerősödik a szándék: legalább az európai közösségen belül csukják be a kiskapukat a dúsgazdag, de etikátlan cégek és személyek előtt.

Bod Péter Ákos | 2017.11.22., szerda 08:30

A siker kulcsa: a gyarló ember

Alig van teljesen észszerűen döntő ember akár a vállalkozók, akár a laikusok között. És ha mégis, rémesen antiszociális alak lehet.

Bod Péter Ákos | 2017.10.24., kedd 08:14

Közteher-elosztó

A Magyar Közgazdasági Társaság éves vándorgyűlésén ismét szóba jött a közterhek ügye. A magyar versenyképesség javításának összefüggésében Varga Mihály miniszter óvatos tehercsökkenés lehetőségére utalt. Valóban van az ügynek nemzetközi versenyképességi vonatkozása, noha a bérekhez kapcsolódó adók és a társadalombiztosítási járulékok összességének legfőbb rendeltetése az, hogy biztos pénzügyi alapokra helyezze az állami működés, valamint a mai és a jövőbeli társadalmi jólét szolgálatában álló költséges ellátórendszereket.

Bod Péter Ákos | 2017.09.20., szerda 17:50

Mennyi a túl sok?

Kereshessen-e többet állami cég vezetője a vállalatánál, mint amennyi az államfő tiszteletdíja? Ebben a népszavazási ügyben kellene igent vagy nemet mondaniuk az embereknek. Nem irigylem az állásfoglalásra késztetett polgárt. Egyfelől miért ne lehetne több a céget jól vezető menedzser jövedelme, mint a jórészt ceremoniális feladatokat betöltő politikusé? Eleve árulkodó a tiszteletdíj szó, amely nem a gazdasági vezetők jövedelmi kategóriájába tartozik.

Bod Péter Ákos | 2017.08.23., szerda 16:57

Kis ország nagy rendezvénnyel

Elemzésem írásakor még csak pár nap telt el a FINA-világbajnokság megnyitása óta. Később az ember már lázba jöhet, és akit elfog a láz, annak „kerül, amibe kerül, a siker minden pénzt megér”. Vagy ha csalódik, a rendezvénynek még a helyét is sóval hintené be.

Bod Péter Ákos | 2017.07.26., szerda 16:48

Kincstári optimizmus?

A jövő évi büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedésre épül. Ehhez jókora kincstári optimizmus kell: tavaly, amikor az uniós pénzek beáramlása kissé lassult, két százalékkal nőtt a GDP. Az idei év jobbnak ígérkezik, de éppen e jobb adatok válnak a következő év bázisává. Független elemzők és a nemzetközi szervezetek ennél kisebb GDP-bővülést jeleznek előre. Még az újabban igencsak optimista MNB is visszafogottabb (3,7 százalékos) előrejelzést publikált.

Bod Péter Ákos | 2017.06.07., szerda 18:33

Haveri kapitalizmus

Nem valami szleng ez, hanem szakkifejezés. Piacgazdasági rendszert jelöl, de sajátosat. Olyat, amelyben a politikai hatalomnak kedves keveseké a nemzetgazdaság jövedelmének és vagyonának nagy része. Ahol nem a piaci verseny kimenetele dönt üzleti siker és sikertelenség dolgában, hanem a felsővezetői kör, akár a legfőbb vezető. A verseny legfeljebb csak formai, mert a politikai hatalom jelöli ki a nyertest.

Bod Péter Ákos | 2017.05.10., szerda 18:24

Vagyon – de mi haszna vagyon

A parlamenti választás közeledtének csalhatatlan jele, hogy új adóígéretek látnak napvilágot. Nem csoda. A politika kvintesszenciája az adó- és költségvetési politika: kikre róják ki az állam működtetésének terheit, másrészt pedig kiknek jut a beszedett bevételekből.

Bod Péter Ákos | 2017.04.12., szerda 17:48

Nocsak: nyereségesek a bankok

A friss gazdasági hírek között arra bukkanhatunk, hogy utoljára 2008-ban volt akkora a magyar hitelintézeti szektor adózott eredménye, mint 2016-ban. Na jó, folyó forintban, ami nem ugyanaz, de 456 milliárd forint mindenképpen komoly summa.

Bod Péter Ákos | 2017.03.14., kedd 15:31

Súlyos kérdések az uniós pénzek kapcsán

Az, hogy hazánk fejlesztési és jövedelemkiegészítő forrásokat kap külföldről, egyedülálló és komplex jelenség. Egyedülálló, mert bár megesett, hogy hitel növelte meg átmenetileg a magyar jövedelmi szintet, az uniós források zöme vissza nem térítendő jellegű.

Bod Péter Ákos | 2017.02.15., szerda 16:37

Trendforduló. De hova?

Váratlan politikai fordulatokban, elemzői és előrejelzési tévedésekben gazdag évet zártunk, és könnyű megjósolni, hogy az idei esztendő sem lesz kevésbé fordulatos a gazdaság világában. A brit népszavazás, az amerikai elnökválasztás, az olasz referendum csupa olyan esemény, amely 2016 drámaiságát növelte, de gazdasági és társadalmi hatásait 2017-ben és azt következően fejti ki. Tekintélyes elemzők már így is korszakhatárról szólnak, ki lelkesen, a többség inkább aggodalommal: a meghökkentő személyiségek és az előzmény nélküli mozgalmak feltűnése, rég elfeledett harci hívószavak felhangzása mind azt sugallja, hogy a világ meghatározó pontjain komoly fordulat állt be.

Bod Péter Ákos | 2017.01.18., szerda 15:58

Donald Trump szerint a világ

Papírforma szerint az amerikai nagyvállalati és nagybanki körök a republikánus győzelemért szurkolnak. (Bár üzleti számításból rendszerint a másik jelölt kampányába is befizetnek.) Elvégre a Republikánus Párt szokta képviselni az alacsony adókulcsok és az állami beavatkozás csökkentésének politikáját, a Demokrata Párttól pedig inkább várható a nagyvállalatok kordában tartása, a jóléti kiadások emelése, amivel viszont nagyobb adóteher jár együtt.

Bod Péter Ákos | 2016.11.23., szerda 17:39

A cserearányok begyűrűzése

Még az 1970-es években, az akkori globális átrendeződés idején mi, magyarok elbújni sem tudtunk néhány szakszó elől.

Bod Péter Ákos | 2016.10.26., szerda 16:49

„Magasabb osztályba léphet”

Nem illik az embernek magát idézni, mégis felemlítem: egy éve sincs, hogy ezeken a hasábokon a magyar állampapírok kockázati besorolásának közelgő felminősítéséről írtam.

Bod Péter Ákos | 2016.09.28., szerda 15:51

Mit tegyünk mások pénzével?

„Legjobb volna ott hagyni a jövedelmet, ahol megtermelődött; akkor az állam az eddiginél kisebb elvonások mellett érné el a tervezett hiánymértéket. De ilyen nagy államadósság mellett a hiány további csökkentése is logikus és felelősségteljes elvi döntés lenne.”

Bod Péter Ákos | 2016.09.05., hétfő 08:02

Szerzők /