Author's

Borókai Gábor

Szerzői oldal

Borókai Gábor

A Heti Válasz lapigazgató-főszerkesztője.

B. G.

B. G.

Borókai Gábor az elmaradt Fábry–Bödőcs-vitáról

A hazai közélet odáig fajult, hogy ellentétes nézetű emberek csak egészen ritka kivétellel beszélgetnek vagy ütköztetnek véleményt. Tisztelve, de el nem fogadva a másik álláspontját.

Borókai Gábor | 2017.10.05., csütörtök 08:20

B. G.

Ma hatvan, holnap hatszáz

Hatvanmillió. Ez most a varázsige. A Szezám, tárulj! kontrapárja, amely a teljes bezáródást hivatott előidézni. A kormányzati kommunikáció ezt a számot ismételgeti minden fórumon, mióta Orbán Viktor a kötcsei találkozón felemlítette. A miniszterelnök a „NATO köreiben publikált számításra” hivatkozott, amely szerint 2020-ig hatvanmillió afrikai indul meg Európa felé.

Borókai Gábor | 2017.09.27., szerda 16:29

B. G.

Most tűz van, babám!

Az ősz megint ott folytatta, ahol a nyár eleje abbahagyta. Az eminens tűzoltóparancsnok egyenruhába öltözve, sisakkal a fejeken sorakoztatta fel egyleti legénységét, csordultig töltött lajtos kocsikat állítva a laktanya elé, poroltókat helyezve minden utcasarokra. Hogy a készültség látványa mindenkit megnyugtasson: nincs helyzet, amelyben az oltás pillanatnyi késedelmet szenvedhetne. A parazsat elfödheti a hamu, a veszélyérzetet eltompíthatja a lángok hiánya, de a tűzoltónál senki sem tudhatja jobban, hogy az ördög nem alszik, s hogy az elszabadult lángsárkányok felfoghatatlan sebességgel nyelik el áldozataikat.

Borókai Gábor | 2017.09.20., szerda 17:22

B. G.

Fékezett habzású válasz

Hogy ötven-vagy százezren, pontosan csak az akkori titkosszolgálatok tudják, de a szocializmus még álló díszleteihez képest mindenképp nagyon sokan jöttünk össze 1988 júniusában, hogy tiltakozzunk a romániai faluromboló tervezet ellen. A békés tömeget többek között az MDF-től a Bibó Szakkollégiumon át a Szabad Kezdeményezések Hálózatáig mindösszesen 12 civilnek mondott szervezet hívta utcára, a hatalom pedig szemet hunyt felette. Akárhogy is, a nemzet egységben volt a tekintetben, hogy üzennünk kell a Ceausescu-rezsimnek: eddig és ne tovább, nem hagyjuk a határon túli magyarok ellehetetlenítését.

Borókai Gábor | 2017.09.13., szerda 16:43

B. G.

Távolodva a természettől

„Az egyik vezető katolikus egyházfi arról értekezett, hogy bűn, ha a gyermek orvosi segítséggel, lombikban fogant – szónokolta Gyurcsány Ferenc kampánynyitó beszédében saját közönségének, amelyen gúnyos, ellenséges moraj futott végig.

Borókai Gábor | 2017.09.06., szerda 16:16

B. G.

Éb-resz-tő!

Az utolsó magyar futballcsapat is elköszönt az európai porondtól. A Videoton hazai pályán szenvedett 4–0-s vereséget szerb ellenfelétől, ami azért volt meghökkentő, mert a belgrádi találkozó egyenlő erők küzdelmét hozva 0–0-ra végződött. Hogy a felcsúti összecsapás miért torkollott kínos, megszégyenítő vereségbe és kiesésbe? Szakemberek mondják, hogy az eddig kiváló csapatteljesítményt nyújtó Videoton súlyos egyéni hibáknak esett áldozatul. Ami tényszerű.

Borókai Gábor | 2017.08.30., szerda 15:58

B. G.

A haza és mi

Mi sem természetesebb, mint hogy szónokaink múltbéli példaképet állítanak elénk az ünnepeinken. Az is magától értetődő, hogy a dicső elődök éppúgy gondolkodnak és cselekszenek, mint az őket megidéző utódaik. Miért is volna meglepő, hogy mindenki a saját idoljával fényesíti magát? A politika használta történelem arra ítéltetett, hogy igazolást nyújtson és energetizáljon.

Borókai Gábor | 2017.08.23., szerda 16:18

B. G.

„Én így szállok le!”

Hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztató, állami pénzekkel kitömött alapítvány főtitkára napi 110 ezer forintra tartott, medencés, monoszlói luxusingatlant bérelt magának, hogy onnan járhasson zánkai és fonyódi munkahelyére. A hírt a 24.hu adta tudtul, melynek munkatársai – ellenzéki orgánumhoz méltón – felturbózták kissé a sztorit, majd jobb híján maguknak tették fel a kérdést, hogy a havonta több mint hárommilliós szállásdíjat vajon ki és miből fizeti.

Borókai Gábor | 2017.08.16., szerda 17:26

B. G.

Abszurdok fogságában

Felfokozott állapotban az ember hajlamos hülyét csinálni magából. Amit sűrűn bán. Rendszerint hiába. Ezért aztán az üzemi hőmérséklet megőrzése mindenki számára ajánlatos. Mondjuk ezt azért, mert migránsügyben sikerült olyan csőre töltött helyzetet előállítani, amelyben ma már előbb dördül el a lövés, és csak utána hangzik el az „Állj! Ki vagy?” felszólítás.

Borókai Gábor | 2017.08.09., szerda 13:22

B. G.

Epilógus a vébéhez

A dél-koreai Kvangdzsu polgármestere Nelson Mandelát idézte a vizes világbajnokság záróünnepségén, amikor azt mondta, hogy a politika szétválaszt, a sport pedig összeköt. Hogy a következő vb házigazdája miért Dél-Afrika híres, fekete polgárjogi harcosát hívta segítségül, pontosan nem tudhatjuk, de valószínűsíthető, hogy a politika a Távol-Keleten sem az összeborulás, a békesség terepe.

Borókai Gábor | 2017.08.02., szerda 15:46

B. G.

A politikus mint ember

„Voltak még itt ezek a biztatások, amiket kaptam önöktől – fordult rá Orbán Viktor tusnádfürdői mondandójának utolsó, minden bizonnyal legváratlanabb szakaszára. – Jólesnek az elismerések, és köszönöm szépen a biztatásokat. A helyzet úgy áll…, hogy a mi szakmánkban gyakran kell olyan benyomást kelteni, mintha az ember minimum fából, de inkább vasból lenne. Ez nekem nem megy rosszul. De az igazság az, hogy ez egy hazugság, ugyanis sem fából, sem vasból nem vagyok. Én is emberből vagyok.”

Borókai Gábor | 2017.07.26., szerda 16:13

B. G.

Ünneplés helyett

Most, hogy a világ egyik legnagyobb rendezvényének vagyunk a házigazdái, megint rádöbbenhetünk, hogy nálunk semmi sem az, ami úgy általában lenni szokott. Nálunk minden alakot vált és átlényegül. Ami leginkább kisebbrendűségi komplexusainkból – és dolgaink agyonpolitizáltságából – fakad. Vagy elviselhetetlenül megalázkodóak vagyunk. Vagy túllendülten bizonygatjuk nagyszerűségünket. A középút errefelé nem létezik.

Borókai Gábor | 2017.07.19., szerda 15:39

B. G.

Sikerek titka

A budapesti vizes világbajnokság apropóján alacsonyan röpködnek az elköltött milliárdok. Eddig úgy száznegyvenet számolhattunk össze. Jutott belőle az új Duna Arénára és a közeli Duna-part korzósítására, a Hajós, a Széchy, a Császár–Komjádi uszoda, valamint a BVSC-bázis felújítására, a Margit-sziget csatornázására. Hogy az Országházzal szemközti ugrótoronyról és a Városligetben felhúzott szinkronúszóhelyszínről e helyütt csak az említés szintjén essék szó.

Borókai Gábor | 2017.07.12., szerda 16:04

B. G.

Ki nevet a végén?

Bokros Lajos úgy tett, mint aki bátor. Azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy ki kell mondani végre valamit, ami mindenkit fullaszt, feszít, de amit félelmében senki sem kiált világgá: hogy Magyarország miniszterelnöke fasiszta.

Borókai Gábor | 2017.07.05., szerda 16:15

B. G.

Nincs új a föld alatt

Ha nem is csúcsra, de valamiféle magaslatra értünk a 3-as metró felújított szerelvényeinek ügyében.

Borókai Gábor | 2017.06.28., szerda 14:52

B. G.

Zsákutcás médiapolitika

Helyénvaló kezdeményezés beleszorítani a politikai plakátolást a kampányidőszakba.

Borókai Gábor | 2017.06.21., szerda 15:19

B. G.

Nekünk Andorra kell?

Az MLSZ elnöke nem akarta hirtelen felindulásból kirúgni a labdarúgók kapitányát. Ami általában helyes. De hogy az Andorrától elszenvedett vereség után mit kellett még átgondolnia Csányi Sándornak, azt csak ő érti.

Borókai Gábor | 2017.06.14., szerda 17:39

B. G.

Önfelmentés és önpusztítás

Nagy a baj, mondják ismert és kevéssé ismert arcok a szemünkbe Gulyás Márton videójában.

Borókai Gábor | 2017.06.14., szerda 16:32

B. G.

Gyurcsány csapdája

Az ellenzéki párt megnyugvást nem ismerő robotosa, Gyurcsány Ferenc leszegett fejét végre felemelte, tekintetét körbehordozta az őt ölelő pusztaságon. És új igazság kibontásába kezdett.

Borókai Gábor | 2017.06.07., szerda 17:49

B. G.

Történetek versenye

Kerítésszaggató beszéddel köszönt be Botka László az MSZP kongresszusán. Legalábbis kormánypárti médiumok tudósításai szerint.

Borókai Gábor | 2017.05.31., szerda 17:41

B. G.

Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

A hét e heti embere annyira szubjektív választás, hogy magyarázatra szorul. Pottyondy Zsófia május 18-án töltötte be a 104. életévét. Ő a Heti Válasz legrégebben fiatal előfizetője.

Borókai Gábor | 2017.05.26., péntek 19:00

B. G.

Magunkról

Belénk szállt a Magyar Idők című napilap. Lesunyizott bennünket. Nem kicsit zavaros és dagályos okfejtés kíséretében írta meg a miértet. Emígy: „Évekig dolgoztak Simicskának Orbánért a Jobbik ellen, most meg Orbán ellen a Jobbikért.” Ami épp akkora badarság, mint későbbi megállapításai és sejtetései: hogy migránspártiak lennénk, hogy elborzaszt bennünket a határkerítés, hogy szolgaian közvetítjük az „áljobboldali vészmadár-értelmiség kétségbeesését”, hogy csak a korrupcióval foglalkozunk, vagy hogy pénzéhségünk tart bennünket annál a lapnál, amelyet – a sűrű tulajdonosváltások ellenére – a saját képünkre formálunk.

Borókai Gábor | 2017.05.24., szerda 14:30

B. G.

A nagy kínai játszma

Kína stratégiai partnere lett Magyarország, ami megérdemel egy kalapemelést. Nemcsak a méretek közötti különbség miatt van okunk az örömre (az elefánt megtisztelte az egeret, hogy együtt dübörög vele), hanem azért is, mert a kormány évek óta dolgozott a hosszú távú kapcsolat létrejöttén, és most célba ért.

Borókai Gábor | 2017.05.17., szerda 14:59

B. G.

Állítsuk meg a vicsorgást!

Jól beszélt a köztársasági elnök, amikor újabb öt évre letette hivatali esküjét a parlamentben. Áder János az 1867-es kiegyezéssel példálózott, mondván, akkor is egymással szöges ellentétben álló nézetek csaptak össze a politikai térben. Akkor Kossuth Lajos hallani sem akart a kiegyezésről az 1848-as forradalmat véresen leverő Habsburg Birodalommal, Deák Ferenc viszont kitapintotta a történelmi lehetőséget az osztrákok 1866-os königgrätzi csatavesztésében, és az együttműködés új formáját ajánlotta Bécsnek. És az idő őt igazolta.

Borókai Gábor | 2017.05.10., szerda 17:16

Szerzők /