Author's

Szerzői oldal

Csinta Samu

L. D.

Miklós Edit és Fa Nándor arról, hogy ami nem öl meg, hogyan nemesít

Mindkettejüknek halálközeli élménye volt: Fa Nándornak a tengeren, Miklós Editnek a sípályán. Az egyik egy elképesztő életút után abbahagyja, a másik horrorsérüléséből lábadozva újabb csúcsokat készül ostromolni. Értsd: jövőre olimpiai aranyért megy Dél-Koreába. Nagyinterjúink a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra, Csinta Samu | 2017.03.11., szombat 12:00

Székely szoknya táskában

A roppant karakteres Esztány-táskák első megrendelője a cégtulajdonos-tervező egyetemi tanára volt. A Példakép Alapítvány 2016-os különdíjasa, a csíkszeredai Esztány István ma már négy országba szállítja táskáit.

Csinta Samu | 2017.02.15., szerda 16:24

Bukarest, te csodás!

Százezrek az utcán, visszaszorulóban a kormányzati arrogancia Bukarestben. A tiltakozók mögött Soros Györgyöt sejtő baloldali hatalom ellen románok és magyarok együtt tüntetnek Romániában.

Csinta Samu | 2017.02.08., szerda 14:17

Böjte Csaba kiáll az Igazi Csíki Sör mellett

A márka bírósági betiltása érzelmi vihart kavart, nehéz helyzetbe sodorta és újabb „góbéságokra” kényszeríti a csíkszentsimoni sörmanufaktúra vezetőjét.

Csinta Samu | 2017.02.04., szombat 12:00

A per halad, a sör marad

Bizonytalan időre elköszönhetnek kedvenc italuktól az Igazi Csíki Sör hívei. A márka bírósági betiltása vihart kavart, és újabb „góbéságokra” kényszeríti a csíkszentsimoni sörmanufaktúra vezetőjét.

Csinta Samu | 2017.02.01., szerda 14:49

Betiltott székely nagykövet

Ha így folytatódik, a marosvásárhelyi táblabíróság bírái részesedési jutalékigénylést nyújthatnak be az Igazi Csíki Sört gyártó cégnek.

Csinta Samu | 2017.01.28., szombat 19:00

Tüntetés a nép ügyvédje ellen

Országszerte tüntettek Romániában, mert az ombudsman a szocialisták erős emberének szekundál.

Csinta Samu | 2017.01.12., csütörtök 07:00

A szürke huszonhét árnyalata

Nagy túlélők és gyanús szereplők alkotják minden idők egyik legszürkébbnek ígérkező román kormányát. Az RMDSZ feszült lesben készül figyelni a Dragnea–Grindeanu-kormány lépéseit, miközben Romániában is megjelent a Soros-kártya, csak épp a jobboldal ellen.

Csinta Samu | 2017.01.11., szerda 15:41

Miért nem jó a nemzetállam?

Vasárnap választás lesz Romániában, s bár Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke nem indul, van véleménye a politikáról. Miért csökkent az erdélyi magyarság súlya, s miért káros, ha Magyarország nemzetállamként tekint magára?

Csinta Samu | 2016.12.07., szerda 14:51

„Elegem van Romániából”

A magyarok az ő identitását is alakítják, állítja az erdélyi autonómiamozgalom legfőbb alakja. Interjú a román nemzeti ünnepen Sabin Ghermannal, az Erdély–Bánság Liga megalapítójával.

Csinta Samu | 2016.11.30., szerda 16:04

Eszmét a székelyföldre!

Reális célkitűzés vagy lázálom a székelyföldi művészeti egyetem létrehozása? Az erdélyi képzőművészet súlypontjainak eltolódásáról, az intézményalapítások aktuális szempontjairól, érintettekről és érinthetetlenekről.

Csinta Samu | 2016.08.24., szerda 16:26

Tudta? A muszlim nők otthon miniszoknyában és dekoltázzsal hódítanak

„Teljesen kettészakadt az ország” – ad puccs utáni törökországi helyzetjelentést az Erdélyből Magyarországra, majd onnan Isztambulba származott Csősz Boglárka színésznő. A magyar kultúra önkéntes nagykövete a török tévésorozatok külföldi népszerűségéről és a terrorhullám hatásairól is beszél a csütörtöki Heti Válasznak.

Csinta Samu | 2016.08.14., vasárnap 18:00

„Ha megindulnak Nyugatnak”

„Teljesen kettészakadt az ország” – jellemzi a puccs utáni törökországi helyzetet az Isztambulba származott Csősz Boglárka színésznő, aki a török sorozatok népszerűségéről és a terrorhullám hatásairól is beszél lapunknak.

Csinta Samu | 2016.08.10., szerda 16:06

Ezt biztos nem tudta az Igazi Csiki Sörről!

Pereskedik a Heinekennel, közben fejleszt és egyre több lábra áll. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, az Igazi Csíki sör gyártója, Lénárd András szövetségesei között szerepel az erdélyi református nyugdíjpénztár és Jamie Oliver sztárszakács, a sörgyár árnyékában pedig egy drónnagyhatalom izmosodik.

Csinta Samu | 2016.07.02., szombat 16:00

Adjátok vissza a söreinket!

Pereskedik a Heinekennel, közben fejleszt és egyre több lábra áll. Az Igazi Csíki sör gyártója, Lénárd András szövetségesei között szerepel az erdélyi református nyugdíjpénztár és Jamie Oliver sztárszakács.

Csinta Samu | 2016.06.29., szerda 15:34

Visszaszerezni Marosvásárhelyt

A fajsúlyos képviselet biztosítása az elsődleges cél a helyhatósági válasz- tásra készülő RMDSZ számára. Kelemen Hunor elnökkel Marosvásárhely „visszavételének” esélyeiről és összeesküvés-elméletekről is beszélgettünk.

Csinta Samu | 2016.06.01., szerda 16:22

Ökumenikus búcsú

Kaphat-e UNESCO-védettséget Csíksomlyó? Miért keltett kisebb hisztériát néhány muszlim önkéntes jelenléte Csíkszeredán? Az idei búcsúra a Heti Válasz munkatársa a gyergyóalfalusi keresztaljával gyalogolt el.

Csinta Samu | 2016.05.18., szerda 16:01

Tőkés László-exkluzív: „Folyamatosan le akartak vadászni”

Változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan le akartak vadászni az elmúlt bő húsz esztendőben – mondja Tőkés László európai parlamenti képviselő romániai kitüntetésének visszavonásáról. Az 1989-es forradalom egykori hőse szerint az európai kereszténység visszaszorulóban van, a földrész intoleráns, és a nemzetek öntudatának elsorvadása fájdalmas jelenség. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Csinta Samu | 2016.04.17., vasárnap 14:00

„Maradtál volna szimbólum…”

Változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan le akartak vadászni az elmúlt bő húsz esztendőben - mondja Tőkés László európai parlamenti képviselő romániai kitüntetésének visszavonásáról. Az 1989-es forradalom egykori hőse szerint az európai kereszténység visszaszorulóban van, a földrész intoleráns, és a nemzetek öntudatának elsorvadása fájdalmas jelenség.

Csinta Samu | 2016.04.13., szerda 14:50

„Gondolják át!” – 90 évesen írt levelet Orbánnak

Élő néprajzi lexikonként rótta a Mezőség és a csángó világ falvait összekötő poros utakat, megnézett abroszt és cserépedényt, rögzített siratót és katonabúcsúztatót. Így állt össze a kilencven éves Kallós Zoltán válaszúti néprajzkutató fejében a népi kultúra teljessége. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Csinta Samu | 2016.03.17., csütörtök 15:39

Szerzők /