Author's

Szerzői oldal

Facsinay Kinga

A Heti Válasz újságírója

F. K.

F. K.

Nyugdíjkórkép

Csak úgy maradhat életképes a magyar nyugdíjrendszer, ha valamiképpen a felnevelt gyermekek is szerepet kapnak a jövőbeni időskori járandóság kiszámításában – állítják egyes szakértők. Mások újból két pillérre helyeznék a rendszert.

Facsinay Kinga | 2015.08.12., szerda 14:41

F. K.

Döntsd a tőkét?

Bestseller járja be Európát és a világot: Marxra hajazó címével Thomas Piketty sztárközgazdász azt mutatja ki, miként lesznek a gazdagabbak még gazdagabbak, s a szegények egyre szegényebbek. A kapitalizmus kortárs kritikája szerint a neoliberalizmusban nem a munka, hanem az öröklött vagyon lehet az érvényesülés záloga.

Facsinay Kinga | 2015.05.06., szerda 14:18

F. K.

Tejjel folyó Kánaán?

Nemhogy sikerült kiszorítani a külföldi tejtermelőket a magyar piacról, de legújabb vállalatfelvásárlásával már Csányi Sándor Sole-Mizójának piacvezető szerepét kérdőjelezi meg a hazai tulajdonú Alföldi Tej. Most viszont, hogy megszűnt az európai tejtermelést kordában tartó uniós kvótarendszer, ismét fel kell készülni a multik térnyerésére.

Facsinay Kinga | 2015.04.29., szerda 14:51

F. K.

Hová vezet az M4-es?

Kivágott erdők, árválkodó betonpillérek jelzik az M4-es autópálya tervezett nyomvonalát. Miközben a kormány a pénzhiányra hivatkozva állítja le a sztráda építését, addig nagyszabású útfejlesztéseket jelent be a költségvetés terhére – szinte képtelen határidőkkel.

Facsinay Kinga | 2015.04.22., szerda 16:10

F. K.

Megnéztük a leállított M4-es beruházást – és katasztrófát láttunk

Kivágott erdők, elárvult betonpillérek jelzik az M4-es autópálya tervezett nyomvonalát – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból. Miközben a kormány a pénzhiányra hivatkozva állítja le a sztráda építését, nagyszabású útfejlesztési programot jelent be a költségvetés terhére – szinte képtelen határidőkkel.

Facsinay Kinga | 2015.04.22., szerda 13:20

F. K.

Mi van a tarsolyban?

Számos átfedés mutatkozik a bő három hete gyűrűző Quaestor- és a 12 évvel ezelőtti szocialista Kulcsár-ügy között. Bár a Fidesz a mostanit is próbálja MSZP-s brókerbotránynak beállítani, a szálak ezúttal Szijjártó Péter külügyi tárcájához vezetnek, amely még mindig adós a válasszal: mit keresett az állami kereskedőház pénze a „piramisjátékos” Quaestornál?

Facsinay Kinga | 2015.04.01., szerda 15:56

F. K.

Részleges bóvlifogyatkozás

Másfél évtizedes átkot tört meg a Standard & Poor’s hitelminősítő, amikor múlt pénteken javított hazánk államadósság-besorolásán. Utoljára ilyen az S&P-nél az első Orbán-kormány idején fordult elő. Az év végén már a befektetésre ajánlott kategóriába is bekerülhet hazánk.

Facsinay Kinga | 2015.03.25., szerda 15:10

F. K.

Buda-Cash-botrány: egy legendával kevesebb

Senki sem járt a Buda-Cash képviseletében a nemzetgazdasági tárcánál a brókerbotrány kirobbanása előtt – értesült a Válasz.hu.

Facsinay Kinga | 2015.03.19., csütörtök 12:56

F. K.

Tróger brókerek

Az elmúlt években kizárólag magyar tulajdonban lévő kisbankok, takarékszövetkezetek és brókerházak mentek csődbe. Az utóbbi hetek pénzügyi botrányainak 300 milliárd forintos vesztesége arra is rávilágít: hiába a hazai tulajdonos, az sem biztosíték a tisztességes működésre és a jó gazdálkodásra.

Facsinay Kinga | 2015.03.18., szerda 13:33

F. K.

Szomorú vasárnap?

Szembemegy a nemzetközi tendenciákkal a kormány, amikor elrendeli a vasárnapi boltbezárást, de az első hónapok tapasztalatai alapján tehet majd engedményeket. Semmi jóra nem számíthatnak azonban azok a kereskedők, akik „trükkökkel” próbálnak kibújni a törvény hatálya alól.

Facsinay Kinga | 2015.03.11., szerda 15:04

F. K.

Átrendeződés várható a privátbanki piacon

A stabilitási megtakarítási számlák iránti csökkenő érdeklődést és egyes szereplők kivonulását is hozhatja az idei év a privátbanki szektorban.

Facsinay Kinga | 2015.03.03., kedd 13:50

F. K.

A nagy gázbiznisz

Az elmúlt évben sok vád érte a kormányt, hogy „haveroknak” juttatta a gázkereskedelem egy szeletét. Ellenzéki támadások kereszttüzébe került a politikai kötődéseket tagadó MET-csoport is, noha tulajdonosai között nemcsak Fidesz-közeli vállalkozó, hanem Bajnai Gordon egykori üzlettársa is megtalálható.

Facsinay Kinga | 2015.02.25., szerda 15:28

F. K.

Vesszük a bankot

Javítja Magyarország megítélését és a tavaszi felminősítés esélyét is növeli az Orbán-kormány, az EBRD és az Erste Bank keretmegállapodása. Ezzel lezárulhat a bankokkal folytatott „szabadságharc”, de még nem ért véget a pénzügyi szektor átrendeződése.

Facsinay Kinga | 2015.02.18., szerda 16:56

F. K.

Adósmentés máshol

Rosszul jártak a környező országok svájcifrank-hitelesei az alpesi valuta árfolyamának elszabadulása után. A bankok maguktól sehol nem segítenek, de akad ország, ahol az állam sem. Az IMF minden, a bankszektort terhelő megoldás ellen tiltakozik.

Facsinay Kinga | 2015.02.11., szerda 15:06

F. K.

Menekülés a magáncsődbe?

Az évek óta tervezett magáncsőd bevezetésével segítene a kormány azokon, akiket a bankok elszámoltatása és a forintosítás után is a hajléktalanság fenyeget. Az adós néhány évnyi megszorítás után tiszta lappal folytathatja életét.

Facsinay Kinga | 2015.02.04., szerda 14:31

F. K.

Európai helikopterpénz

Nekiáll a pénzszórásnak az Európai Központi Bank, mellyel elsősorban az eurózóna gazdaságait szeretné kihúzni a bajból. Lehet azonban, hogy a 2016 végéig tartó program legnagyobb nyertese Kelet-Európa – köztük Magyarország – lesz.

Facsinay Kinga | 2015.01.28., szerda 15:35

F. K.

Miből lesz nyugdíjunk?

Magyar példára sorra számolják fel a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszereket a visegrádi országok. Sajnálkozásra nincs sok ok, a szlovák magánkasszák nevetségesen alacsony összeget fizetnek első nyugdíjasaiknak.

Facsinay Kinga | 2015.01.21., szerda 14:53

F. K.

Közlekedj okosan!

Nem aratott osztatlan sikert a Pest megyeiek körében az év elejétől élő kibővített matricarendszer, a vidékiek jó része azonban igazságosabbnak tartja az átalakítást. Azt a kormány is elismeri, hogy néhány helyen valószínűleg igazat kell adnia a bírálóknak.

Facsinay Kinga | 2015.01.14., szerda 15:36

F. K.

Brüsszel kontra Washington

Több fronton harcol Brüsszel az amerikai vállalatóriások ellen, és az európai piac védelmében nem átall olykor unortodox eszközöket is bevetni. Célja az adóelkerüléssel keletkezett extraprofit megadóztatása, ami miatt hazánkat viszont évek óta üldözi.

Facsinay Kinga | 2014.12.17., szerda 16:31

F. K.

Kié lesz a kasszakulcs?

Nem lehetetleníti el az állam a még működő magánnyugdíjpénztárakat, de megköveteli, hogy tegyenek meg mindent az életben maradásukért. A működésképteleneknek – ahol csak kevesen fizetnek tagdíjat – meg kell szűnniük, mert csődjük esetén elvesznének a tagok befizetései.

Facsinay Kinga | 2014.12.10., szerda 17:32

F. K.

Ők lesznek a forintosítás nyertesei

Mekkora előny, hogy kistelepüléseken, jobb helyismerettel várják a pénzüket fialtatni szándékozókat? Mennyiben osztják újra a lapokat a devizahitelek átváltásával a bankszektorban? Interjú Szabó Leventével, a kereskedelmi bankok vetélytársává váló TakarékBank vezérigazgatójával.

Facsinay Kinga | 2014.12.01., hétfő 14:40

F. K.

CBA-bojkott, Tesco-kampány: megmutatjuk, mi van a háttérben

A magyar nagyvállalati szektor újjáépítésén dolgozik a kormány: minden eszközt bevet a külföldiek kiszorítására és a hazai tulajdonú cégek térnyerésére. A Heti Válasz elkészítette a nagy nemzeti leltárt, melyből kiderül, hol tart a négy éve zajló folyamat. Összeállításunk a friss lapszámban.

Facsinay Kinga | 2014.11.27., csütörtök 08:20

F. K.

Nemzeti nagyleltár

A magyar nagyvállalati szektor újjáépítésén dolgozik a kormány: minden eszközt bevet a külföldiek kiszorítására és a hazai tulajdonú cégek térnyerésére. A Heti Válasz elkészítette a nagy nemzeti leltárt – az áramszolgáltatástól a médiapiacig–, melyből kiderül, hol tart a négy éve zajló folyamat.

Facsinay Kinga | 2014.11.26., szerda 14:38

F. K.

Étolajat a tűzre

Az amerikai kitiltási botrány kapcsán a figyelem középpontjába került Bunge vállalat példája jól mutatja, miért volt szüksége a nyugatnak Kelet-Európára. A nyugati cégek gyorsan letarolják a piacot, hogy ellenfél nélkül alakíthassák az árakat.

Facsinay Kinga | 2014.11.19., szerda 16:51

F. K.

Bezár a bazár?

Bajban van hazájában a brit Tesco. Vezetői nemcsak túlbecsülték a cég nyereségét, de csalás miatt is felelősségre vonhatják néhányukat. Magyarországon is megszorongathatják az üzletláncot, de más módon: újra előkerülhet a vasárnapi zárva tartás ügye.

Facsinay Kinga | 2014.11.05., szerda 16:09

Szerzők /