valasz.hu/szerzo/ujsagiro/tothpal-zoltan-1876

http://valasz.hu/szerzo/ujsagiro/tothpal-zoltan-1876

Author's

Szerzői oldal

G. Fehér Péter

A Heti Válasz rovatvezetője

G. F. P.

G. F. P.

Ilyen még nem volt: magyar indul magyar ellen a szlovákiai elnökválasztáson

Két magyar jelölttel vág neki Szlovákia a jövő tavaszi államfőválasztásnak, egy kormánypárti és egy ellenzéki indulóval. Menyhárt József, a felvidéki magyarokat megosztó politikai körülményekről beszélt a legújabb Heti Válasznak, mely immár csak a Digitalstandon olvasható.

G. Fehér Péter | 2018.06.22., péntek 13:00

G. F. P.

Figyelem, meglepetést is hozhat a török választás!

Meglepetést is hozhat a június végi török elnök- és parlamenti választás. Recep TayyipErdoğan elnök népszerűsége 40 százalék fölött van, de a pénzügyi gondok kiszámíthatatlanná teszik az eredményt – állítja Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2018.06.08., péntek 08:00

G. F. P.

Puccs készült Kim Dzsongun ellen?

Az észak-koreai hadsereg puccsot tervezett Kim Dzsongun megbuktatására, hogy megakadályozza a Donald Trumppal tervezett csúcstalálkozót – állítja a szöuli hírszerzés. Phenjan és Washington megbékélése küszöbön áll, közben tombol a terror Észak-Koreában. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2018.05.13., vasárnap 16:00

G. F. P.

Hidegháború 2.0

Amerika azért bombázta az oroszok által támogatott szíriai kormány katonai létesítményeit, hogy Moszkvának üzenjen: a Kreml hagyjon föl érdekszférájának kiterjesztésével.

G. Fehér Péter | 2018.04.18., szerda 17:00

G. F. P.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2018.03.21., szerda 20:00

G. F. P.

Fico: úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficóé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum. Az államfő viszont nem fogadta el Peter Pellegrini megbízott miniszterelnöknek az új belügyminiszterre tett javaslatát, mert az közel áll a korrupció gyanújába keveredett elődjéhez.

G. Fehér Péter | 2018.03.21., szerda 18:32

G. F. P.

Az újságírókat lelövik, ugye?

Belpolitikai válság bontakozik ki Szlovákiában, miután megöltek egy újságírót. Ján Kuciak le akarta leplezni az országban működő olasz maffia és a kormánykörök, személy szerint Robert Fico miniszterelnök kapcsolatát.

G. Fehér Péter | 2018.03.07., szerda 15:31

G. F. P.

Török–amerikai háború?

Új fejezetéhez érkezett a szíriai konfliktus: ezúttal a NATO két legerősebb hadseregével rendelkező tagállama között keletkezett feszültség amiatt, hogy az Egyesült Államok a kurdokat támogatja, Törökország pedig erre tankokkal válaszolt.

G. Fehér Péter | 2018.01.31., szerda 15:52

G. F. P.

Csehország Kelet-Európa mintademokráciája volt, ennek most vége

Csehországban politikai válság alakult ki, miután Andrej Babiš kisebbségi kormánya nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elnökválasztáson is új fordulóra van szükség, mert Miloš Zeman államfő sem nyert elsőre. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2018.01.24., szerda 19:00

G. F. P.

Csehül állnak

Csehországban politikai válság alakult ki, miután Andrej Babiš kisebbségi kormánya nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elnökválasztáson is új fordulóra van szükség, mert Miloš Zeman államfő sem nyert elsőre.

G. Fehér Péter | 2018.01.24., szerda 17:09

G. F. P.

Mennyire komoly Észak-Korea atomháborús fenyegetése?

Ha Kim Dzsongun észak-koreai diktátor presztízsveszteséget szenvedne, lehet, hogy inkább vállalná a háborút, mint az arcvesztést – állítja egy tanulmány, mely párhuzamot lát a mostani feszültség és a Pearl Harbor elleni támadás között. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2018.01.11., csütörtök 19:00

G. F. P.

Távol-Keleten a helyzet

Ha Kim Dzsongun tekintélye csorbulna, lehet, hogy inkább vállalná a háborút, mint az arcvesztést – állítja egy tanulmány, mely párhuzamot lát a mostani feszültség és a Pearl Harbor elleni támadás között.

G. Fehér Péter | 2018.01.10., szerda 17:32

G. F. P.

Háborús bűnösökből hősök

A hágai Nemzetközi Törvényszék hiába ítélte börtönre a délszláv konfliktus idején háborús bűnöket elkövetőket, az etnikai közösségek saját brutalitásukat hőstettnek, a velük szembeni atrocitásokat pedig sérelemnek tekintik.

G. Fehér Péter | 2017.12.20., szerda 16:52

G. F. P.

Hullámsír

A nemrég eltűnt argentin tengeralattjáró balesetét a felújításkor szabálytalanul beszerzett akkumulátorok okozhatták. E tengeri járművek katasztrófáinak jellemzője, hogy a legénységnek szinte lehetetlen megmenekülnie.

G. Fehér Péter | 2017.11.29., szerda 19:09

G. F. P.

Így lett egy posztszovjet állam az egyik legfőbb terroristakibocsátó

Három éve az Iszlám Állam oldalán harcoló külföldiek legnagyobb csoportja a muszlim üzbégeké volt, sajátos ellenhatásaként a brutális iszlámellenes taskenti rezsimnek. A múlt heti New York-i merénylő viszont már Amerikában radikalizálódott.  Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2017.11.10., péntek 11:29

G. F. P.

A terror üzbég arca

Három éve az Iszlám Állam oldalán harcoló külföldiek legnagyobb csoportja a muszlim üzbégeké volt, sajátos ellenhatásaként a brutális iszlámellenes taskenti rezsimnek. A múlt heti New York-i merénylő viszont már Amerikában radikalizálódott.

G. Fehér Péter | 2017.11.08., szerda 15:20

G. F. P.

A nagyhatalmak feloszthatják Szíriát, jön a síita birodalom?

Szíria feldarabolásához vezethet, hogy a polgárháborúba beavatkozó hatalmak megállapodtak: általuk ellenőrzött zónákat hoznak létre az országban. Irán, Törökország és Oroszország geostratégiai érdekeinek megfelelően osztozkodna Szírián. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2017.11.03., péntek 12:04

G. F. P.

Jön a síita birodalom?

Szíria feldarabolásához vezethet, hogy a polgárháborúba beavatkozó hatalmak megállapodtak: általuk ellenőrzött zónákat hoznak létre az országban. Irán, Törökország és Oroszország geostratégiai érdekeinek megfelelően osztozkodna Szírián.

G. Fehér Péter | 2017.10.31., kedd 16:13

G. F. P.

A kétéltű ember

A szlovák–magyar Andrej Babišt hiába vádolják korrupcióval, ügynöki múlttal, pártja a cseh választásokon elsöprő győzelmet aratott. A milliárdos magyar édesanyjától tanulta a karrierépítést, és ennek érdekében az ideológiai megfontolások mellőzését.

G. Fehér Péter | 2017.10.25., szerda 15:44

G. F. P.

Nagy-Kurdisztán, mennyország?

Az iraki kurdok függetlenségi népszavazása után a nagyhatalmak attól tartanak, hogy a szomszédos államokból kiszakadhat egy 30 milliós új ország. Ezért a német fegyverexport, az orosz bombázás és a török fenyegetőzés. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

G. Fehér Péter | 2017.10.05., csütörtök 15:30

G. F. P.

Nagy-Kurdisztán mennyország?

Az iraki kurdok függetlenségi népszavazása után a nagyhatalmak attól félnek, hogy a szomszédos államokból kiszakadhat egy 30 milliós új ország. Ezért a német fegyverexport, az orosz bombázás és a török fenyegetőzés.

G. Fehér Péter | 2017.10.04., szerda 16:14

Szerzők /