heti-valasz.hu/szerzo/ujsagiro/balla-eszter-san-francisco-1526

http://heti-valasz.hu/szerzo/ujsagiro/balla-eszter-san-francisco-1526

Author's

Georg Paul Hefty

Szerzői oldal

Georg Paul Hefty

Menekülés a blama elől

Az elszigetelődés sikere nem a tervezőtől, hanem a külső nyomástól függ.

Georg Paul Hefty | 2017.11.29., szerda 18:57

A nagy német bevándorlásfeladvány

A politikában a legnemesebb feladat nem a jelen, hanem a jövő alakítása. A pártok ezért fordítanak annyi időt egy új kormányszövetség munkaprogramjára – bár már mindenki tapasztalta, hogy az igazi nagy feladatok és szükséges döntések a négyéves menet közben váratlanul kerülnek napirendre.

Georg Paul Hefty | 2017.11.15., szerda 16:06

Merkel nyugalma

A német szövetségi kormánykoalíció mielőbbi megalakítása a legkevésbé a kancellárnak sietős.

Georg Paul Hefty | 2017.10.30., hétfő 11:05

A Merkel-feladvány

Aki a német szövetségi parlamenti (Bundestag) voksolás lehetséges következményeit meg akarja érteni, annak nemcsak a képviselők párthovatartozására kell figyelnie, hanem a német alaptörvény 63. cikkére is, mely a kancellárválasztás variációiról szól.

Georg Paul Hefty | 2017.09.27., szerda 16:36

Berlin helyett Párizs vezeti majd az EU-t?

Nagy-Britannia EU-ból való kivonulása után – az első világháború óta először – Franciaország lehet formálisan is Európa meghatározó hatalma.

Georg Paul Hefty | 2017.09.13., szerda 09:03

Történelmi csapda Európának

A kérdés, ami túléli Merkelt és Erdogant is: mit kezdjen az Európai Unió Törökországgal?

Georg Paul Hefty | 2017.08.14., hétfő 08:20

Merkel sodródása

Helmut Kohl már szolgálati idejében „az egység kancellárja”, nyugdíjas éveiben pedig „Európa díszpolgára” volt.

Georg Paul Hefty | 2017.07.12., szerda 16:20

Macron ereje

Emmanuel Macron az első francia elnök Charles de Gaulle óta, aki országát abban a tudatban vezetheti, hogy az Európai Unió legerősebb tagját képviseli. Macron elnöksége alatt Nagy-Britannia – az örök egyenjogú versenytárs – előreláthatólag el fogja hagyni az EU-t. Így Franciaország lesz az egyetlen tagállam, mely vétójoggal rendelkezik az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és elismerten atomfegyvert birtokol.

Georg Paul Hefty | 2017.05.17., szerda 15:37

Brexit: csapda a konzervatívoknak

A brit kormányfő és a konzervatív párt elnöke saját népét és egész Európát leckézteti a hagyományőrzés terén. Nem elég, hogy a Brexit-népszavazás győzelme után Theresa May állt a „Ki Európából” mozgalom élére, és vállalta a kilépési tárgyalások irányítását. Most még idő előtti választásokat is kitűzött, felhívva a konzervatív választókat, hogy segítsék visszaállítani az Egyesült Királyság önállóságát az Európai Unióval szemben. Pedig Edward Heath, az a kormányfő, aki 44 évvel ezelőtt bevitte Nagy-Britanniát az Európai Közösségbe, szintén a konzervatív párt elnöke volt.

Georg Paul Hefty | 2017.04.26., szerda 15:21

Merkel vs. Schulz

Wolfgang Bosbach a CDU egyik legkedveltebb politikusa. Népszerűsége nem valamilyen miniszteri vagy egyéb kitüntető tisztségen alapul: szónoki képességei miatt hívják meg beszédeket tartani vagy interjúpartnernek.

Georg Paul Hefty | 2017.03.01., szerda 17:38

Európa emancipálódása

Az 1945 óta hivatalba lépett 12 amerikai elnök arra nevelte az európaiakat, hogy fogadjanak szót a nagy Egyesült Államoknak.

Georg Paul Hefty | 2017.02.01., szerda 15:29

Két dudás az EU-csárdában

Angela Merkel csak a hatalom megtartásának módjával került messze Helmut Kohltól. Orbán Viktor az előrelátást tanulta meg a német újraegyesítés atyjától. A küzdelemben lehet, hogy nem a két ország mérete lesz döntő?

Georg Paul Hefty | 2016.12.21., szerda 15:43

Merkel politikai játszmái

Minden nagy elbeszélésnek három főszereplője van: egy nő, két férfi. A politikában sem Németországban, sem Magyarországon nem éltük még meg, hogy a három főszereplő két nő és egy férfi lett volna – ezzel az érdekességgel a jövő még várat magára.

Georg Paul Hefty | 2016.11.23., szerda 17:28

Demokrácia és/vagy nemzetállam?

Németország protokolláris rangsorában az alkotmánybíróság elnöke az ötödik helyen áll az államelnök, a szövetségi parlament elnöke, a kancellár és a szövetségi tanács elnöke mögött. Aki ezt a tisztséget egyszer betöltötte, annak tekintélye a megbízatási ideje letelte után is nagy marad, érveinek a nyilvánosság előtt súlya van, hiszen lehet, hogy végre olyasmit mond, amit sem ő, sem utódja hivatali minőségben nem mondhatott/nem mondhat ki.

Georg Paul Hefty | 2016.10.26., szerda 16:22

Merkel új arca

Nem egy évvel, hanem sok esztendővel szeretné Angela Merkel „visszaforgatni az idő kerekét”, hogy, mint mondja: „a szövetségi kormánnyal és minden felelős személlyel együtt magamat jobban elő tudjam készíteni”. Kancellársága kezdetétől fogva máshogy akarna a világgal foglalkozni, főleg az afrikai és ázsiai népvándorlás okaival. Ez derül ki a berlini helyhatósági választásokon elszenvedett CDU-vereség magyarázatából és felelősségvállalásából.

Georg Paul Hefty | 2016.09.28., szerda 15:42

Provokáció? Váratlan, furfangos sakkhúzás Merkeltől

Angela Merkel nem hajlamos a provokációra. Ha valamit mond, akármennyire szokatlan is, azért teszi, mert komolyan gondolja, nem pedig azért, hogy kipróbálja, tud-e a kijelentéssel erős érzelmeket kiváltani. A német kancellár a minap egy terjedelmes interjú közepén kijelentette: a török származásúaktól, akik már hosszú ideje Németországban élnek, elvárjuk, hogy magas fokú lojalitást érezzenek országunk iránt.

Georg Paul Hefty | 2016.09.20., kedd 08:29

Brexit: a bennmaradók vannak veszélyben

Az Európai Unió nem azért van veszélyben, mert Nagy-Britannia kiválik a közösségből. Hanem azért, mert a maradásra elszánt vagy kényszerülő tagok nem értik az idő dinamikáját.

Georg Paul Hefty | 2016.07.20., szerda 17:12

Angela Merkel távozik a kancellári székből?

Európa erős német kancellárokhoz van szokva. Helmut Kohl nyolc éven át vezette az újraegyesült Németországot, és ezzel – bár nem egyedül, de jelentős befolyással – az európai közösséget is. Gerhard Schröder hét éven keresztül kormányzott, Angela Merkel már tizenegyedik éve kormányfő.

Georg Paul Hefty | 2016.06.28., kedd 10:17

Óriási pofont kapott Merkel: így húzták be a csőbe

Miről tárgyal ez a két titán, Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök? Az európai migránsválság kezeléséről vagy a jövőbeli török tagállam rangjáról az Európa Unióban?

Georg Paul Hefty | 2016.06.06., hétfő 13:23

Szerzők /