Author's

Szerzői oldal

Gorka Sebestyén

AZ ÚJ GLOBÁLIS ELLENSÉG

A nemzetbiztonságnak mint az állam számára kötelező feladatok sorát meghatározó fogalomnak alaposan megváltozott a jelentése az elmúlt jó egy évtizedben. A kétpólusú hidegháborús világrendszer, valamint a nukleáris elrettentés megszűnése új kihívást jelent a nemzetközi biztonsági rendszerek számára. A megszűnt kétpólusú rendszer után a globalizáció határozza meg a nyugati civilizáció fejlődését.

Gorka Sebestyén | 2005.09.08., csütörtök 16:14

0

AZ AL-KAIDA ÚJ NEMZEDÉKE

Annak ismeretében, hogy a londoni támadásokban brit állampolgárok vettek részt, és a terroristák közül legalább egy öngyilkos merénylő volt, a hidegháború utáni terrorizmus új fejezete nyílik meg. A Balin és Madridban elkövetett merényletek korábbi nyomozásai azt jelzik, hogy az al-Kaidán belül a műveleti kezdeményezési jog a fundamentalista terroristák új, fiatalabb csoportjaihoz került át, akik kevésbé kötődnek az Afganisztánban harcolt al-Kaida-terroristák eredeti csoportjához. London megerősíteni látszik ezt a tényt.

Gorka Sebestyén | 2005.07.21., csütörtök 13:01

0

KÖZÖS CÉLOK KELLENEK

Most, amikor Magyarország megkezdi második évét az EU tagjaként, miközben hatodik éve tagja a NATO-nak, érdemes feltenni a kérdést: hogyan tovább? Hogyan szolgálhatja országunk érdekeit a politika és a politikai elit, s hogyan tudunk javítani mai helyzetünkön? Tizenöt esztendővel a rendszerváltás után elérkezett az idő, hogy a polgárok és megválasztott képviselőik meghatározzák a közös, nemzeti célokat, és kijelöljék az utat, amelyen haladva elérhetjük őket.

Gorka Sebestyén | 2005.05.19., csütörtök 14:38

0

Szerzők /