Author's

Szerzői oldal

Gyüre József

A Heti Válasz rovatvezetője.

Gy. J.

Gy. J.

Az EU megpuccsolta Cipraszt?

Összehoztuk Athént Budapesttel: két, a görög gazdaság helyzetét kiválóan ismerő, arról rendszeresen cikkező közgazdászt kértünk fel vitára. A görög fővárosból Pogátsa Zoltán budapesti vitapartnere Zsoldos István, a Mol vezető közgazdásza.

Gyüre József | 2015.07.15., szerda 14:00

Gy. J.

Csilingeljen a kassza!

Miként a bankszektorban, úgy a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben is a magyaroknak kellene uralniuk a piac 60-65 százalékát – vallja a CBA elnöke. Baldauf László a vasárnapi zárva tartás előnyeiről, a hipermarketek visszaszorulásáról és Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról.

Gyüre József | 2015.07.01., szerda 15:04

Gy. J.

„Önnek ajánlott levele érkezett”

Nyaraláskor automatikusan átirányíthatjuk küldeményeinket, a közértben is befizethetjük a csekket, és e-mail vagy SMS értesítő jön az ajánlott levél érkezéséről – ígéri Szarka Zsolt vezérigazgató. A Magyar Posta a közműszolgáltató után jövőre a takarékszövetkezetekkel bútorozik össze.

Gyüre József | 2015.06.24., szerda 11:52

Gy. J.

Közmunka helyett sofőri állást!

Akármilyen intézkedéseket hoznak Nyugat-Európában, annak a kelet-európai fuvarcégek lesznek a nyertesei – véli Wáberer György. A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó milliárdos szerint a németek öngólt rúgtak a magyar sofőröknek is járó magas minimálbér bevezetésével.

Gyüre József | 2015.06.17., szerda 16:26

Gy. J.

Ezt kell tennie, ha egy állatra hagyná a vagyonát!

Habár a megkérdezett lakosság kétharmada fontosnak tartja a végrendelet készítését, mégis a válaszadók alig 7 százaléka rendelkezik ilyen dokumentummal – derült ki egy most publikált kutatásából.

Gyüre József | 2015.06.10., szerda 09:15

Gy. J.

Chikán Attila: Ne az összeszerelők és bérmunkások országa legyünk!

A közfoglalkoztatás szociális szempontból kedvező hatású, és tényleg jobb, ha az emberek reggel dolgozni mennek segélyért való sorban állás helyett. A közfoglalkoztatás ugyanakkor kifejezetten rontja a gazdaság termelékenységi mutatóit – állítja Orbán Viktor egykori gazdasági minisztere. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Gyüre József | 2015.06.04., csütörtök 15:06

Gy. J.

„Mitől lenne itt kibontakozás?”

A teljes foglalkoztatást a világon sehol sem lehetett megvalósítani, mert a munkanélküliség bizonyos mértékig normális velejárója a gazdaság működésének – mondja Chikán Attila volt gazdasági miniszter. A Corvinus Egyetem korábbi rektora szerint a növekedés erőltetésének a társadalom szétszakadása az ára, s már most katasztrofális a helyzet a végeken.

Gyüre József | 2015.06.03., szerda 14:58

Gy. J.

„Az adócsökkentés költségvetése”

Szűk másfél hónap áll a honatyák rendelkezésére, hogy ízekre szedjék a jövő évi költségvetés tervezetét, melynek általános vitája a héten kezdődött a parlamentben. Hétszázmilliárdos megszorítás helyett béremelések és adócsökkentések jönnek jövőre.

Gyüre József | 2015.05.27., szerda 15:45

Gy. J.

Hatmillió sertés országa?

Téves felfogás, hogy a hazai élelmiszeriparnak csak akkor van esélye a túlélésre, ha a prémiumjellegű, drága termékek előállítására szakosodik – véli Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, akit a sertéshús áfájának öt százalékra történő csökkentéséről is megkérdeztünk. A Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója szerint hazánkban ma nincs olyan méretű vágóhíd, amelyik felkerülne a németek top tízes listájára.

Gyüre József | 2015.05.20., szerda 16:09

Gy. J.

„Potenciális áfacsalókat képzünk”

Akár százmilliárd forintra is rúghat az az összeg, amit az államnak kell visszafizetnie, ha Brüsszel rájön, hogy szabálytalanul használják fel az uniós támogatásokat a hazai egyetemek – mondja az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László szerint vannak intézmények, ahol „két végükön égetik a húszezer forintosokat” a rektorok.

Gyüre József | 2015.05.13., szerda 15:21

Gy. J.

„Lenullázódott volna minden”

A jegybank a devizatartalék bevonásával is segítene a devizás autóhiteleseken – mondja a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Windisch László szerint aki ma tartósan nyolc-tíz százalék fölötti hozamokat ígér tőkegaranciával, csaló, de a karcagi „Marcsikát” még ő se tudta volna lebuktatni.

Gyüre József | 2015.05.06., szerda 14:23

Gy. J.

Befellegzik a szerencselovagoknak

Jó, ha a fele hazánkban marad az uniós támogatásoknak – mondja Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója szerint már a források 95 százalékos felhasználásával is az élmezőnyben végeznénk. A most kibukott pályázati visszaéléseket pedig el lehetett volna kerülni.

Gyüre József | 2015.04.29., szerda 15:00

Gy. J.

Hiába van tégla a cégben

Még a véletlen hiba feltárásának is nagyobb a valószínűsége a könyvvizsgálat során, mint a szándékos csalásénak vagy a sikkasztásénak – állítja a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke. Lukács János szerint nemcsak a könyvvizsgálók váltak áldozatokká a brókerügyekben: a kamara akár még pénzt is bukhat a botrányban.

Gyüre József | 2015.04.22., szerda 16:42

Gy. J.

Kártalanítani a brókerek áldozatait

Százmilliárdos terhet ró a brókerügyek miatti kártérítés a pénzügyi rendszerre – mondja Nagy Márton. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint forintosítás nélkül 70 százalékkal is megugrottak volna a devizahitelek törlesztőrészletei. Az MNB a devizás autóhiteleket is átváltaná.

Gyüre József | 2015.04.15., szerda 16:50

Gy. J.

Hitelt a postáról?

Hamarosan személyi kölcsönt is igényelhetünk a postahivatalokban – ígéri az FHB kereskedelmi bankjának új vezérigazgatója. Oláh Márton szerint a Magyar Posta az FHB-val való együttműködés révén korszerű pénzügyi szolgáltatásokat tud majd nyújtani olyan kistelepülésen is, ahol bankfiókot nem érné meg üzemeltetni.

Gyüre József | 2015.04.08., szerda 15:20

Gy. J.

Így aratnak a bankok

Az állam is lehet jó tulajdonos – magyarázza Jelasity Radován, miért kötött szándéknyilatkozatot az Erste Bank a kormánnyal és az EBRD-vel. Az elnök-vezérigazgatót megkérdeztük, volt-e szerepe Simor Andrásnak az ügyletben, megveszik-e a Raiffeisent, és mikor ér véget a devizahitelesek ügye.

Gyüre József | 2015.03.25., szerda 15:15

Gy. J.

„Nem támadunk cápaként”

Üzleti titkok miatt sohasem lehet majd pontosan rekonstruálni a brókerbotrányban történteket – véli Barcza György. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója várja hazánk felminősítését, ami szerinte a bankadó miatt van késésben.

Gyüre József | 2015.03.18., szerda 14:22

Gy. J.

„Gazemberek mindig is voltak”

Mekkora a könyvvizsgálók felelőssége a brókerbotrányokban? A füsti fecske szokásai mellett miért nem tanítanak pénzügyi ismereteket az iskolában? A Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, Gion Gábor szerint a pénzügyi visszaélések elkerülhetőek lennének.

Gyüre József | 2015.03.11., szerda 15:09

Gy. J.

Kókler brókerek

Mi köti össze Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulját, egy olasz grófnőt, egy magyar milliárdost és egy elhíresült csalássorozat gyanúsítottját? A minden eddiginél nagyobb brókerbotrányt okozó Buda-Cash.

Gyüre József | 2015.03.04., szerda 16:20

Gy. J.

„A Richter európai multi lett”

Bár az ukrán gazdaság a csőd irányába halad, a Richter nem vonul ki a piacról – mondja a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Bogsch Erik szerint a gyógyszergyárnak van pénzügyi ereje ahhoz, hogy ennél sokkal keményebb időszakot is átvészeljen.

Gyüre József | 2015.02.11., szerda 15:09

Gy. J.

Franklavina Svájcban

Míg sok helyütt húsba vág a svájci jegybank nagy vihart kiváltó döntése, Magyarországon a devizahitelesek jó része megmenekült a katasztrófától. A kormány és a jegybank ugyanis már tavaly elindította a hitelek forintosítását, ezért Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt sok helyen most hősként ünnepli a világ.

Gyüre József | 2015.01.21., szerda 14:39

Gy. J.

Miért zuhan az olajár?

Miközben rég látott szintek felé esik az olajár, a világ azt találgatja, vajon titkos amerikai–szaúdi paktum áll-e a hátterében. Egy biztos: az alacsony olajnak is lesznek vesztesei, a fejlődő államok és a magyarok viszont most nyertesek lehetnek.

Gyüre József | 2015.01.14., szerda 15:53

Gy. J.

Kőbe van vésve a paksi hitel

Egy százaléknál is kisebb az esélye annak, hogy az oroszok esetleg elállnak a paksi beruházástól – véli Aszódi Attila. Az „atombiztost” arról is megkérdeztük, egyetért-e Orbán Viktorral abban, hogy Washington a paksi üzlet miatt orrolt meg hazánkra.

Gyüre József | 2015.01.07., szerda 17:01

Szerzők /