Author's

Szerzői oldal

Illisz László

Az opportunizmus természetrajza

A Kádár János nevével fémjelzett korszakot különös nosztalgia lengi körül, annak ellenére, hogy a pártvezető személyében testesítette meg az 1956-os forradalmat és szabadságharcot leverő politikai terrort. Hogyan válhatott a '70-es évekre sokak "szeretett Kádár elvtársává" az az ember, aki hóhérkötéllel fojtotta el egy nemzedék, sőt az egész nemzet szabadságélményét?

Illisz László | 2013.12.11., szerda 18:03

0

Az elnyomás kalendáriuma

Tabajdi Gábor könnyen átlátható, kézikönyvszerűen szócikkekre tagolt, közérthető nyelven megírt kötete 1962-től kezdve időrendi sorrendben villantja fel a szervezet krónikáját, a nagy port felvert botrányoktól az apró-cseprő esetekig. A történész abban reménykedik, hogy az így felfűzött ügyek megbízható összképet adnak, új összefüggésekre mutatnak rá, és továbbolvasásra buzdítanak.

Illisz László | 2013.06.05., szerda 18:31

0

Munkácsy Krisztusa

Nemrégiben - hála a vétetlennek - közel félórát tölthettem a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály elsöprő erejű alkotásával, a Krisztus-trilógiával. Azért nem használok többes számot, mert a három gigantikus festmény, a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota megbonthatatlan egységet alkotó műként értelmezhető.

Illisz László | 2013.05.09., csütörtök 13:47

0

Közös felelősség a devizahitelezés

Súlyos felelősség terheli a bankszférát, a pénzügyi felügyeletet ellátó hatóságot és a politikai elitet abban, hogy Magyarországon ennyire elterjedt a deviza alapú jelzáloghitelezés.

Illisz László | 2013.04.23., kedd 14:30

0

Emberek a körülmények szorításában

"Január 12-én indult meg ellenünk a támadás, tüzérség és harckocsik támogatásával. Két orosz hadosztály támadott a 7. könnyű hadosztályunk ellen, és már az első napon áttörte a vonalát. Egy másik támadás 14-én a 12. magyar könnyű hadosztályt morzsolta fel. A magyar hadvezetőség hiába kérte a németeket, hogy vessék be az arcvonal mögött lévő Cramer-hadtestet, amely tétlenül nézte az eseményeket. A német hadvezetőség elutasította a visszavonulásra tett magyar javaslatot is, így a rendezett visszavonulás helyett a teljes felbomlás következett be. A III. magyar hadtest kimagasló teljesítménye volt, hogy mint az utóvédek utóvédje fedezte a német hadsereg visszavonulását, és január 26-án utolsónak hagyta el a doni csatateret."

Illisz László | 2013.02.27., szerda 17:50

0

Vasszelídítők

Látogatás Lehoczky János restaurátor- és kovácsműhelyében.

Illisz László | 2013.01.30., szerda 18:48

0

Lehet még nagyobbat szelni a reklámtortából

Hiszünk abban, hogy értékek közvetítésére is épülhet sikeres üzleti modell a hazai televíziózásban – nyilatkozta a Heti Válasz Online-nak Málnay B. Levente.

Illisz László | 2012.12.07., péntek 17:00

0

Régi bűnnek hosszú az árnyéka

Miért most? Alighanem sokakban felvetődött a kérdés az elmúlt hetek látványos rendőri akcióival kapcsolatban. Letartóztatják azokat az egyenruhásokat, akiknek a maffia felszámolása lenne a feladata, a hazai bűnügyi krónikákban évtizedek óta fel-felbukkanó személyeket pedig 1996-98-as emberölésekkel gyanúsítanak meg.

Illisz László | 2012.07.25., szerda 14:34

0

B. A.

Bűn nem marad szárazon

A '90-es évek olajügyeinek felderítése, illetve a maffia és a nagypolitika szimbiózisának bizonyítása áll a Portik Tamást és Vizoviczki Lászlót érintő nyomozás középpontjában - értesült a Heti Válasz. Noha a "szőkítési" cselekmények jórészt már elévültek, az ezeket kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők.

Bódis András, Illisz László | 2012.07.18., szerda 15:40

0

Szerzők /