Author's

Szerzői oldal

László Dóra

A Heti Válasz újságírója

L. D.

L. D.

Sajtkészítésről és romantikáról

Százliteres üstökben, kézi erővel kavarja a sajttésztát a Csurgódombi Sajtkonyhán Pózer István és Márkus Erika, emellett vagy százféle magból nevelnek tarkabarka mikroerdőt a Sziklevélfarmjukon. Kétszemélyes vállalkozásnak ennyi épp elég, hiszen a kettő együtt napi tizenhat óra munkát ad – így néz ki a vidéki idill testközelből. Nem ajánlott azoknak, akik kötöttségektől akarnak szabadulni.

László Dóra | 2017.10.12., csütörtök 12:14

L. D.

Záborszky Kálmán a közoktatás problémáiról: „A gyerekek holtfáradtak”

Az egyetlen reménység Csépe Valéria reformja, csak tudják végigvinni! – mondja Záborszky Kálmán a mai közoktatás problémáiról. A gordonkaművész, karmester a 70. születésnapján is 140 tagú diákzenekart vezényelt. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.10.11., szerda 18:30

L. D.

Az élet csapatjáték

Habár nem szokott hozzá, hogy legyőzzék, már nem zavarja, hogy nem ő nyerte a Konyhafőnök VIP főzőműsorát. Maximalistának vallja magát Kovács Katalin, aki három olimpiai bajnoki és 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakosa. Tudatosan döntött a főállású anyaság mellett.

László Dóra | 2017.09.29., péntek 10:24

L. D.

„A kiégés olyan mentális fáradtság, amit egy szabadságolással nem lehet kipihenni”

Saját kiégésének és felépülésének tapasztalatairól vall a Heti Válasz friss számában Versegi Beáta-Mária nővér, a Nyolc Boldogság közösség tagja, keresztény antropológus. Versegi állítja: el kell érni azt a mélypontot, „ami elég fájdalmas, kellemetlen vagy veszélyes ahhoz, hogy változtassunk”. Interjú a csütörtöki lapszámban!

László Dóra | 2017.09.08., péntek 08:28

L. D.

A Káli-medence, mint életérzés

A Káli-medence érintetlen, szelíd dombjainak szépsége olyannyira rabul ejtő, hogy még azon sem bosszankodunk, ha eltűnik a térerő és becsap a GPS. Habár könnyű itt eltévedni, bolyongásaink közben megannyi váratlan szépségre bukkanunk, sőt: innen nézve a Balaton is inkább csak a panoráma egyik eleme.

László Dóra | 2017.08.14., hétfő 12:08

L. D.

Közös Ház: a mienk, otthon

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek – tudtuk meg Dejcsics Konrád kulturális igazgatótól.

László Dóra | 2017.08.11., péntek 18:30

L. D.

Pannonhalma kinyitja a kapuit!

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.08.04., péntek 18:00

L. D.

„Nem láttam senkit meghalni Isten nélkül” – a 90 éves Lajos atya a Heti Válasznak

Kettős jubileumot ünnepel Kerényi Lajos piarista szerzetes: 90. születésnapját és pappá szentelésének 65 éves jubileumát. Amint az aktuális Heti Válaszból kiderül, ő hívta életre a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozókat, és feloldozta az őt elítélő vérbírót is a halálos ágyán.

László Dóra | 2017.07.16., vasárnap 18:00

L. D.

„Ma szinte kunszt elkárhozni”

Kettős jubileumot ünnepel Kerényi Lajos piarista: 90. születésnapját és pappá szentelésének 65 éves jubileumát. Életre hívta a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozót, és feloldozta az őt elítélő vérbírót a halálos ágyán.

László Dóra | 2017.07.12., szerda 17:31

L. D.

Húst a krinolinba, lisztet a kenyérbe!

Szigorodtak az élelmiszerkönyvi előírások, ettől jobb lesz a kenyér és a parizer, vagy csak drágább? A gyártók inkább átkeresztelik a termékeket, de nem változtatnak a minőségen, mert a piac még mindig inkább árérzékeny.

László Dóra | 2017.07.05., szerda 16:52

L. D.

Fesztivál az egész ország

A színházi világban nincs nyári szünet, nyár derekán is egymást érik a bemutatók. A szabadtéri színházak előadásaira tavaly másfélszer annyian váltottak jegyet, mint a korábbi években.

László Dóra | 2017.06.21., szerda 17:24

L. D.

"Azt írok ki a táblára, amit csak akarok"

Magyaros konyha és monarchikus hangulat jellemzi a Burgenland legjobb vendéglőjeként is emlegetett soproni Erhardt családi éttermet. „Minden energiánk ebben a házban van” – mondja a tulajdonos-séf, Erhardt Zoltán. Az épület ódon falai között autentikusan hatnak a hagyományokból merítő fogások.

László Dóra | 2017.06.20., kedd 16:01

L. D.

Pajzán karcolatok

Illetlen helyzetekben ábrázolt rokokó dámák, minden csínyre kész mesefigurák, a Notre Dame tornya fölött röpködő, szárnyas ördögök ellen spray-vel hadakozó angyalok népesítik be még június 3-ig a Várnegyed Galéria falait. Gyulai Líviusz grafikusművész 80. születésnapját ünneplik e tárlattal, melyen tollrajzok, rézkarcok, litográfiák kaptak helyet – kétteremnyi, szerény válogatás egy gazdag életműből.

László Dóra | 2017.05.24., szerda 15:51

L. D.

Nagy Brigitta és az ehető virágok

Huszonöt étteremnek, köztük három Michelin-csillagosnak szállít ehető virágokat és mikrozöldségeket Nagy Brigitta, akinél lelkesebb, elkötelezettebb termelővel aligha találkozhat az ember. Miután végiglegeltük az üvegházát, megtudtuk: a mézvirágnak káposztaíze van, a sarkantyúvirág csíp, mint a chili, és arra is fény derült, hogy mi a magyar ananász.

László Dóra | 2017.05.22., hétfő 15:21

L. D.

Arany foglalatban

„Az első öngyilkosság a Margit híd-ról e hó 11-én történt...” – olvashatjuk a korabeli újságkivágást. Mellette a Hídavatás kézirata, s ha feltesszük a fejhallgatót, Latinovits Zoltán tolmácsolásában a zsigereinkig hat Arany János balladája.

László Dóra | 2017.05.10., szerda 18:54

L. D.

Ítélkező angyalok

Védelmező és bosszúálló angyalok népesítik be a Kogart Kondor Béla képeiből összeállított kiállítását. Van itt szárnyas farkas, kicsi és nagy angyal, kék meg piros, hiszen ezzel a témával legalább három tucat Kondor-mű foglalkozik, melyek közül a legismertebbet, az Ítélkező, késes angyalt méretei miatt ki sem tudták itt állítani.

László Dóra | 2017.04.12., szerda 18:18

L. D.

Hétköznapi sörténelem

A kiegyezés 150. évében, a jelenkor egyik legnagyobb sörháborújának fegyverszünetében a magyarok sörhöz való viszonyáról beszélgettünk Katona Csaba sörtörténésszel, aki szerint nem rossz magyar az, aki sörrel koccint.

László Dóra | 2017.04.05., szerda 17:34

L. D.

Torna hagyományos ízei

Gömör–Torna ízvilágát foglalta össze Koleszár Krisztián a Nagyanyánk szakácskönyve mijelőnapokra és ünnepekre című kiadványban. Kiderül belőle, hogy a népmesei elemként hangzó görhő, szirik meg grulya milyen egyszerű, hétköznapi étkeket takar.

László Dóra | 2017.03.30., csütörtök 16:01

L. D.

Női agy, férfi pálya

A lányok álmaiban ritkán szerepel, hogy atomfizikusok vagy űrkutatók legyenek, pedig egy tudományos pálya is összeegyeztethető a családdal – mondja Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

László Dóra | 2017.03.29., szerda 15:52

L. D.

Top 10 Kézműves cukrászda

Dobostorta, Esterházy-szelet, rigójancsi, Rákóczi-túrós. Mind nemes alapanyagból készült, csokoládéval, tejszínnel, kakaóval, dióval. Amit a cukrászat ma ganache-nak mond, azt idehaza régen párizsi krémnek hívták. Ellettünk volna még jó darabig hagyományos süteményekkel, ha rajtunk, édesszájúakon múlik.

László Dóra | 2017.03.27., hétfő 15:24

L. D.

Dragomán: „Az írónak el kell engednie, amit írt”

A héten mutatják be hazánkban A fehér király című regény filmadaptációját. Az író, Dragomán György nem rivalizál a feleségével, Szabó T. Anna költővel, és nem hisz a hagyományos szerepfelfogásban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.03.11., szombat 15:00

Szerzők /