Author's

Szerzői oldal

László Dóra

A Heti Válasz újságírója

L. D.

L. D.

A ketchupkirály legendája

A Rex Ketchup története olyan, mintha Rejtő Jenő találta volna ki. Van benne kártyázó, aranyéletet élő ifjú, halálos bátorságpróba, magyar találékonyság, háborúból való menekülés, emlékiratokban megőrzött recept, és ikonikus, hatszögletű üveg is, az alján kiöntött márkanévvel. És van finom paradicsommártás, ami ma újra kapható.

László Dóra | 2018.02.20., kedd 11:16

L. D.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.02.14., szerda 14:00

L. D.

Liu Shaolin Sándor az arany kapujában

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók megszerezték a maximális tíz kvótát a phjongcshangi téli olimpiára, ami mindössze hét országnak sikerült. A friss Heti Válasznak Liu Shaolin Sándor nyilatkozott, akinek minden esélye megvan a dobogóra.

László Dóra | 2018.02.08., csütörtök 12:40

L. D.

Két dudás egy családban

„Egy témát sokféleképpen fel lehet dolgozni jól – hát még rosszul!” – inti fiát Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Fonó Zenekar tagja. Agócs Márton szintén zenész, az Aurevoir. formációban játszik. Két dudás egy csárdában?

László Dóra | 2017.12.20., szerda 17:53

L. D.

Az imádság nem varázslat

„Foglald össze jól, tömören beszélj” – inti Ferenc pápa a prédikátorokat az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításban.

László Dóra | 2017.12.20., szerda 17:15

L. D.

A népzene él és virul? – két Agócs egy csárdában

„Egy témát sokféleképpen fel lehet dolgozni jól – hát még rosszul!” – inti fiát Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Fonó Zenekar tagja. Agócs Márton szintén zenész, az Aurevoir. formációban játszik. Apjafia-nagyinterjú a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

László Dóra | 2017.12.20., szerda 17:00

L. D.

Világszerte nosztalgia él a 60-as évek iránt – nálunk is felpörög a téma

Világszerte nosztalgia él a hatvanas évek iránt – elég arra gondolnunk, hogy a formatervezés erősen magán viseli a retrojegyeket. Mintha erre a hullámra ülne rá a Magyar Nemzeti Galéria Keretek című tárlata is, ám létrehozásának mélyebb okai vannak. Részletek a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.12.01., péntek 13:30

L. D.

A tilalomfák kora

Világszerte nosztalgia él a hatvanas évek iránt – például a formatervezés is magán viseli a retrojegyeket. Mintha erre a hullámra ülne rá a Magyar Nemzeti Galéria Keretek című tárlata is, ám létrehozásának mélyebb okai vannak.

László Dóra | 2017.11.29., szerda 20:15

L. D.

Angyallal viaskodók

Isteni fénytől elvakuló alakok, küzdő, szenvedő, elesett és fölemelt emberek sorjáznak a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös kiállításán, mely a reformáció 500. évfordulója előtt tiszteleg.

László Dóra | 2017.10.25., szerda 16:13

L. D.

Sajtkészítésről és romantikáról

Százliteres üstökben, kézi erővel kavarja a sajttésztát a Csurgódombi Sajtkonyhán Pózer István és Márkus Erika, emellett vagy százféle magból nevelnek tarkabarka mikroerdőt a Sziklevélfarmjukon. Kétszemélyes vállalkozásnak ennyi épp elég, hiszen a kettő együtt napi tizenhat óra munkát ad – így néz ki a vidéki idill testközelből. Nem ajánlott azoknak, akik kötöttségektől akarnak szabadulni.

László Dóra | 2017.10.12., csütörtök 12:14

L. D.

Záborszky Kálmán a közoktatás problémáiról: „A gyerekek holtfáradtak”

Az egyetlen reménység Csépe Valéria reformja, csak tudják végigvinni! – mondja Záborszky Kálmán a mai közoktatás problémáiról. A gordonkaművész, karmester a 70. születésnapján is 140 tagú diákzenekart vezényelt. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.10.11., szerda 18:30

L. D.

„A gyerekek holtfáradtak”

Az egyetlen reménység Csépe Valéria reformja, csak tudják végigvinni! – mondja Záborszky Kálmán a mai közoktatás problémáiról. A gordonkaművész, karmester a 70. születésnapján is 140 tagú diákzenekart vezényelt.

László Dóra | 2017.10.11., szerda 17:25

L. D.

A gasztroforradalom felfalja gyermekeit

Még egyre-másra nyílnak az éttermek, kávézók, pékségek és más gasztrovállalkozások, de a szakácsok és pincérek hiánya véget vethet a lendületnek. Hogy lehet felvenni a versenyt a külföldi bérekkel, és munkára fogni a millenniumi nemzedéket?

László Dóra | 2017.10.04., szerda 16:43

L. D.

Az élet csapatjáték

Habár nem szokott hozzá, hogy legyőzzék, már nem zavarja, hogy nem ő nyerte a Konyhafőnök VIP főzőműsorát. Maximalistának vallja magát Kovács Katalin, aki három olimpiai bajnoki és 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakosa. Tudatosan döntött a főállású anyaság mellett.

László Dóra | 2017.09.29., péntek 10:24

L. D.

Virágportrék, emberarcok

Aki elnézi az aprólékosan kidolgozott mákgubókat, hervadásnak indult napraforgókat Hertay Mária felnagyított virágportréknak is beillő rézkarcain, amelyek fényképnél hűebben adják vissza a növények lényegi szépségét, talán bele sem gondol, hogy a részletekbe menő kivitelezés (lemezbe vésés, nyomtatás) micsoda heroikus erőfeszítésébe kerülhetett a törékeny művésznek, aki október 5-én tölti be 85. életévét.

László Dóra | 2017.09.27., szerda 18:08

L. D.

A boldog festő gyermekei

Finom pasztellek, ragyogó, átmenetes színárnyalatok teszik emlékezetessé Molnár-C. Pál szépséges madonnáit, köztük a sárga Pulóveres Madonnát, amelyet a főművek között tartanak számon. A magát „boldog festőnek” nevező művész képeiből harmónia és életszeretet árad, és modernségükben is megidézik a reneszánsz táblaképek hangulatát. Játéknak sem utolsó az istenanya ábrázolásain megkeresni a háttérben fűrészelgető Szent Józsefet.

László Dóra | 2017.09.13., szerda 18:21

L. D.

„A kiégés olyan mentális fáradtság, amit egy szabadságolással nem lehet kipihenni”

Saját kiégésének és felépülésének tapasztalatairól vall a Heti Válasz friss számában Versegi Beáta-Mária nővér, a Nyolc Boldogság közösség tagja, keresztény antropológus. Versegi állítja: el kell érni azt a mélypontot, „ami elég fájdalmas, kellemetlen vagy veszélyes ahhoz, hogy változtassunk”. Interjú a csütörtöki lapszámban!

László Dóra | 2017.09.08., péntek 08:28

L. D.

„Valamiképpen koppanni kell”

Saját kiégésének és felépülésének tapasztalatait adja közre könyv formájában Versegi Beáta-Mária nővér, a Nyolc Boldogság közösség tagja, keresztény antropológus, coach és szupervizor. A jelenség bárkit elérhet – de tanulhatunk-e mások példájából?

László Dóra | 2017.09.06., szerda 16:57

L. D.

Egy katona története

Aki az óbudai Fő téren belebotlik Hadrianus hatalmas, rétegelt lemezből készült, 3D-s fejszobrába, valószínűleg meglátogatja a császárnak szentelt kiállítást is.

László Dóra | 2017.08.16., szerda 18:33

L. D.

A Káli-medence, mint életérzés

A Káli-medence érintetlen, szelíd dombjainak szépsége olyannyira rabul ejtő, hogy még azon sem bosszankodunk, ha eltűnik a térerő és becsap a GPS. Habár könnyű itt eltévedni, bolyongásaink közben megannyi váratlan szépségre bukkanunk, sőt: innen nézve a Balaton is inkább csak a panoráma egyik eleme.

László Dóra | 2017.08.14., hétfő 12:08

L. D.

Közös Ház: a mienk, otthon

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek – tudtuk meg Dejcsics Konrád kulturális igazgatótól.

László Dóra | 2017.08.11., péntek 18:30

L. D.

Pannonhalma kinyitja a kapuit!

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.08.04., péntek 18:00

L. D.

„Nem láttam senkit meghalni Isten nélkül” – a 90 éves Lajos atya a Heti Válasznak

Kettős jubileumot ünnepel Kerényi Lajos piarista szerzetes: 90. születésnapját és pappá szentelésének 65 éves jubileumát. Amint az aktuális Heti Válaszból kiderül, ő hívta életre a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozókat, és feloldozta az őt elítélő vérbírót is a halálos ágyán.

László Dóra | 2017.07.16., vasárnap 18:00

L. D.

„Ma szinte kunszt elkárhozni”

Kettős jubileumot ünnepel Kerényi Lajos piarista: 90. születésnapját és pappá szentelésének 65 éves jubileumát. Életre hívta a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozót, és feloldozta az őt elítélő vérbírót a halálos ágyán.

László Dóra | 2017.07.12., szerda 17:31

Szerzők /