Author's

Szerzői oldal

László Dóra

A Heti Válasz újságírója

L. D.

L. D.

A Káli-medence, mint életérzés

A Káli-medence érintetlen, szelíd dombjainak szépsége olyannyira rabul ejtő, hogy még azon sem bosszankodunk, ha eltűnik a térerő és becsap a GPS. Habár könnyű itt eltévedni, bolyongásaink közben megannyi váratlan szépségre bukkanunk, sőt: innen nézve a Balaton is inkább csak a panoráma egyik eleme.

László Dóra | 2017.08.14., hétfő 12:08

L. D.

Közös Ház: a mienk, otthon

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek – tudtuk meg Dejcsics Konrád kulturális igazgatótól.

László Dóra | 2017.08.11., péntek 18:30

L. D.

Pannonhalma kinyitja a kapuit!

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.08.04., péntek 18:00

L. D.

„Nem láttam senkit meghalni Isten nélkül” – a 90 éves Lajos atya a Heti Válasznak

Kettős jubileumot ünnepel Kerényi Lajos piarista szerzetes: 90. születésnapját és pappá szentelésének 65 éves jubileumát. Amint az aktuális Heti Válaszból kiderül, ő hívta életre a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozókat, és feloldozta az őt elítélő vérbírót is a halálos ágyán.

László Dóra | 2017.07.16., vasárnap 18:00

L. D.

"Azt írok ki a táblára, amit csak akarok"

Magyaros konyha és monarchikus hangulat jellemzi a Burgenland legjobb vendéglőjeként is emlegetett soproni Erhardt családi éttermet. „Minden energiánk ebben a házban van” – mondja a tulajdonos-séf, Erhardt Zoltán. Az épület ódon falai között autentikusan hatnak a hagyományokból merítő fogások.

László Dóra | 2017.06.20., kedd 16:01

L. D.

Pajzán karcolatok

Illetlen helyzetekben ábrázolt rokokó dámák, minden csínyre kész mesefigurák, a Notre Dame tornya fölött röpködő, szárnyas ördögök ellen spray-vel hadakozó angyalok népesítik be még június 3-ig a Várnegyed Galéria falait. Gyulai Líviusz grafikusművész 80. születésnapját ünneplik e tárlattal, melyen tollrajzok, rézkarcok, litográfiák kaptak helyet – kétteremnyi, szerény válogatás egy gazdag életműből.

László Dóra | 2017.05.24., szerda 15:51

L. D.

Nagy Brigitta és az ehető virágok

Huszonöt étteremnek, köztük három Michelin-csillagosnak szállít ehető virágokat és mikrozöldségeket Nagy Brigitta, akinél lelkesebb, elkötelezettebb termelővel aligha találkozhat az ember. Miután végiglegeltük az üvegházát, megtudtuk: a mézvirágnak káposztaíze van, a sarkantyúvirág csíp, mint a chili, és arra is fény derült, hogy mi a magyar ananász.

László Dóra | 2017.05.22., hétfő 15:21

L. D.

Arany foglalatban

„Az első öngyilkosság a Margit híd-ról e hó 11-én történt...” – olvashatjuk a korabeli újságkivágást. Mellette a Hídavatás kézirata, s ha feltesszük a fejhallgatót, Latinovits Zoltán tolmácsolásában a zsigereinkig hat Arany János balladája.

László Dóra | 2017.05.10., szerda 18:54

L. D.

Ítélkező angyalok

Védelmező és bosszúálló angyalok népesítik be a Kogart Kondor Béla képeiből összeállított kiállítását. Van itt szárnyas farkas, kicsi és nagy angyal, kék meg piros, hiszen ezzel a témával legalább három tucat Kondor-mű foglalkozik, melyek közül a legismertebbet, az Ítélkező, késes angyalt méretei miatt ki sem tudták itt állítani.

László Dóra | 2017.04.12., szerda 18:18

L. D.

Hétköznapi sörténelem

A kiegyezés 150. évében, a jelenkor egyik legnagyobb sörháborújának fegyverszünetében a magyarok sörhöz való viszonyáról beszélgettünk Katona Csaba sörtörténésszel, aki szerint nem rossz magyar az, aki sörrel koccint.

László Dóra | 2017.04.05., szerda 17:34

L. D.

Torna hagyományos ízei

Gömör–Torna ízvilágát foglalta össze Koleszár Krisztián a Nagyanyánk szakácskönyve mijelőnapokra és ünnepekre című kiadványban. Kiderül belőle, hogy a népmesei elemként hangzó görhő, szirik meg grulya milyen egyszerű, hétköznapi étkeket takar.

László Dóra | 2017.03.30., csütörtök 16:01

L. D.

Női agy, férfi pálya

A lányok álmaiban ritkán szerepel, hogy atomfizikusok vagy űrkutatók legyenek, pedig egy tudományos pálya is összeegyeztethető a családdal – mondja Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

László Dóra | 2017.03.29., szerda 15:52

L. D.

Top 10 Kézműves cukrászda

Dobostorta, Esterházy-szelet, rigójancsi, Rákóczi-túrós. Mind nemes alapanyagból készült, csokoládéval, tejszínnel, kakaóval, dióval. Amit a cukrászat ma ganache-nak mond, azt idehaza régen párizsi krémnek hívták. Ellettünk volna még jó darabig hagyományos süteményekkel, ha rajtunk, édesszájúakon múlik.

László Dóra | 2017.03.27., hétfő 15:24

L. D.

Dragomán: „Az írónak el kell engednie, amit írt”

A héten mutatják be hazánkban A fehér király című regény filmadaptációját. Az író, Dragomán György nem rivalizál a feleségével, Szabó T. Anna költővel, és nem hisz a hagyományos szerepfelfogásban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2017.03.11., szombat 15:00

L. D.

Miklós Edit és Fa Nándor arról, hogy ami nem öl meg, hogyan nemesít

Mindkettejüknek halálközeli élménye volt: Fa Nándornak a tengeren, Miklós Editnek a sípályán. Az egyik egy elképesztő életút után abbahagyja, a másik horrorsérüléséből lábadozva újabb csúcsokat készül ostromolni. Értsd: jövőre olimpiai aranyért megy Dél-Koreába. Nagyinterjúink a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra, Csinta Samu | 2017.03.11., szombat 12:00

L. D.

„Fájt, elfáradtam, sok volt”

„Soha nem akartam hős lenni, de ami megtörtént, az megtörtént, úgy, ahogy leírtam – vagy még úgyabbul” – mondja Fa Nándor harmadik Vendée Globe versenyéről, melyről virtuális hajónaplóban tudósított.

László Dóra | 2017.03.08., szerda 14:34

L. D.

„Soha nem írok át semmit”

A héten mutatják be hazánkban A fehér király című regény filmadaptációját. Az író, Dragomán György nem rivalizál a feleségével, Szabó T. Anna költővel, és nem hisz a hagyományos szerepfelfogásban.

László Dóra | 2017.03.08., szerda 14:12

L. D.

A csend része a zenének

Különleges előadói esttel készül Rost Andrea operaénekes és Balázs János zongoraművész a Cziffra Fesztiválra. A Zongopera koncerten a két szólista együtt lép színpadra, csupa virtuóz darabbal.

László Dóra | 2017.02.15., szerda 17:15

L. D.

Hétvégén Mangalica Fesztivál

A mangalica története mesébe illő. Hogy hogyan lett világhírű a magyar sertés, azt jól mutatja, hogy tizedik alkalommal rendezik meg a Szabadság téren a mangalica termékek vásárát. Ilyenkor érdemes visszaemlékezni, hogyan is indult a mangalica legújabb kori története:

László Dóra | 2017.02.07., kedd 11:40

L. D.

Jubilál a piarista rend

Felsorolni is nehéz azokat a szellemi nagyságokat, akiket ők neveltek ki.

László Dóra | 2017.01.27., péntek 18:00

Szerzők /