Author's

Szerzői oldal

László Dóra

A Heti Válasz újságírója

L. D.

L. D.

A Balatoni Kör nem csak a tópartra figyel

A vicc szerint, amikor három magyar összejön, négy pártot alapít – ám vannak üdítő kivételek. Talán a Balaton különleges, már-már mediterrán klímája teszi, hogy nem három, de harminchárom, sőt még eggyel annál is több borászat és étterem volt képes összefogni a Balatoni Kör égisze alatt. A tagokkal az összefogás titkáról és erejéről beszélgettünk.

László Dóra | 2018.07.18., szerda 10:08

L. D.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?

László Dóra | 2018.07.11., szerda 08:25

L. D.

Magyarország 2018: újra hozzá kell szoknunk a vadállatok jelenlétéhez

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló barnamedvék, a bükk erdeiben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha még hiúzok felbukkanásáról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének? Vagy inkább féljünk tőlük? Részletes háttér a digitális Heti Válasz friss számában.

László Dóra | 2018.07.08., vasárnap 18:00

L. D.

Egyre többen válnak húsz év házasság után

Egyre kevesebben válnak el, viszont egyre hosszabb házasságok bomlanak fel. A Heti Válasz Mihalec Gábor pár- és családterapeutát arról kérdezte, mire alapozza azt az állítását, hogy ez nem szükségszerű, mert az érzelmek a döntések nyomán újraszerveződnek.

László Dóra | 2018.07.03., kedd 14:00

L. D.

Gasztropancs a piacplaccon

Könnyen gondolhatnánk, hogy a Nagykörúttól alig egy kőhajításnyira fekvő Élesztőház üvegtetővel fedett udvarát eleve piac céljára teremtették, pedig az egykori üvegmanufaktúra helyén csak két éve működteti a Pancs Gasztroplaccot Rattner Réka és a piac hátországát jelentő Vino Piano bár üzemeltetője, Vajas Balázs. Mivel az Élesztőház vendéglátóhelyei többnyire csak délután nyitnak, vasárnap délelőttönként kihasználatlanul árválkodott az udvar, így szinte kínálkozott, hogy funkcióval töltsék meg.

László Dóra | 2018.06.28., csütörtök 16:40

L. D.

„Az apró is monumentális” – ő alkotta Budapest titokzatos szobrait

A fővárosiak legújabb közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a Várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – ungvári szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. A művész a motivációjáról, kárpátaljai múltjáról és szobrai jelentéséről is beszélt a Heti Válasznak.

László Dóra | 2018.06.27., szerda 11:40

L. D.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

László Dóra | 2018.06.22., péntek 16:25

L. D.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.05.24., csütörtök 07:22

L. D.

Mint a vurstliban

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park.

László Dóra | 2018.05.23., szerda 18:00

L. D.

Szalóki Ági: „Beálltam pékinasnak”

Néha elvonul pékinasnak, közéleti akciókat szervez, és mindenkit boldogember-nézőbe küld Magyarszovátra. Szalóki Ági abban hisz, hogy a társadalmi szintű változást az apró, hétköznapi helyzetek megoldása hozhatja el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.05.16., szerda 18:45

L. D.

„Beálltam pékinasnak”

Néha elvonul egy badacsonyi pékhez inasnak, közéleti akciókat szervez, és mindenkit boldogember-nézőbe küldene Magyarszovátra. Szalóki Ági legközelebb a Budapest Folk Festen énekel, május 27-én, a Várkert Bazárban.

László Dóra | 2018.05.16., szerda 17:15

L. D.

Csak a változás állandó

Számos újdonságot, sőt szenzációt tartogat a Czóbel Múzeum újragondolt állandó kiállítása, elsősorban Barki Gergely kurátor művészettörténészi nyomozásának köszönhetően.

László Dóra | 2018.05.09., szerda 17:44

L. D.

„Nem mondhatjuk, hogy nem virágzik a kultúra Magyarországon!”

Mennek dolgok jól is, rosszul is, de azt nem mondhatjuk, hogy nem virágzik a kultúra Magyarországon! – mondja Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest művészeti vezetője. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.05.04., péntek 15:00

L. D.

Crossover helyett Mozartot!

Jó lenne, ha a Magyarországon most kialakuló új arisztokráciának a kultúra támogatása természetes volna – mondja Keller András hegedűművész. A Concerto Budapest művészeti vezetője egy szimfonikus zenekar fenntartásának hátteréről.

László Dóra | 2018.05.02., szerda 17:16

L. D.

Varázsfészek Gödöllő szívében

Van egy műhely Gödöllő szívében, amelynek bejárati ajtaja kívülről lilásnak tűnik, míg belülről koptatott türkiz árnyalatokban játszik. A titokzatos ajtó mögött olyan mesevilág tárul fel, melyben régi bútorok lényegülnek át, kelnek új életre. Az AsztaLom műhelyét süteményillat lengi be, ami a ház első felében kialakított kávézóba csalogat: hajózz velem, köss ki nálam, érezd magad otthon – hívogatja vendégeit a Caravella. Élettől teli, folyton nyüzsgő varázsfészek ez a hely, melynek alkotói révbe értek, s pillanatnyi megállásra, kikötésre hívják meg a vendégeiket is.

László Dóra | 2018.04.26., csütörtök 10:09

L. D.

Piacképes-e a komolyzene?

„Beszélhetünk migrációról, de közben földrészünk szellemi életét már rég egyre több idegen szolgálja ki. Elképesztő számban ülnek távol-keletiek európai szimfonikus együttesekben” – mondja a negyedszázados fennállását ünneplő Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgatója, Hollerung Gábor.

László Dóra | 2018.04.11., szerda 18:26

L. D.

Engedjétek hozzám

Az utolsó vacsora, Krisztus Pilátus előtt, a feltámadás – a nagyhét legmegrendítőbb és legszentebb mozzanatai, három kortárs festő párhuzamba állított megfogalmazásában.

László Dóra | 2018.03.28., szerda 18:12

L. D.

Svájci sajtok Sümegprágáról

Magyarországról sokszor úgy tűnik, mintha Svájc maga lenne a Kánaán. Ehhez képest Kalla Roland, habár Svájcban született és ott is nőtt fel, Magyarországon építette fel a sajtbirodalmát. Pálpusztaiban biztosan ő a király, hiszen ez a sajtja három éve sorozatban nyer aranyérmet a sajtmustrán. Nehéz megérteni, mi indít valakit arra, hogy a nehezebb utat válassza.

László Dóra | 2018.03.12., hétfő 15:23

L. D.

Szarvasokkal filmező

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el.

László Dóra | 2018.03.04., vasárnap 14:50

L. D.

Szobrász és aktmodell

„Azt hallottam, Budapesten / Megnyílott már a pokol / Vigyázzon kend, komámasszony, / nemsokára meglakol...”

László Dóra | 2018.02.28., szerda 18:28

L. D.

A ketchupkirály legendája

A Rex Ketchup története olyan, mintha Rejtő Jenő találta volna ki. Van benne kártyázó, aranyéletet élő ifjú, halálos bátorságpróba, magyar találékonyság, háborúból való menekülés, emlékiratokban megőrzött recept, és ikonikus, hatszögletű üveg is, az alján kiöntött márkanévvel. És van finom paradicsommártás, ami ma újra kapható.

László Dóra | 2018.02.20., kedd 11:16

L. D.

Álomról és valóságról

– A Testről és lélekről forgatásán lóval „kergették” és pórázon vezetett farkasokkal terelték a szarvasokat. Ez volna a természetes motiváció?

László Dóra | 2018.02.14., szerda 17:37

L. D.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

László Dóra | 2018.02.14., szerda 14:00

Szerzők /