valasz.hu/szerzo/ujsagiro/jasz-annamaria-1307

http://valasz.hu/szerzo/ujsagiro/jasz-annamaria-1307

Author's

Lukácsy György

Szerzői oldal

Lukácsy György

Filmkritikus, a Heti Válasz újságírója, a Heti Válasz Filmklub vezetője.

L. Gy.

L. Gy.

„Többet tudok magamról, mióta futok”

Már látható a mozikban a Spárta-futásról szóló, Ultra című dokumentumfilm. Nem csupán sportfilm, több annál: lebilincselő alkotás öngyógyításról, megszállottságról. Öncélú őrültség egyben lefutni hat maratont?

Lukácsy György | 2017.06.19., hétfő 09:20

L. Gy.

Mi értelme van lefutni 246 kilométert?

Már látható a mozikban a Spárta-futásról szóló, Ultra című dokumentumfilm. Egy lebilincselő alkotás öngyógyításról, megszállottságról, kitartásról. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.06.11., vasárnap 16:00

L. Gy.

Lőrincz Györgynél az egerszalóki St. Andrea borászatban

Alig fogyaszt alkoholt, mégis az egyik legelismertebb egri borász, aki szerint az a bor, amelyért imádkoznak, megszentelődik. Lőrincz György 2009-ben az Év Bortermelője volt, de teológiát is végzett. Most pedig egy legenda újjászületésénél bábáskodik. Igaz, szerinte egy mai bikavérnek már nem kell annyira bikásnak lennie.

Lukácsy György | 2017.05.02., kedd 11:17

L. Gy.

Ígéret maradt

A bibliai történetekről és a szentek életéről ritkán készülnek közönségbarát filmek. Nem mintha a téma barátságtalan lenne, inkább a rendezők bíznak túlzottan az alapanyagban. Ebből az elbizakodottságból aztán rendre esztétikailag igénytelen – kegyeskedő – filmek vagy kosztümös drámák születnek. Az Ignác ugyan mindkét kategóriánál jobb, de nem sokkal – ami ebben az esetben több mint bűn: hiba.

Lukácsy György | 2017.04.26., szerda 16:23

L. Gy.

„Zavar, hogy ennyire szétzuhant, megosztott országban kell élnem!”

Hamarosan a mozikba kerül az 1945 című történelmi film, amelyben házaspárt alakít a valóságban is férj és feleség, a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, akiket arról kérdeztünk, történelmi időket élünk-e, és hogy a jelen frusztrált hangzavarában kire érdemes odafigyelni. Nagyinterjúnk a csütörtökön standokra került Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.04.17., hétfő 13:00

L. Gy.

Fekete-fehér, igen, nem

„Új világ van, nem számít, ki úr, ki paraszt, csak magyar legyen” – mondja fenyegető hangsúllyal a jegyzőt alakító Rudolf Péter, miközben a faluba érkező két zsidó férfira bámul az ablakból. A világháború után játszódó történet kulcsa éppen ez a fenyegető hangsúly – lehetne. Merthogy az 1945 című lelkiismereti dráma olyan fegyver, ami nincs kibiztosítva.

Lukácsy György | 2017.04.12., szerda 18:15

L. Gy.

Óriásplakátokkal beszélgetni?

Hamarosan a mozikba kerül az 1945 című történelmi film, amelyben házaspárt alakít a valóságban is férj és feleség, a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter és férje, Rudolf Péter. Történelmi időket élünk-e, s a jelen hangzavarában kire érdemes odafigyelni?

Lukácsy György | 2017.04.12., szerda 18:00

L. Gy.

Újjáéledhet egy történelmi magyar borvidék

És ez még csak nem is túlzás, igaz, egyelőre nem is több mint ígéret. A már régóta életjeleket mutató ászár–neszmélyi borvidéken nem kell kitalálni a siker receptjét. Elég lenne korszerűen nyúlni az évszázados hagyományokhoz. A lábatlani borverseny tanulságai.

Lukácsy György | 2017.04.03., hétfő 19:00

L. Gy.

Költői képernyővédő

Ritka, hogy egy dokumentumfilm nem ismeretterjesztésre törekszik. Az sem megszokott, hogy nagyjátékfilmekkel versenyez rangos fesztiválokon. Az pedig példátlan, hogy egy rendező az élet kifejlődésének filmes bemutatásán dolgozik közel negyven éve. Talán nem véletlenül – legalábbis Az univerzum története unalma és kudarca ezt bizonyítja.

Lukácsy György | 2017.03.29., szerda 16:25

L. Gy.

Így állítottuk meg az oroszok nyomulását

A lengyel–magyar barátság napján kevés hadi győzelmeink egyikével emlékezünk meg arról, hogy voltak azért sikerpontok is a két nép közös történelmében.

Lukácsy György | 2017.03.23., csütörtök 20:00

L. Gy.

Nyugati ítészek is rajonganak az Erdélyi történetért

A magyar irodalmárok sem régen fedezték fel újra Bánffy Miklós munkásságát, de a nyugati ítészek is felsőfokban beszélnek az Erdélyi történetről. Sőt egy walesi producer szerint a különleges életű gróf regényeiből készülhetne az új Doktor Zsivágó film. Részletek a március 16-i Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.03.18., szombat 15:00

L. Gy.

Tolsztoj színvonalán

Mitől izgalmas egy XX. századi erdélyi arisztokrata regénye egy mai brit mozinéző számára? Erről is kérdeztük a megfilmesítési jogokat birtokló Martin Wilding producert.

Lukácsy György | 2017.03.14., kedd 15:53

L. Gy.

Erdélyi történet brit szemmel

A magyar irodalmárok sem régen fedezték fel újra az erdélyi gróf munkásságát, de a nyugati ítészek is felsőfokban beszélnek róla. Egy walesi producer szerint Bánffy regényéből készülhet az új Doktor Zsivágó-film.

Lukácsy György | 2017.03.14., kedd 15:51

L. Gy.

Kitaszít és befogad a világ

Kevés olyan filmrendező akad, akinek szenvedélyesebb kapcsolata van a katolikus egyházzal, mint Martin Scorsesének.

Lukácsy György | 2017.03.14., kedd 15:43

L. Gy.

Lehet fanyalogni, de minek: „Ez a magyar film új aranykora”

Két hatalmas nemzetközi sikerrel, a berlini Arany Medvével és egy Oscar-díjjal vette kezdetét a Magyar Filmhét. Számtalan más fesztiváldíj is igazolja: a magyar mozi megint felkerült a térképre. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Lukácsy György | 2017.03.04., szombat 18:00

L. Gy.

A két Oscar-díj a legkevesebb

A remekművek mindig titokzatosak. Rengeteg kérdést hagy nyitva Kenneth Lonergan szívszorító alkotása is.

Lukácsy György | 2017.03.01., szerda 18:23

L. Gy.

„De én nem tudok írni”

Műfordító, dramaturg és két évtizedig a Magvető Könyv-kiadó vezetője. Csendes visszaemlékezés helyett filmszerepet vállal, és hangos sikert arat. Morcsányi Géza alakításról, cinizmusról és az Alexandra-birodalom alkonyáról.

Lukácsy György | 2017.03.01., szerda 18:15

L. Gy.

Aranykor

Egy Arany Medvével és egy Oscar-díjjal vette kezdetét a Magyar Filmhét. Bár ezek rendkívül rangos elismerések, nem elszigetelt jelenségek. Számtalan fesztiváldíj igazolja: a magyar mozi megint felkerült a térképre.

Lukácsy György | 2017.03.01., szerda 18:05

L. Gy.

„Kis költségvetés, nagy hozzáadott munka”

A Mindenki rendezője, Deák Kristóf környezetében izgulta végig a Los Angeles-i Oscar-díj-átadót Kollarik Tamás. A Médiatanács-tagot kértük meg, hogy engedjen betekintést a végül kategóriagyőztes kisfilm hollywoodi fogadtatásába.

Lukácsy György | 2017.03.01., szerda 16:30

Szerzők /