Author's

Lukácsy György

Szerzői oldal

Lukácsy György

Filmkritikus, a Heti Válasz újságírója, a Heti Válasz Filmklub vezetője.

L. Gy.

L. Gy.

„Ez tettlegességgé fog fajulni” – közéleti ébresztőt fúj a népszerű pap

A Pázmány bölcsészkarának egyetemi lelkészeként augusztustól Pál Feri utóda. Hodász Andrást kérdeztük sztárpapságról, lelki fitneszről és arról, hogy hazánk a menekültválság során a keresztény Európát védi, vagy éppen megtagadja az irgalmasság parancsát. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Lukácsy György | 2017.08.19., szombat 07:00

L. Gy.

Csak nem? Magára talál a magyar rajzfilmgyártás!

A múlt heti Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon az idősek aranynemzedéke találkozott a fiatalokkal, utóbbiak előretörését akár újabb Oscar-díj is bizonyíthatja. A siker szagát az állam is megérezte: évtizedek óta először támogatja újra a műfajt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.06.30., péntek 14:00

L. Gy.

„Többet tudok magamról, mióta futok”

Már látható a mozikban a Spárta-futásról szóló, Ultra című dokumentumfilm. Nem csupán sportfilm, több annál: lebilincselő alkotás öngyógyításról, megszállottságról. Öncélú őrültség egyben lefutni hat maratont?

Lukácsy György | 2017.06.19., hétfő 09:20

L. Gy.

Mi értelme van lefutni 246 kilométert?

Már látható a mozikban a Spárta-futásról szóló, Ultra című dokumentumfilm. Egy lebilincselő alkotás öngyógyításról, megszállottságról, kitartásról. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.06.11., vasárnap 16:00

L. Gy.

Utóhatás – hatás nélkül

Egyetlen erénye Arnold Schwarzenegger elégikus hangvételű filmjének, hogy a 70 felé tartó akcióhős nem ezzel az alakítással búcsúzik a mozivászontól.

Lukácsy György | 2017.06.08., csütörtök 12:00

L. Gy.

Szkoro damoj!

„A hadifogoly itt Tusinóban mindig főz. Főz délelőtt, mert már alig várja az ebédet, főz közvetlenül ebéd után, mikor jön: »Tudod, mit ennék még meg most?« Főz délután és a valóságban, főz néha este egy kis krumplit vízben, só nélkül és fogyasztja, mint a legjobb csemegét, mint a napközben elmondott receptek legjobbikát. Talán még jobb étvággyal, mint a legfinomabb ételeket valamikor.”

Lukácsy György | 2017.06.07., szerda 18:55

L. Gy.

Világvégi furcsa pár

Kivi, mármint a madár. Haka, a maori tánc a rögbimeccsek elején. A Gyűrűk Ura – ez nem szorul magyarázatra. És pinot noir, ami még a burgundiainál is burgundiaibb. Ezt adta a világnak Új-Zéland. Eddig, merthogy a tavalyi miskolci Cinefest filmmustra egyik közönségkedvence megérkezett a mozikba.

Lukácsy György | 2017.05.24., szerda 15:45

L. Gy.

Így neveljünk sakkzsenit

Nemrég mutatták be A Polgár lányok című dokumentumfilmet a gyermekeikből kiemelkedő sakkozókat nevelő szülőkről. Polgár Lászlót többek között arról faggattuk, nem vette-e el a lányai gyermekkorát.

Lukácsy György | 2017.05.17., szerda 16:20

L. Gy.

Háború a szomszédban

Két éve bejárta a magyar sajtót a megindító videó, amelyen a kárpátaljai Fancsikában az emberek térden állva fogadják a szülőfalujába holtan visszatérő Lőrinc Sándort. Azon magyar katonák egyikét, akik az ország keleti részén dúló ukrán polgárháborúban estek el. A róluk készült dokumentumfilmet áthatja a részvét és az értetlenség. Meg az érzés, hogy megdöbbentően keveset beszélünk a szomszédunkban zajló háborúról.

Lukácsy György | 2017.05.10., szerda 18:52

L. Gy.

„Nem beszarni!”

A cigány–magyar együttélésről szóló Brazilok író-rendezője a politikai korrektségre fittyet hányva forgatta korszakos filmjét. Ráadásul vígjátékot. M. Kiss Csaba azt is elmondja, a TV2 után miért szegődött el a Hír TV-hez.

Lukácsy György | 2017.05.03., szerda 15:40

L. Gy.

Lőrincz Györgynél az egerszalóki St. Andrea borászatban

Alig fogyaszt alkoholt, mégis az egyik legelismertebb egri borász, aki szerint az a bor, amelyért imádkoznak, megszentelődik. Lőrincz György 2009-ben az Év Bortermelője volt, de teológiát is végzett. Most pedig egy legenda újjászületésénél bábáskodik. Igaz, szerinte egy mai bikavérnek már nem kell annyira bikásnak lennie.

Lukácsy György | 2017.05.02., kedd 11:17

L. Gy.

Ígéret maradt

A bibliai történetekről és a szentek életéről ritkán készülnek közönségbarát filmek. Nem mintha a téma barátságtalan lenne, inkább a rendezők bíznak túlzottan az alapanyagban. Ebből az elbizakodottságból aztán rendre esztétikailag igénytelen – kegyeskedő – filmek vagy kosztümös drámák születnek. Az Ignác ugyan mindkét kategóriánál jobb, de nem sokkal – ami ebben az esetben több mint bűn: hiba.

Lukácsy György | 2017.04.26., szerda 16:23

L. Gy.

„Zavar, hogy ennyire szétzuhant, megosztott országban kell élnem!”

Hamarosan a mozikba kerül az 1945 című történelmi film, amelyben házaspárt alakít a valóságban is férj és feleség, a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, akiket arról kérdeztünk, történelmi időket élünk-e, és hogy a jelen frusztrált hangzavarában kire érdemes odafigyelni. Nagyinterjúnk a csütörtökön standokra került Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.04.17., hétfő 13:00

L. Gy.

Fekete-fehér, igen, nem

„Új világ van, nem számít, ki úr, ki paraszt, csak magyar legyen” – mondja fenyegető hangsúllyal a jegyzőt alakító Rudolf Péter, miközben a faluba érkező két zsidó férfira bámul az ablakból. A világháború után játszódó történet kulcsa éppen ez a fenyegető hangsúly – lehetne. Merthogy az 1945 című lelkiismereti dráma olyan fegyver, ami nincs kibiztosítva.

Lukácsy György | 2017.04.12., szerda 18:15

L. Gy.

Óriásplakátokkal beszélgetni?

Hamarosan a mozikba kerül az 1945 című történelmi film, amelyben házaspárt alakít a valóságban is férj és feleség, a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter és férje, Rudolf Péter. Történelmi időket élünk-e, s a jelen hangzavarában kire érdemes odafigyelni?

Lukácsy György | 2017.04.12., szerda 18:00

L. Gy.

Újjáéledhet egy történelmi magyar borvidék

És ez még csak nem is túlzás, igaz, egyelőre nem is több mint ígéret. A már régóta életjeleket mutató ászár–neszmélyi borvidéken nem kell kitalálni a siker receptjét. Elég lenne korszerűen nyúlni az évszázados hagyományokhoz. A lábatlani borverseny tanulságai.

Lukácsy György | 2017.04.03., hétfő 19:00

L. Gy.

Költői képernyővédő

Ritka, hogy egy dokumentumfilm nem ismeretterjesztésre törekszik. Az sem megszokott, hogy nagyjátékfilmekkel versenyez rangos fesztiválokon. Az pedig példátlan, hogy egy rendező az élet kifejlődésének filmes bemutatásán dolgozik közel negyven éve. Talán nem véletlenül – legalábbis Az univerzum története unalma és kudarca ezt bizonyítja.

Lukácsy György | 2017.03.29., szerda 16:25

L. Gy.

Így állítottuk meg az oroszok nyomulását

A lengyel–magyar barátság napján kevés hadi győzelmeink egyikével emlékezünk meg arról, hogy voltak azért sikerpontok is a két nép közös történelmében.

Lukácsy György | 2017.03.23., csütörtök 20:00

L. Gy.

Nyugati ítészek is rajonganak az Erdélyi történetért

A magyar irodalmárok sem régen fedezték fel újra Bánffy Miklós munkásságát, de a nyugati ítészek is felsőfokban beszélnek az Erdélyi történetről. Sőt egy walesi producer szerint a különleges életű gróf regényeiből készülhetne az új Doktor Zsivágó film. Részletek a március 16-i Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2017.03.18., szombat 15:00

L. Gy.

Tolsztoj színvonalán

Mitől izgalmas egy XX. századi erdélyi arisztokrata regénye egy mai brit mozinéző számára? Erről is kérdeztük a megfilmesítési jogokat birtokló Martin Wilding producert.

Lukácsy György | 2017.03.14., kedd 15:53

L. Gy.

Erdélyi történet brit szemmel

A magyar irodalmárok sem régen fedezték fel újra az erdélyi gróf munkásságát, de a nyugati ítészek is felsőfokban beszélnek róla. Egy walesi producer szerint Bánffy regényéből készülhet az új Doktor Zsivágó-film.

Lukácsy György | 2017.03.14., kedd 15:51

L. Gy.

Kitaszít és befogad a világ

Kevés olyan filmrendező akad, akinek szenvedélyesebb kapcsolata van a katolikus egyházzal, mint Martin Scorsesének.

Lukácsy György | 2017.03.14., kedd 15:43

Szerzők /