Author's

Lukácsy György

Szerzői oldal

Lukácsy György

Filmkritikus, a Heti Válasz újságírója, a Heti Válasz Filmklub vezetője.

L. Gy.

L. Gy.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.06.17., vasárnap 13:00

L. Gy.

Magyarország hordónagyhatalom

A túlzott hordóhasználat miatt szinte faízű borra aggatott barrique jelző az 1990-es évek varázsszava volt. Ma már jobban szeretünk bort inni, mint fát kóstolni, de a megváltozott borivási szokásokra a kádárok is rájöttek. Kétezer éves ismeretek és tudományos kutatások tették kifinomult szakmává a hordókészítést. Az egyik legjelentősebb kádárcégnél jártunk.

Lukácsy György | 2018.05.25., péntek 14:17

L. Gy.

Film, színház, nosztalgia

A következő évadban több filmsikert is színpadra állítanak a pesti színházakban.

Lukácsy György | 2018.05.23., szerda 18:43

L. Gy.

Történelmi thriller

Zrínyi Miklós rejtélyes halála a magyar filmezés legjobb el nem mesélt története. És sajnos a mostani feldolgozás ellenére is az maradt. Pajer Róbert játékfilmes elemekkel gazdagítja dokumentarista alkotását a XVII. századi politikai és költői hatalmasság életének tragikus haláláról, a Vadkanvadászat mégsem képes beteljesíteni ambiciózus célját.

Lukácsy György | 2018.05.23., szerda 18:07

L. Gy.

A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica? Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.05.17., csütörtök 17:30

L. Gy.

Childish Gambino? Inkább Jancsó!

Néhány nap alatt több mint százmillióan nézték meg Childish Gambino (Donald Glover) This is America című klipjét.

Lukácsy György | 2018.05.16., szerda 18:09

L. Gy.

Hogyan játsszunk Krisztust?

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica?

Lukácsy György | 2018.05.16., szerda 17:07

L. Gy.

A legjobb sorozat a vasfüggöny mögül

A mai tévésorozat-reneszánsz felől nézve sok nem túl kreatív (Dallas), vagy egyenesen fájó (Izaura) szériát rejteget a múlt.

Lukácsy György | 2018.05.09., szerda 18:06

L. Gy.

Hallgatni arany

A horrorfilm a legpazarlóbb műfaj. Ha igazán hatásos, időnként bármi pereghet a filmvásznon, a nézők többsége oda sem mer nézni. Ezeknek a filmeknek a java részét szinte felesleges is leforgatni. A Hang nélkül mindezt azzal fejeli meg, hogy néha se odanézni, se pisszenni nem merünk.

Lukácsy György | 2018.05.09., szerda 17:42

L. Gy.

Tenki Réka: „Az öncélú sokkolást nem szeretem”

Oscar-díjra jelölték a Testről és lélekről című filmet, amelyben fontos szerepet kapott, a Berlinale is felfigyelt rá, az elmúlt években a színpadon is a csúcsra ért. A friss Jászai Mari-díjas Tenki Réka mégsem a sikerek miatt jött rá, mi a színészi hivatás értelme. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.05.02., szerda 19:15

L. Gy.

Hollywood happy end nélkül?

Ha jobban belegondolunk, a Casablanca című klasszikust az utókor érdemtelenül vádolja happy enddel. Sőt, az amerikai álomgyár bizonyos korszakaira is inkább a búskomor, de legalábbis kétértelmű zárlat volt jellemző.

Lukácsy György | 2018.05.02., szerda 17:36

L. Gy.

Hálásnak lenni azért, ami van

Oscar-díjra jelölték a Testről és lélekről című filmet, melyben szerepet kapott, felfigyelt rá a Berlinale, a színpadon is a csúcsra ért. A friss Jászai Mari-díjas Tenki Réka mégsem a sikerek miatt jött rá, mi a színészi hivatás értelme.

Lukácsy György | 2018.05.02., szerda 17:11

L. Gy.

Ötvenéves a 2001: Űrodüsszeia

Verseny folyik a filmrendezők között: ki jósolja meg rosszabbul a jövőt.

Lukácsy György | 2018.04.25., szerda 17:11

L. Gy.

Miloš Formanra emlékezve

A múlt héten, 86 évesen elhunyt filmrendező tehetségéhez talán csak Makk Károly sokoldalúsága hasonlítható.

Lukácsy György | 2018.04.19., csütörtök 12:04

L. Gy.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.04.18., szerda 19:59

L. Gy.

Nem kötelező filmet készíteni

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük.

Lukácsy György | 2018.04.18., szerda 18:10

L. Gy.

Az ikon, aki sosem kapott Oscart

Fél évszázada derült ki, hogy a filmművészet egyik legmeghatározóbb alakja egy orosz rendező lesz.

Lukácsy György | 2018.04.12., csütörtök 15:00

L. Gy.

A jövő menői

Akik bírálják Andy Vajna filmügyi kormánybiztosi tevékenységét, amiatt teszik, hogy a növekvő mozilátogatottság és a nemzetközi díjeső mellett elhanyagolja a filmkultúra – folyóiratok, artmozik, filmművészeti oktatás – kevésbé látványos, de fontos területeit. Az első filmeseket felkaroló Inkubátor Program ezt a képet árnyalja.

Lukácsy György | 2018.04.11., szerda 18:32

L. Gy.

Spielberg akkor és ma

A nosztalgikus hangvételű Ready Player One bemutatója jó alkalom arra, hogy megnézzük, mire is tekint vissza Steven Spielberg rendező nosztalgiával.

Lukácsy György | 2018.04.04., szerda 18:50

L. Gy.

„A nagyi főztjét tanítanám a wagyu marha helyett”

Ahogy az első szerelemnek, úgy a nagymama rizskochjának illatát is őrzi Magyarország egyetlen hivatásos „orra”. Mivel Zólyomi Zsolt nem tud főzni, Le Parfum nevű budapesti parfümériájában mesél nekünk a piacra járás szenvedélyéről, egy Robert Merle-i léptékű fogadásról, és arról, mivel érdemes zárni egy szürke téli napot.

Lukácsy György | 2018.03.29., csütörtök 10:42

L. Gy.

Színes bőrű Péter apostol az új hollywoodi filmben?

Húsvétra menetrendszerűen megérkezett az újabb kreatív evangéliumértelmezés a filmipartól. A Mária Magdolna beleszédül ugyan egy hatalmas logikai bukfencbe, ezzel együtt szépségével megragad. Alternatív történelem, de nem úgy. Részletek a friss Heti Válaszban.

Lukácsy György | 2018.03.29., csütörtök 08:00

L. Gy.

Félig sikerült űrutazás

Első filmes rendezőkre általában a túl nagy akarás jellemző. A Lajkó – Cigány az űrben alapján nincs ezzel másképp Lengyel Balázs sem. A tehetséges ötletek sorát felvonultató alkotással csak egy gond van. A túl nagy akarás a nézőre is átragad: vígjátékon többet akarunk nevetni.

Lukácsy György | 2018.03.28., szerda 18:09

Szerzők /