Author's

Szerzői oldal

Madary Orsolya

Valenciai gasztrotúra

Narancsligetek, rizsföldek, articsókaültetvények: nem véletlen, hogy a föníciai kereskedők kedvelt kikötői a Földközi-tenger nyugati medencéjében bújtak meg. A levantei városok közül pedig kiemelkedett Valencia. A rómaiak után gótok, arabok, kasztíliaiak alakították ezt a konyhát. A VIII. században a mórok ÉszakAfrikából és a KözelKeletről új kultúrnövényeket hoztak be: rizst, cukornádat, narancsot, mandulát. Ez a város a spanyol gasztronómia egyik legváltozatosabb színhelye. A forró, termékeny part menti síkságon gyümölcsök és zöldségek, halak, rákok, a hegyes vidékeken kecske és vadak kerülnek terítékre.

Madary Orsolya | 2018.05.25., péntek 14:08

Berlini avantgárd

A magyar határtól harminc kilométerre született, kedvence a paprikás csirke, mégis meghódította Berlin trendi, ínyenc közönségét. A Madrid Fusión vendégséfje a két Michelin-csillag mellé elnyerte az Európa legjobb séfje címet is. Amíg Sebastian Frank Madridban a színpadon az osztrák–magyar konyha gazdagságáról mesélt, mellette a leghíresebb magyar bártender, Nagy Zoltán kevert koktélokat a készülő fogásokhoz.

Madary Orsolya | 2018.05.09., szerda 12:05

Eljött a mi időnk?

Budapesten járt a Madrid Fusión spanyol gasztrokiállítás és vásár vezetősége, hogy megismerje a mai magyar konyhát és eldöntsék, részese lehet-e 2019-ben Budapest a világ leghíresebb gasztrokiállításának.

Madary Orsolya | 2017.12.15., péntek 09:36

Thaiföld gyümölcsei

A thai konyha hódít a világon. A csípős, citrusos ízek, a kókusztejjel készült levesek, a zöld- illetve piros currys fogások ma már Európában is ismertek. Annál kevesebbet tudunk a gyümölcsökről. Pedig a thaiföldi gyümölcsök íze nem is hasonlítható a mi almánk, barackunk, szilvánk ízéhez.

Madary Orsolya | 2017.08.07., hétfő 11:09

Séf a kulisszák mögött

Az interjúhoz is kivasalt séfsapkában ül le. Tudatában van annak, hogy a világ leghíresebb séfjét képviseli. Több mint ötven éve, hogy Paul Bocuse étterme, a lyoni Auberge du pont de Collonges megkapta a harmadik Michelin-csillagot. Húsz éve, hogy Gilles Reinhardt, elzászi születésű szakács minden este elkészíti ugyanazt a szarvasgombalevest. Rendíthetetlen hűség Bocuse és a francia hagyományok iránt.

Madary Orsolya | 2017.01.25., szerda 11:57

Bocuse d'Or - Interjú Széll Tamással

Néhány nap és kezdődik Lyonban a Bocuse d’Or verseny, ahol Széll Tamásnak, az európai selejtező győztesének és csapatának drukkolhatunk. A versenykiírásról, a METRO biztosította alapanyagokról, a felkészülésről és az esélyekről a döntő előtt az Inspirációk Magazin készített interjút a séffel.

Madary Orsolya | 2017.01.20., péntek 16:14

Digitalizáció a konyhában

Az asztalon iPad, rajta üvegtányéron rákok és tengeri algák. A képernyőn hullámok, közben a tenger morajlása hallatszik. Mindez az Arzak étteremben, ahol igyekeznek lépést tartani a korral.

Madary Orsolya | 2016.12.15., csütörtök 16:34

Nagymama mondta

Nyughatatlan szakács. Budapest, Pécs, Belgium, Székesfehérvár, majd Perbál után végre saját éttermet szeretne nyitni. Fülepi Kálmán a magyar konyhát modern köntösben tálalja, de nem felejti nagymamája tanácsát: a lényeg, jóízű ételt kell főzni.

Madary Orsolya | 2016.11.25., péntek 13:30

Párizstól a Dohány utcáig

Esca annyit jelent – étel. A Dohány utcai ESCA pedig egy miniétterem, ahol 16 szék van, két menü nyolc fogással, a pult mögött mindössze hárman, a séf és két felszolgáló. Minimalista, de jól felszerelt konyha, gránit bárpult, hangulatos világítás, akárcsak egy elegáns nappali. Családias fine dining. Fehér Gábor először az Alabárdosban, majd Párizsban, a világ leghíresebb szakácsiskolájában, végül a Bock Bisztró koppenhágai éttermében tanulta a szakmát. Mindhárom hatás jól érzékelhető a tányérokon.

Madary Orsolya | 2016.10.20., csütörtök 14:42

Magyar séfek a világ legjobbjai között

i gondolta volna, hogy neves szakácsaink egy kongresszusi palota színpadán mutatják be a magyar konyha legjobb fogásait? Október 2-5. között a baszkföldi gasztronómiai világkongresszuson Magyarország az egyik díszvendég. A nagyszínpadon négy magyar séf tart előadást. A kongresszus színvonalát jellemzi, hogy a magyar előadók után Joan Roca, a tavaly a világ legjobb szakácsa címet elnyerő séf előadása következik.

Madary Orsolya | 2016.08.12., péntek 13:11

Szex és étel

A szerelem, a szex és az étel között szoros kapcsolat van – vallják a pszichológusok. Számos könyv és cikk szól a témáról, Isabel Allende Afrodiziákum című kötete elindított egy folyamatot, ami azóta megállíthatatlan. Az evés és a szerelem közötti kapcsolatról szóló irodalom kimeríthetetlen.

Madary Orsolya | 2016.07.12., kedd 10:17

A szakács meg a termelője

Michelin-csillagos séfek szerint addig nem beszélhetünk modern konyháról, amíg minden szakácsnak nincs saját termelője, akiben megbízik, aki a konyhája igénye szerint termel és szállít. Jahni Lászlónak, a balatonszemesi Kistücsök étterem szakácsának szerencséje van. Csapody Balázs tulajdonossal a siófoki piacon találtak egy termelőt, Fodor Lajost, aki – ahogy ők fogalmaznak – bármilyen őrültségre kapható.

Madary Orsolya | 2016.07.12., kedd 10:11

Olasz étterem a világ legjobbja

Massimo Bottura kisvendéglője lett az első a világ legjobb 50 étterme listán. A lassan már az Oscar-díjhoz hasonló ünnepségen idén nagy meglepetések történtek. A több évig vezető Noma a ötödik helyre csúszott, magyar étterem sajnos továbbra sem került fel a listára.

Madary Orsolya | 2016.06.17., péntek 13:55

A gasztronómia hete Budapesten

Kedden megkezdődnek a Bocuse D'Or versenyek, Korponai Péter és Mártha Róbert nyerték a desszertversenyt, a Hold utcai piacon megnyílt a szurkolói központ. Folytatásként pedig indul a Gourmet fesztivál a Millenárison.

Madary Orsolya | 2016.05.10., kedd 14:32

Angolok kedvence: rebarbara

Ki tudja miért nem szerette Kádár János a rebarbarát, de olyan mostoha növény volt a rendszerváltás előtt, hogy sokan nem is tudtak a létezéséről. Pedig Magyarországon jó talajra lel és kedvenc párosa, az eper májustól szintén meghódítja a piacokat.

Madary Orsolya | 2016.04.29., péntek 12:29

Serge Vieira, a portugál francia

Megnyerte a lyoni Bocuse d’Or-döntőt 2005-ben, és pillanatok alatt világhírű lett. Sztárszakács, aki viszont nem vesztette el a szerénységét, alázatát a minőségi konyha és a jó alapanyagok iránt. Álma is valóra vált, feleségével saját éttermet nyitott, és ma már két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Serge Vieira a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutott magyar versenyző, Széll Tamás trénere, május 10-11-én pedig a budapesti eseményen a zsűri elnöke lesz.

Madary Orsolya | 2016.04.29., péntek 12:24

Nagy Tokaji Borárverés

„Lehet, hogy Tokaj többet is tud, mint Burgundia” – ezzel a mondattal lepte meg a hallgatóságot Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus az áprilisi Nagy Tokaji Borárverés tételeinek előkóstolásakor. Április 23-án negyedik alkalommal kerülnek kalapács alá a palackozott tokaji borok és hordós tételek.

Madary Orsolya | 2016.03.31., csütörtök 10:02

Torras kimondta: nagy lehetőséget lát a tokaji furmint előtt

A világ első gasztronómiai kongresszusát 1998-ban rendezték San Sebastiánban. Azóta is ez az egyetlen séftalálkozó, ahol a résztvevők meg is kóstolhatják a világhírű séfek legújabb fogásait. Február elején a Magyar Konyha magazin meghívására Budapesten járt Roser Torras, a Gastronomika kongresszus elnöke. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Madary Orsolya | 2016.02.19., péntek 13:53

Kávés hétvége

A baristák és bártenderek itthon is egyre népszerűbbek, nem is beszélve a világbajnoki címeket és hírnevet szerzett magyar szakemberekről. Hétvégén a Coruinthia szállodában rendezik meg a kávé szerelmeseinek találkozóját, a Kávébazárt.

Madary Orsolya | 2016.02.18., csütörtök 14:12

A mák és a gubója

A mákos guba, gubó, bobajka vagy éppen lőnye néven ismert édesség nem mindig készült kelt tésztából. Sok családban hagyomány megszáradt kalácsból vagy kifliből mákos gubát készíteni.

Madary Orsolya | 2016.02.18., csütörtök 10:19

„A száraz furmint újdonság lehetne”

Roser Torras, a Gastronomika kongresszus elnöke, A világ 50 legjobb étterme díjat átadó Restaurant Akadémia spanyol és portugál szekciójának igazgatója a Magyar Konyha magazin meghívására érkezett Budapestre.

Madary Orsolya | 2016.02.17., szerda 16:16

Világ szakácsai

A világ első gasztronómiai kongresszusát 1998-ban rendezték San Sebastiánban. Azóta is ez az egyetlen séftalálkozó, ahol nemcsak előadásokat hallgatnak a résztvevők, hanem meg is kóstolhatják a világhírű séfek legújabb fogásait. Február elején Budapesten járt Roser Torras, a Gastronomika kongresszus elnöke és Xavier Agullo újságíró, a rendezvény kommunikációs vezetője.

Madary Orsolya | 2016.02.17., szerda 16:14

Massimo Bottura modenai zarándokhelye

2016 Európa szakácsának választották az olasz Massimo Botturát. A legek földjén született. A Ferrarik, a balzsamecet és a parmezán hazájában. Massimo Bottura mégis kanyargós úton jutott el odáig, hogy Modena középkori városkájában övé legyen a világ harmadik legjobb étterme, az Osteria Francescana. A három Michelin-csillagos fogadó a zene, a filozófia és a gasztronómia zarándokhelye.

Madary Orsolya | 2016.02.05., péntek 13:08

Európa legjobb szakácsa

Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana étterem séfje nyerte el Az év szakácsa címet Madridban. A Magyar Konyha tavaly készített exkluzív interjút az olasz séffel, aki a hagyományos olasz konyha megújításáért és a milánói expón társadalmi szerepvállalásával nyerte el Az év legjobb európai szakácsa díjat.

Madary Orsolya | 2016.02.02., kedd 12:53

Budapest, 2016. május, gasztrofőváros

Eldördült az első lövés, lezajlottak a selejtezők, a főváros készül a Bocuse d’Or szakácsverseny májusi, európai eseményére. Adott a lehetőség, hogy a világ szeme és szája ránk figyeljen, vigyék a hírt, hogy zajlik a gasztroforradalom Budapesten.

Madary Orsolya | 2015.12.16., szerda 10:12

Szerzők /