Author's

Osztovits Ágnes

Szerzői oldal

Osztovits Ágnes

Lukács Sándor: „A Tragédiában sem Ádám voltam, hanem Lucifer”

Nem sírni kell, hanem elfogadni az évek múlását – mondja 70. születésnapja előestéjén Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész, aki hetedik verseskötetét dedikálta a könyvhéten, és akit a friss Heti Válaszban színházról és költészetről is kérdeztünk.

Osztovits Ágnes | 2017.07.20., csütörtök 18:30

Tévednek a kritikusok, akik lektűrsorozatnak látják Szabó Magda életművét

Annyi titkom maradt… címmel nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban a száz éve született Szabó Magdáról. Vajon tíz évvel az író halála után egymásra talál-e a széles olvasóközönség és az irodalomtörténet-írás? Cikkünk a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.06.29., csütörtök 19:45

„Néha az én fejemben is megfordul, hogy végleg haza kellene költözni”

Véletlenül épp a nagyapa, Molnár Ferenc fényképe alatt ülünk le a Centrál kávéházban, hogy az édesapáról, Sárközi Györgyről szóló új könyvéről és írói terveiről beszélgessünk a Londonban élő Sárközi Mátyással. Nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban a nyolcvanéves íróval, lapunk állandó szerzőjével.

Osztovits Ágnes | 2017.06.23., péntek 14:30

Szánalmas! A könyvhéten nem esett szó Jókai Anna haláláról

A 88. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Esterházy Péter tavalyi elvesztése volt a fő téma. És tényleg hiányzott a látványosan politikai zászlóra tűzött mester, hiszen az ő nagyvonalúsága nem tűrte volna, hogy ne essen szó a három nappal korábban meghalt Jókai Annáról, akinek utolsó művét, az Átvilágítást a könyvünnepre időzítette kiadója. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.06.18., vasárnap 11:00

Esterházy Péter után

A tavalyi könyvhét fájdalmas Esterházy-búcsúztató volt. A súlyos beteg író utolsó nagy fellépése. A július 14-én bekövetkezett halálról szinte mindenki megemlékezett, szinte mindenkinek volt személyes története róla. Hamarosan jött a nekrológkönyv, az emlékfilm – s most itt az újabb, az emlékezés folytonosságát fenntartani igyekvő javaslat: Esterházy Péter április 14-i születésnapja legyen ezentúl a magyar próza napja.

Osztovits Ágnes | 2017.06.07., szerda 18:39

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak. Részletek a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.05.26., péntek 12:00

Péterfy Gergely a MKKE új igazgatója

Közös megegyezéssel távozott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgató székéből a posztot alig két éve pályázat útján elnyerő Keresztury Tibor.

Osztovits Ágnes | 2017.05.26., péntek 06:04

Lechner-összes

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című kötet szerzői nem érték be az összegzéssel: van épület, amelyet először ők azonosítottak.

Osztovits Ágnes | 2017.05.24., szerda 15:26

„Ezek már nem akarnak házasodni, nem akarnak gyerekeket nevelni”

A magyar irodalom tele van jogvégzett íróval, aki első műve megjelenése után soha többé nem jogászkodott. Kötter Tamás 2013-as, Rablóhalak című novelláskötetének sikere után sem módosított pályát. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.05.21., vasárnap 18:00

Szegény gazdagok?

A felső középosztály öregedő aranyifjainak életét mutatja meg Kötter Tamás új regényében. Miközben a magyar irodalom tele van pályaelhagyó jogász íróval, a budapesti ügyvéd negyedik könyve után sem hagyott fel a jogászkodással.

Osztovits Ágnes | 2017.05.17., szerda 16:11

Az örök kívülálló

A Téka rovat szerkesztőjeként mindig szem előtt tartottam, hogy fontos irodalmi eseményekről ne maradjanak le az olvasók. Idén már jó előre figyelmeztettek a szakma prominensei, hogy az év eseménye Nádas Péter Világló részletek (Emléklapok egy elbeszélő életéből) című, több mint ezeroldalas műve lesz. Megvettem, belevágtam, de bevallom, kétszáz lap után félretettem, időnként fel-felütöttem, de nem ment. Felüdülésnek vettem kézbe a nemrég beszerzett Ferdinandy-köteteket, az 1956-ról szóló írásokat tartalmazó Fekete karácsonyt és a szerző által törmeléknek nevezett jegyzetfüzért, Az ingázás dicséretét. Persze Ferdinandy György nemcsak Nádashoz képest üdítő író, hanem önmagában is világszínvonalú elbeszélő.

Osztovits Ágnes | 2017.05.17., szerda 16:05

„Belőled én úriembert csinálok”

Lenyűgöző frissesség, letisztult bölcsesség, székely humor és némi önirónia jellemzi a 92 éves Sárosi Bálint népzenetudóst, akit nemrég megjelent önéletrajzi jegyzeteiről kérdeztünk. Részletek a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.05.01., hétfő 14:00

„Belőled én úriembert csinálok”

Lenyűgöző frissesség, letisztult bölcsesség, székely humor és némi önirónia jellemzi a 92 éves Sárosi Bálint népzenetudóst, akit nemrég megjelent önéletrajzi jegyzeteiről kérdeztünk. Pazar népi hangszerek kerültek elő, mesterük meg is szólaltatta őket.

Osztovits Ágnes | 2017.04.26., szerda 16:05

Szent Ferenc sokadik reneszánsza kezdődik?

A Nemzeti Színházban vastaps fogadja a Bozsik Yvette által színre vitt Szent Ferenc-darabot, miközben az irodalomtudósok és egyháztörténészek egy XIII. századi Ferenc-életrajz előkerülését ünneplik. Assisi szentjének sokadik reneszánsza kezdődik? Részletek a csütörtökön standokra került Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.04.17., hétfő 17:00

Szent Ferenc, a fogódzó

A Nemzeti Színházban vastaps fogadja a Bozsik Yvette-féle Szent Ferenc-darabot, miközben az irodalomtudósok egy XIII. századi Ferenc-életrajz előkerülését ünneplik. Assisi szentjének sokadik reneszánsza kezdődik?

Osztovits Ágnes | 2017.04.12., szerda 18:04

Arany János bűvöletében

Dávidházi Péter akadémikus, egyetemi tanár nem írta meg a lírikus Arany Jánosról szóló könyvét, de íróasztalán egyre gyűlnek a cédulák az általa is legnagyobbnak tartott magyar klasszikusról is. Az Arany-kutatásról és az emlékév lehetséges hozadékáról kérdeztük.

Osztovits Ágnes | 2017.03.01., szerda 17:55

Gyurgyák az Alexandra-ügyről: ez nem is földrengés, ez cunami

Itt a csőd: a fizetésképtelen Alexandra romba dönti a magyar könyvszakmát. Sorra zárnak be a boltok, a nagy cégek visszahívják könyveiket Matyi Dezső birodalmából. A helyzet a Librinek kedvez. Háttér a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.01.29., vasárnap 13:00

Kit ránt magával az Alexandra?

Itt a csőd: a fizetésképtelen Alexandra romba dönti a magyar könyvszakmát. Sorra zárnak be a boltok, a nagy cégek visszahívják könyveiket Matyi Dezső birodalmából. A helyzet a Librinek kedvez.

Osztovits Ágnes | 2017.01.25., szerda 17:35

Jót enni jó

A Heti Válasz rendszeres olvasóinak nem kell bemutatni Vinkó József rendületlen érdeklődését a gasztronómia iránt, ami persze nem receptközlésekben, -frissítésekben merül ki, hanem a hazai és nemzetközi – főként a francia – konyha titkainak fürkészésére is kiterjed.

Osztovits Ágnes | 2017.01.25., szerda 17:13

Újabb tüntetés jön: most egy másik Orbán a célkeresztben

Az újabb kormányzati támogatás hallatán ismét fellángolt a vita az Orbán János Dénes költő által gründolt Kárpád-medencei Tehetséggondozó Kft. körül. Az írók petíciót fogalmaztak, és január 22-re tüntetést szerveznek az íróakadémia székhelye elé. Háttér a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.01.22., vasárnap 08:00

„Így írunk mi”

Az újabb kormányzati támogatás hallatán ismét fellángolt a vita az Orbán János Dénes költő által gründolt Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. körül. Az írók petíciót fogalmaztak, január 22-én pedig utcára vonulnak.

Osztovits Ágnes | 2017.01.18., szerda 16:14

Minden keresztény egyház tegye a közösbe, amije van!

Idén az ötszáz éve elindított reformáció, a 150 évvel ezelőtti osztrák-magyar kiegyezés és a száz éve lezajlott oroszországi puccs évfordulóján kellene józanul szembenézni a múlttal. A világnak és nekünk, magyaroknak. Részletek a friss Heti Válaszban.

Osztovits Ágnes | 2017.01.15., vasárnap 13:00

Szabó Magda most biztosan felkacagna...

A meghirdetett emlékévek jó esetben erősítik, rossz esetben kioltják egymást. Idén a reformáció 500. évfordulóján túl Szent Lászlóra, Arany Jánosra, Kodály Zoltánra és Szabó Magdára is emlékezünk.

Osztovits Ágnes | 2017.01.14., szombat 18:00

Hunyt mestereink

A meghirdetett emlékévek jó esetben erősítik, rossz esetben kioltják egymást. Idén a reformáció 500. évfordulóján túl Szent Lászlóra, Arany Jánosra, Kodály Zoltánra és Szabó Magdára is emlékezünk.

Osztovits Ágnes | 2017.01.11., szerda 16:11

Szerzők /