Author's

Szerzői oldal

P. J.

Játék a boldogtalansággal

A budapesti Nyírő Gyula Kórház kettes pszichiátriája addiktológiai részlegének vezetője, Csorba Csilla pszichiáter Egerben kezdte a szenvedélybetegek kezelését, s évtizedes tapasztalatot szerzett az addiktológiában és a pszichés rehabilitációban. A hazánkban is egyre terjedő játékszenvedély-betegségről kérdeztük.

P. J. | 2004.09.23., csütörtök 08:24

0

Az elveszett alkotmányozás

Az ellenzéki pártok, de még a szabad demokraták is fenntartásokkal fogadták Medgyessy Péter javaslatait az államfő közvetlen megválasztásáról, a felsőház kvázi újjáélesztéséről és a parlament létszámának csökkentéséről. Samu Mihály, az ELTE állam- és jogelmélet tanszékének vezetője szerint ugyanakkor az uniós csatlakozás idején elérkezett az idő, hogy ezekre a kérdésekre az új alkotmány adja meg a választ.

P. J. | 2004.04.22., csütörtök 08:21

0

Nemzeti iszlám

Hazánkban három iszlám közösség működik. Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke azt állítja, ezek közül csak az övé áll "magyar nemzeti" alapon. A másik kettőt hazánkban élő arabok vezetik, és inkább nemzetközi szellemiségűek. A MIK-ből 2000-ben kivált budapesti Iszlám Egyházat nyugati források kapcsolatba hozzák egy bécsi székhelyű, a terrorizmussal összefüggésben emlegetett alapítvánnyal.

P. J. | 2004.03.18., csütörtök 08:20

0

Vírusvész az állatoktól

Berencsi György, a Johan Béla Epidemiológiai Központ virológiai főosztályának vezetője irányítja az influenza elleni küzdelmet Magyarországon. Az újabb járvány küszöbén kérdeztük a várható fejleményekről.

P. J. | 2004.02.13., péntek 08:20

0

A cigányfilm füstbe megy?

A cigányság problémáinak ábrázolása, illetve kutatása a világon mindenütt magában hordja a különböző típusú botrányok lehetőségét. A téma tele gyúanyaggal, mert bármennyit írtak és beszéltek is a romákról az utóbbi évtizedekben, a kutatók alapvető kérdésekben sem értenek egyet. Vitatják, hogy e népcsoport tagjai pontosan hányan is vannak, milyen az identitásuk és kultúrájuk, és az mennyiben tükrözi az Indiából hozott örökséget, illetve az őket a késő középkorban befogadó európai népek hatását

P. J. | 2003.11.14., péntek 08:18

0

Szóval vernek

A futballstadionok a gyűlölködés és az agresszió valóságos laboratóriumai. A napjainkban ott zajló események szociológiai és lélektani tanulmányozásával foglalkozik Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára, aki Futballhuliganizmus címmel jelentetett meg könyvet a témáról.

P. J. | 2003.11.07., péntek 08:18

0

Elég volt a kutatásokból

Tudomásul kell venni, hogy a magyarországi cigányság körében demokratizálódási folyamat indult el, és ha a képviselők úgy ítélik meg, hogy az elnökük rosszul végzi el a feladát, joguk van leváltani - nyilatkozta lapunknak Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat új vezetője. Az OCÖ eddigi ügyvezető elnöke - aki a leváltott Horváth Aladár helyét foglalta el - kikéri magának, hogy tényleges támogatás helyett újabb cigánykutatásokat finanszírozzon az állam.

P. J. | 2003.07.04., péntek 08:13

0

Életidegen felzárkóztatás

Demagógnak tartja az Oktatási Minisztérium roma integrációs programját Menyhért Ildikó, az egyetlen cigány népismereti tankönyv szerzője. A gyakorló roma pedagógus Zöld az erdő című olvasókönyvét egyesek "rasszista munkának" próbálták beállítani.

P. J. | 2003.06.27., péntek 08:13

0

A jogállam védelme

A közelmúltban létrejött Eötvös Károly Intézet szót emelt a gyülekezési törvény tervezett szigorítása ellen, mert azt a magyar alkotmány szellemével ellentétesnek tartja. Az intézményt a Soros Alapítvány hozta létre, s jelenleg is annak a székházában, a Rózsadombon működik. Célja, hogy "a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására". Az összesen négy munkatársból álló intézet vezetője Majtényi László, a Magyar Köztársaság első adatvédelmi biztosa.

P. J. | 2003.03.07., péntek 07:54

0

Szerzők /