Author's

Pogátsa Zoltán

Szerzői oldal

Pogátsa Zoltán

Teljes az ideológiai káosz

Pár héttel a választások előtt az ellenzéki oldalon teljes az ideológiai káosz. A skandináv modellt és ökoszociális programot hirdető Lehet Más a Politika valamilyen értelmezhetetlen okból a jobbközép orientációjú Új Kezdet nevű formációt vette magához saját KDNP-jeként. A társpárt pedig hozza magával szakértőként a jobbközép közgazdászprofesszorokat, akik az LMP lényegi gazdaságfilozófiai nézeteivel nem értenek egyet. A zöld Párbeszéd párt miniszterelnök-jelöltje úgy szegődött el a szocialisták kormányfőjelöltjének is, hogy közben szövetséget kötött Kádár-és Chávez-nosztalgiákat dédelgető nanopártokkal, egyéni választókörzetekben pedig akár olyan szélsőségesen piaci fundamentalista jelölteket is támogatnak, akik még a rendőrséget is privatizálnák. Árnyékkormányába ugyanúgy bevett zöld és baloldali szakértőket, mint jobbközép, korábban fideszes közgazdászprofesszort, aki semmilyen baloldali üggyel nem szokott közösséget vállalni.

Pogátsa Zoltán | 2018.03.28., szerda 17:47

Jön a Trump-válság?

Elnöksége alatt Donald Trump mindeddig nem sok eredményt ért el. Ezért beszédeiben gyakran büszkélkedik el azzal, hogy míg megválasztásakor a gazdaság összeomlásával fenyegettek, ezzel szemben, lám-lám, történelmi rekordszinten szárnyalnak az amerikai tőzsdei indexek.

Pogátsa Zoltán | 2018.02.14., szerda 16:27

Nem, nem csak az egyénen múlik!

Anne Fernald professzor, a Stanford Egyetem pszichológus kutatója egészen kis gyermekeket vizsgálva azt tapasztalta, hogy már 18 hónapos korban is igen jelentős különbségek mutatkoznak a kicsik szókészletében. A szegényebb társadalmi osztályokban felnövő gyerekek már ekkor jelentős lemaradásban vannak a gazdagabb szülők utódaihoz képest, amely különbség a későbbiekben egyre nagyobb lesz.

Pogátsa Zoltán | 2018.01.17., szerda 18:21

Kína versus Európa

Az európai gazdaság lassan egy évtizede stagnál. Az eurózónának igazából csak a németek váltak a nyerteseivé, a földrész többi országa lassú növekedést mutat, egyes déli országok egyenesen stagnálnak. Kína mindeközben hosszú távon évi 6–10 százalékos gazdasági növekedésre képes.

Pogátsa Zoltán | 2017.12.06., szerda 17:21

A jóléti állam halott?

Egy francia állampolgár a magyar bérek három-négyszeresét kitevő korábbi fizetésének 75 százalékát megkapja munkanélküli-segélyként két éven keresztül, amennyiben elbocsátják. A jogosultság megszerzéséhez előtte mindössze két évig kell dolgoznia. Egy magyar (idehaza) hasonló esetben legfeljebb a minimálbér összegét kapja meg, ezt is mindössze három hónapon át. Viszont ehhez korábban legalább három éven keresztül kellett dolgoznia.

Pogátsa Zoltán | 2017.11.08., szerda 15:54

Bérből lesz a termelékenység

Az alacsony magyar bérek indoklásának legelterjedtebb formája, hogy az ok a gyenge magyar termelékenység, azaz egy átlagos munkaórában egy átlagos magyar munkás által előállított érték. Ez az érvelés azonban hamis.

Pogátsa Zoltán | 2017.10.11., szerda 16:49

Mindenki foglalkoztatható!

Magyarországon elterjedt a szkepszis, hogy a jelenleg nem foglalkoztatott vagy éppen közmunkába eldugott embereket lehetséges-e érdemben foglalkoztatni.

Pogátsa Zoltán | 2017.08.16., szerda 18:10

Antiszociális siker: a német szegényekről

Németország köztudottan az eurózóna talán egyetlen egyértelmű nyertese. De valóban a német társadalom egésze nyert a monetáris unióval? A válasz nemleges.

Pogátsa Zoltán | 2017.07.19., szerda 16:47

Godot-ra várva

A nemzetközi szervezetek és a liberális közgazdászok gyakran jutnak arra a következtetésre az előbbiek által finanszírozott országokkal kapcsolatosan, hogy az adott gazdaság fejlődésének fő gátja a korrupció. Ameddig a korrupciós helyzet nem javul, az ország gazdasági fejlődése nem várható. Az adók pedig legyenek, amennyire lehet, alacsonyak, hiszen a politikai elit úgyis ellopná ezeket.

Pogátsa Zoltán | 2017.06.21., szerda 16:48

A kopasz motoros punk kitálal

Ismét hangosan dübörög a görög válság. Noha 2009- es kitörése óta lassan egy évtized telt el, még mindig megoldatlan a kérdés, sőt, az ország egyre mélyebb eladósodottságban van. Hogyan lehetséges ez?

Pogátsa Zoltán | 2017.05.24., szerda 15:16

Ne a gólya hozza!

A gazdaságpolitika első számú feladata a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése. A gazdaság bővülése azonban nem jár automatikusan a társadalom egészének gazdagodásával. Például az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek óta az alsó 90 százalék életszínvonala nem javult, a növekedés hozadékát szinte teljes egészében a felső 10 százalék vitte el.

Pogátsa Zoltán | 2017.05.03., szerda 16:10

Mit tanultunk a válságból?

A közgazdaság-tudomány a 2008-as világgazdasági válság előtt is sokszínű volt, ám ez kevésbé látszott. Azóta viszont eltelt majdnem egy teljes évtized, a főáramú neoklasszikus közgazdaságtan dominanciája pedig látványosan csökkent.

Pogátsa Zoltán | 2017.04.05., szerda 17:21

Nagy állam? Kis állam?

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy mekkora legyen az állam mérete a kapitalizmusban. Tekintsünk most el a két ikerszélsőségtől, a szovjet kommunizmus és a libertarianizmus (szabadpiaci fundamentalizmus) utópisztikus fantazmagóriáitól.

Pogátsa Zoltán | 2017.02.08., szerda 17:15

Üdvözöljük a bérmegállapodást!

A magyar szakszervezeteknek régi követelése, hogy a mindenkori minimálbér nettó értéke érje el legalább a mindenkori létminimum értékét. Úgy néz ki, 2018 elejétől ez meg is fog valósulni az új, kétéves bérmegállapodás eredményeképpen. (Bár a Központi Statisztikai Hivatal megszüntette a létminimum hivatalos közlését, a Policy Agenda tanácsadó cég továbbra is közzéteszi a szint alatt élők számát.)

Pogátsa Zoltán | 2016.12.07., szerda 15:51

A számítógép-rombolás kora?

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani azt a vélekedést, amely szerint a világ a technológiai fejlődés újabb állomása előtt áll, és a várhatóan bekövetkező automatizációban százmilliók fogják elveszteni állásukat.

Pogátsa Zoltán | 2016.11.03., csütörtök 15:43

Az ismert ismeretlenek éve

A világban léteznek bizonyosságok, ismeretlen ismeretlenek és ismert ismeretlenek. 2015 az utóbbiak éve lesz. Régen nem volt már olyan, hogy alapvetően ismerjük a folyamatok lehetséges forgatókönyveit, de nem tudjuk megmondani, hogy az egyenlő valószínűségű kontingenciák közül melyik fog megvalósulni.

Pogátsa Zoltán | 2015.01.07., szerda 16:37

Ki nevet a végén, avagy mérlegen térségünk államai

Branko Milanović, a világ vezető egyenlőtlenség-szakértője a berlini fal leomlásának negyedszázados évfordulójára cikket írt a volt keleti blokk egy főre jutó GDP-ben mért felzárkózásáról a nyugati OECD-országokhoz képest.

Pogátsa Zoltán | 2014.11.19., szerda 16:59

Szerzők /