Author's

Pogátsa Zoltán

Szerzői oldal

Pogátsa Zoltán

Nagy állam? Kis állam?

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy mekkora legyen az állam mérete a kapitalizmusban. Tekintsünk most el a két ikerszélsőségtől, a szovjet kommunizmus és a libertarianizmus (szabadpiaci fundamentalizmus) utópisztikus fantazmagóriáitól.

Pogátsa Zoltán | 2017.02.08., szerda 17:15

Üdvözöljük a bérmegállapodást!

A magyar szakszervezeteknek régi követelése, hogy a mindenkori minimálbér nettó értéke érje el legalább a mindenkori létminimum értékét. Úgy néz ki, 2018 elejétől ez meg is fog valósulni az új, kétéves bérmegállapodás eredményeképpen. (Bár a Központi Statisztikai Hivatal megszüntette a létminimum hivatalos közlését, a Policy Agenda tanácsadó cég továbbra is közzéteszi a szint alatt élők számát.)

Pogátsa Zoltán | 2016.12.07., szerda 15:51

A számítógép-rombolás kora?

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani azt a vélekedést, amely szerint a világ a technológiai fejlődés újabb állomása előtt áll, és a várhatóan bekövetkező automatizációban százmilliók fogják elveszteni állásukat.

Pogátsa Zoltán | 2016.11.03., csütörtök 15:43

Az ismert ismeretlenek éve

A világban léteznek bizonyosságok, ismeretlen ismeretlenek és ismert ismeretlenek. 2015 az utóbbiak éve lesz. Régen nem volt már olyan, hogy alapvetően ismerjük a folyamatok lehetséges forgatókönyveit, de nem tudjuk megmondani, hogy az egyenlő valószínűségű kontingenciák közül melyik fog megvalósulni.

Pogátsa Zoltán | 2015.01.07., szerda 16:37

Ki nevet a végén, avagy mérlegen térségünk államai

Branko Milanović, a világ vezető egyenlőtlenség-szakértője a berlini fal leomlásának negyedszázados évfordulójára cikket írt a volt keleti blokk egy főre jutó GDP-ben mért felzárkózásáról a nyugati OECD-országokhoz képest.

Pogátsa Zoltán | 2014.11.19., szerda 16:59

Szerzők /