Author's

Szerzői oldal

Pósa Tibor

Ópiumország

Az ENSZ februárban - valószínűleg megkésve - riadót fújt: a világnak mindenképp meg kell akadályoznia, hogy Afganisztán kábítószerállammá váljon. Tavaly a föld ópiumtermelésének háromnegyede származott innen. Eközben az Afganisztánban uralkodó állapotok kezdenek olyanokká válni, mint amilyenek a 90-es évek közepén voltak, amikor a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet megvetették lábukat az országban.

Pósa Tibor | 2004.02.27., péntek 08:20

0

A jéghegy csúcsa

Parádés, alig két hónapnyi nyomozás után Pakisztán a közelmúltban bejelentette, megvan a tettes, aki az első iszlám atombomba titkát külföldre juttatta: maga a bomba atyja, dr. Abdul Kadir Hán. Csak nem egyedül sétált a nemzetközi nukleáris feketepiacon, amikor egy sarok mögül előugrott a három vevő, Líbia, Irán és Észak-Korea? De vajon ki hiszi el az iszlámábádi katonák és politikusok önmosdató meséjét?

Pósa Tibor | 2004.02.20., péntek 08:20

0

Ellopott választás

Iránban morajlik a föld, s az aggasztó jelek egyre szaporodnak. A tavaly év végi, több tízezer halottat követelő tragikus bámi földrengés után újabb, ezúttal politikai földmozgás készülődik. Teheránban már a február 20-i parlamenti választások előtt két ellentétes erő feszül egymásnak, az úgynevezett reformisták és a konzervatívok szárnya.

Pósa Tibor | 2004.02.06., péntek 08:20

0

Zúgolódó síiták

Szajed Ali al-Szisztani iraki síita nagyajatollah letette névjegyét George W. Bush amerikai elnöknek: a múlt hét elején Bagdadban síita erődemonstráció zajlott le, több tízezer, egyes források szerint százezer tüntető éltette a vallási vezetőt, és mielőbbi választásokat követelt. A "felébredt" síiták további megmozdulásai alaposan átírhatják a demokrácia amerikai menetrendjét.

Pósa Tibor | 2004.01.30., péntek 08:20

0

Jelképből csapda

Chirac államfő a francia köztársaság elveinek nevében határozottan állást foglalt amellett, hogy a jövőben törvény szabályozza az állami intézményekben a vallási jelképek viselését. A hosszan tartó vita lezárása számtalan veszélyt rejt magában.

Pósa Tibor | 2004.01.23., péntek 08:19

0

A megtért fiú

Bush elnöknek jó karácsonya volt, Jézuska rengeteg ajándékot hozott neki. Szaddám Huszein elfogásán túl még Irán ígéretét, hogy aláírja az atomsorompó-szerződés kiegészítő cikkelyeit. A meglepetések között Líbia rábólintása is ott volt, hogy megszabadul tömegpusztító fegyvereitől. Ez utóbbi lehet az a fejlemény, amely ráterelheti az egész Közel-Keletet az amerikaiak által elképzelt útra.

Pósa Tibor | 2004.01.09., péntek 08:19

0

Pokoli hármas

A terrorizmus új fajtájának megszületését látjuk: bár minden terrortámadás mögött az al-Kaidát vélik felfedezni, a leghírhedtebb muzulmán terrorszervezet korántsem képes a majd az egész világra kiterjedő akciókat végrehajtani. A szakértők szerint nem létezik a konkrét merényleteket összehangoló, elrendelő központosított szervezet, hanem három külön hálózatból álló csoportosulás működik együtt.

Pósa Tibor | 2003.12.19., péntek 08:19

0

Végső határidő

A dramaturgia szabályai szerint most is a darab utolsó perceiben dől el minden. Vélhetően a függöny legördülése előtti pillanatokban a nagy drámaíró, az Európai Unió egyezkedésén sem történik ez másképp: a ma kezdődő brüsszeli tanácskozáson mondják majd ki a végső szót az állam- és kormányfők az uniós alkotmány vitatott kérdéseiről. Vagy ha mégsem, akkor alaptörvény nélkül folytatódik az együttműködés.

Pósa Tibor | 2003.12.12., péntek 08:19

0

Unió az unióban

Mi lesz, ha mégsem mennek majd jól dolgok a kibővülő Európai Unióban? Ez a kérdés egyre gyakrabban foglalkoztatja a francia és német politikai köröket, látva a még taggá sem vált keletiek "aggodalmaskodását" az unió alkotmánya körül. A német-francia államszövetség ötletének felvetése lehet taktikai nyomásgyakorló eszköz, de lehet valós - igaz, távoli - cél is.

Pósa Tibor | 2003.11.28., péntek 08:19

0

Halálos küzdelem

Szaúd-Arábiában a lakosság kétharmada 25 évnél fiatalabb. A lakosság fele még a 18 éves kort sem érte el. Arról viszont nincs statisztikai adat, hogy milyen népszerű az ifjak körében az ország szülötte, a nemzetközi terrorizmus egyik vezetője, Oszama bin Laden. Az Arab-félsziget politikai viszonyait kutatók szerint nagyon nagy számban őt tekintik példaképnek. Csak idő kérdése - méghozzá nem is hosszú -, hogy a középkori királyság átható változások elé nézzen.

Pósa Tibor | 2003.11.21., péntek 08:18

0

Másodszor Budapesten

A magyar rendszerváltozás óta az idén másodszor vett részt a MIÉP október 23-i rendezvényén Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke. A Hősök terén elmondott beszédében keményen ostorozta az Európai Uniót, amelyhez hazánk hónapokon belül csatlakozik. A Heti Válasz az európai integráció folyamatáról, az ebből eredő, de most még beláthatatlan következményekről és a francia belpolitika fejleményeiről kérdezte a politikust.

Pósa Tibor | 2003.10.31., péntek 08:18

0

A Ravasz, az Agy és sok füstölgő autóroncs

Terrorszakértők szerint az utóbbi időben Irakban elkövetett kegyetlen pokolgépes robbantások mögött az al-Kaida áll. Mégpedig Ajman az-Zavahiri, a terrorszervezet agya, ideológusa, stratégája. Az egyiptomi származású orvos fokozatosan átveszi az irányítást a betegeskedő bin Ladentől, ha a legfőbb vezér egyáltalán még él.

Pósa Tibor | 2003.09.26., péntek 08:18

0

Közelebb a káoszhoz

Csak folyjon a vér! Legyen zűrzavar! Senki se érezze magát egy percre sem biztonságban! Vajon hol és mikor robban fel egy újabb elrejtett bomba? A koalíciós erők és az iraki társadalom különböző csoportjai mérhetetlen gyanakvással figyelik egymást. A háború befejezését követően a legvéresebb hónap telt el.

Pósa Tibor | 2003.09.12., péntek 08:18

0

Terrorsziget

Változtatni kell - vonták le egyöntetűen a következtetést a szakértők azután, hogy múlt kedden Bagdadban véres terrorcselekmény végzett az ENSZ huszonnégy munkatársával. Elmúlt az az idő, amikor Bush elnök még azzal büszkélkedett, hogy Irakban elegendő erejük van a biztonság megteremtésére.

Pósa Tibor | 2003.08.29., péntek 08:17

0

Kopogtatnak

Az amerikaiak már-már Szaddám Huszein "sarkára lépnek": csak alig pár órányi előnye van a bukott iraki diktátornak üldözőivel szemben. A hírek szerint már éjszaka is - négy-négy óránként - változtatja búvóhelyét. Eközben az amerikai hadsereg szomorú jubileumhoz érkezett, május 1-je óta több mint ötven katonája halt meg támadás következtében.

Pósa Tibor | 2003.08.08., péntek 08:14

0

Hosszú, forró nyár

Júniusban eléggé melegek voltak a nyári esték Teheránban. A rá következő hónapban még ennél is nagyobb forrósággal kell számolniuk az irániaknak: július 9. az 1999-es diáktüntetések évfordulója. Ha a mollahoknak nem sikerül az egyetem falain belül tartaniuk a megemlékezéseket, könnyen bekövetkezhet a társadalmi robbanás.

Pósa Tibor | 2003.07.04., péntek 08:13

0

Élről az európai csúcsra

A lélektani dráma véget ért: négy hónap várakozási idő után a párizsi bíróság nem találta bűnösnek Jean-Claude Trichet-t, a francia jegybank vezetőjét az évtizeddel ezelőtti csalás ügyében. Így megnyílt az út a francia bankár előtt, hogy várhatóan szeptembertől átvegye a földrész pénzvilágát meghatározó Európai Központi Bank irányítását.

Pósa Tibor | 2003.06.27., péntek 08:13

0

Megszállási gondok

Egyre inkább nyomasztja az angolszász kormányokat az a tény, hogy nem mondtak igazat, amikor az iraki háború indokaként a közel-keleti ország tömegpusztító arzenáljára hivatkoztak. Nagy-Britanniában két vizsgálóbizottság igyekszik majd kideríteni, hogy a kormány miként manipulálta a hírszerzési anyagokat, és az amerikai kongresszusban is készül egy csoport a Pentagon és a kémjelentések kapcsolatának kivizsgálására.

Pósa Tibor | 2003.06.20., péntek 08:13

0

Egy maréknyi dollár

A jobb későn, mint soha elvet vallva most már nemzetközi jóváhagyással tevékenykedhetnek Irakban az angolszász szövetségesek, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa május második felében hozott döntésével megnyitotta az utat a magyar szállítóalakulatok Irakba vezényléséhez is.

Pósa Tibor | 2003.06.06., péntek 08:13

0

Öregedő Európa

Nemcsak az Atlanti-óceán túlpartjáról nézve öregszik Európa, hanem ténylegesen is. Mégpedig vészesen. Ha nem változtatnak a szociális rendszeren, eljöhet az a pillanat, amikor az egyre kisebb létszámú felnövekvő és termelő új nemzedékekre emelkedő számú nyugdíjas jut. Ha ez bekövetkezik, összeomlik a jóléti állam. A szakemberek évtizedek óta ezt hajtogatják, a politikusok pedig csak most ébredeznek.

Stefan Lázár, Pósa Tibor, Estefán Zsolt | 2003.05.23., péntek 08:13

0

Iraki politikai pezsgés

Bagdadban kitört a rég várt politikai tavasz. Kivirul a természet, újjászületik a politikai élet. Ki tudja, hány pártkezdeményezés bújt ki a föld alól azt követően, hogy egy hónapja elesett a főváros, és ki tudja, hányból lesz működőképes politikai tömörülés. Irakban pezseg a szabadság, ám e pezsgésnek is megvannak a maga veszélyei.

Pósa Tibor | 2003.05.09., péntek 08:12

0

Most jön a neheze

A háborúnak vége. Irak minden nagyvárosát és az összes olajkutat az amerikai hadsereg ellenőrzi. Gerillaharcokra, egyéni akciókra még jó ideig lehet számítani, ám kedden a Pentagon is bejelentette, hogy alig egy hónap alatt szám

Pósa Tibor | 2003.04.18., péntek 08:12

0

Szerzők /