Author's

Prőhle Gergely

Szerzői oldal

Prőhle Gergely

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára

A francia diplomácia lábon lőtte magát

„Milyen forrás lesz hajlandó egy külföldi diplomatának bizalmasan nyilatkozni, ha folyamatosan attól tart, hogy mondandója kiszivároghat?”

Prőhle Gergely | 2018.07.16., hétfő 10:00

Ingatag Marx

„Az Európai Unió nem elhibázott konstrukció, de ingatag építmény, a többi között azért, mert a szociális dimenzió máig az európai integráció mostohagyermeke. Ezen változtatni kell.”

Prőhle Gergely | 2018.05.16., szerda 17:42

Barátok közt

Annak idején a Külügyminisztériumban hazánk legutóbbi, 2013–2014-es V4-es elnökségére készültünk, olyan könyvet szerettünk volna a magyarul nem tudó partnereink és általában a nemzetközi olvasóközönség kezébe adni, ami nem pusztán az érdekek mentén, az aktuálpolitika nyelvén képes összefoglalni azt, hogy miért is fontos nekünk Közép-Európa.

Prőhle Gergely | 2018.05.16., szerda 15:09

Hazabeszéd

2005 szeptemberében kezdtem el rendszeresen írni a Heti Válaszba. Tisztesség ne essék: ez már korszak – idézhetném a múlt heti szám címlapsztoriját. Persze nem az ország, s nem is a lap történetében, csak az én életemben. Bevallom, soha nem foglalkoztatott, hogy ki a lap tulajdonosa – egészen mostanáig. Ugyanakkor most is sokkal fontosabbnak tartom, hogy kik írják, szerkesztik, és persze hogy kik olvassák a Heti Választ.

Prőhle Gergely | 2018.04.18., szerda 18:35

Békévé oldó emlékeztetés

Sajátos kapcsolat fűz a Néprajzi Múzeum nemrég bezárt Kossuth téri épületéhez. 1998 őszén zöldfülű kulturális államtitkárként nekem jutott a feladat, hogy nyilvánosan beszéljek az épülettel kapcsolatos tervekről, vagyis hogy visszakapja funkcióját, és újra a Kúria otthona lesz. A felvetésből óriási botrány lett, néhány óra alatt a kultúra szent ügyét az igazságszolgáltatási restauráció érdekében veszni hagyó kormány kegyetlen tisztviselőjévé váltam, akinek semmi sem szent.

Prőhle Gergely | 2018.03.21., szerda 19:20

Irodalomtörténeti tarokkparti

A magyar próza ünnepének időpontja körüli vita egyelőre lezárulni látszik azzal, hogy február 18-án, Jókai Mór születésének 193. évfordulóján, a Magyar Írószövetség kezdeményezésére intézményesült a magyar széppróza napja.

Prőhle Gergely | 2018.02.21., szerda 17:36

Köszönjük, Kristóf!

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága e lapszám megjelenésének napján tartja rendkívüli ülését.

Prőhle Gergely | 2018.01.24., szerda 18:33

Abigél örök

Az ünnepek közeledtével egyre több kívánságlista készül. Nem azokra gondolok, amelyek a webáruházaknak íródnak, nem is azokra, amelyeket a felnőttek állítanak össze, megkönnyítendő az ajándékozást.

Prőhle Gergely | 2017.12.13., szerda 18:08

Lenin a vonaton

Az októberi ünnepkörben sokat beszélgettem ’56-os magyarokkal. Mindig is tudtam, hogy a nyugati emigráció nagyon sokszínű, az viszont megdöbbentett, hányan gondolják közülük, hogy a „liberális” Amerika nagyobb veszélyt jelent Európára, mint a putyini Oroszország. Volt egy ilyen beszélgetésem Svájcban is, ahol az elmúlt hónapokban amúgy is sok szó esett az oroszokról.

Prőhle Gergely | 2017.11.08., szerda 16:39

Hit által nyert szabadság

Luther háztartása, Melanchthon zsebórája, Kálvin tudományos igénye – a reformáció 500. évfordulóján a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője jelképes alakok, helyszínek és tárgyak felidézésével fest történelmi tablót a protestantizmusról.

Prőhle Gergely | 2017.10.25., szerda 15:51

Ki is a dühöngő bika?

Európé elrablásának mítosza gyakran bukkan fel olyan beszédekben, amikor a szónok a földrész helyzetének aggasztó voltát igyekszik ecsetelni. A történet a föníciai királylányról, aki hitt a bika képében közelítő Zeusz behízelgésének, s a fehér állat hátára ülve áldozatul esett a hazája, Kréta szigete felé vágtató főistennek, közismert.

Prőhle Gergely | 2017.09.27., szerda 18:21

Szuvenír de Wittenberg

Közel két éve e hasábokon a német és a magyar menekültpolitika különbözősége kapcsán arról írtunk, hogy Luther Mártonnak a wormsi birodalmi gyűlésen elmondott, szállóigévé vált mondata miképpen lehet gyökeresen különböző álláspontok hitelesítője.

Prőhle Gergely | 2017.08.30., szerda 17:28

Báró Jósika esete az önvezető autóval

Amikor július elején Elon Musk milliárdos üzletember bejelentette a Tesla 3-as modelljének sorozatgyártását, a kommentárok nem fukarkodtak a szuperlatívuszokkal. Legalábbis korszakos jelentőséget tulajdonítottak a napnak, amikor a futószalagról legördült az első 30 ezer dollárért (7,6 millió forintért), vagyis a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb áron is megvásárolható elektromos autó. Tény, hogy már a gyártás megindulása előtt félmillió megrendelés futott be a kocsira, aminek fantasztikus gyorsulási adatai és viszonylag nagy, 344 kilométeres hatótávolsága mellett önvezető automatikája a legnagyobb vonzereje.

Prőhle Gergely | 2017.08.02., szerda 17:13

Kivágják a magas cét?

Hogy a modern politika manapság mit jelent, arról újabb és újabb meghatározásokat olvashatunk. Az elemzések többsége abban egyetért, hogy a „politikai akaratképzés”, mint a pártok egyik funkciója, háttérbe szorul, és teret nyer a választói akarat kielégítése.

Prőhle Gergely | 2017.07.05., szerda 17:39

Mi marad Helmut Kohl örökségéből?

A múlt pénteken, 87 éves korában elhunyt Helmut Kohl már életében legendává vált. Rendkívüli jelenség volt a XX. század második felének politikatörténetében, hiszen a történelmi tapasztalatokból levezetett stratégiai elképzelései mellett megvolt benne a politikai mindennapokhoz szükséges ravaszság, s mindehhez – ahogy ő maga is vallotta – a szerencse is kedvezett neki.

Prőhle Gergely | 2017.06.21., szerda 15:47

Hé, hatvannyolc!

Ha a mai nyugat-európai politika jellegzetességeiről esik szó, hamar felmerül a „hatvannyolcasok” felelőssége, döntő hatásuk az elmúlt évtizedekre.

Prőhle Gergely | 2017.06.08., csütörtök 12:20

Ki tudja, hol áll meg?

A Petőfi Irodalmi Múzeum hamarosan nyíló Arany János-kiállításának becses darabja Az elveszett alkotmány című verses vígeposz kézirata. Aligha állítható, hogy a mű napjaink olvasói számára könnyen érthető lektűr lenne, hiszen a komplikált cselekmény, a mitologikus alakok és a valós szereplők keveredése, a hexameterek szigorú rendjébe foglalt régies kifejezések csak küzdelem árán engednek eljutni a mű mondanivalójához: a hazai politikai viszonyok kíméletlen leírásához.

Prőhle Gergely | 2017.05.10., szerda 19:07

Haggenmacherék szerény húsvétja

Bármily valószínűtlennek tűnik is mai szemmel, a XIX. században sokan vándoroltak ki Svájcból a szegénység elől.

Prőhle Gergely | 2017.04.12., szerda 18:28

Oscar Kodálynak

Talán még emlékszünk, hogy az internet cinikus népe, a mémgyárosok hada igyekezett hülyét csinálni az illetékes miniszterből alig két éve, amikor a politikus felvetette a mindennapos éneklés gondolatát, s maga is rázendített egy népdalra.

Prőhle Gergely | 2017.03.14., kedd 16:16

Kik azok a populisták?

Kevés kifejezés futott be az utóbbi időben nagyobb karriert, mint napjaink politikai irodalmának kedvenc szava: a populizmus.

Prőhle Gergely | 2017.02.15., szerda 18:01

Raktárból koncertpalota

Hamburg az olimpiai rendezést elutasította, az Elbphilharmonie zenepalota horribilis árán azonban nem háborodtak föl a polgárai. A város szerint érdemes kulturális beruházásokkal növelni egy település vonzerejét.

Prőhle Gergely | 2017.02.08., szerda 17:27

Herr Trump esete a ki- és bevándorlással

Donald Trump beiktatásának közeledtével egyre nagyobb figyelem kíséri a jövendő elnök és az új adminisztráció magas rangú tisztviselőinek nyilatkozatait.

Prőhle Gergely | 2017.01.18., szerda 16:40

Ha eljön az igazi nihilizmus

A Trump-jelenséggel sokat foglalkoznak világszerte, unos-untalan előhúzva a populizmus vádját, ami leginkább arra jó, hogy az alaposabb elemzés helyett egy leegyszerűsítő kategóriába szuszakoljon bele mindenkit, aki a baloldali-liberális véleményformálóknak nem tetszik.

Prőhle Gergely | 2016.12.07., szerda 16:35

Wittenbergi katolikusok

Október 31-én Ferenc pápa részt vett a svédországi Lund székesegyházában tartott evangélikus-katolikus szertartáson, megemlékezve a reformáció kezdetének közelgő 500. évfordulójáról.

Prőhle Gergely | 2016.11.09., szerda 17:45

A tökéletesség megszállottja

A tökéletesség megszállottja Hatvannégy évesen elhunyt Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. A karmester, zongoraművész, zeneszerző zsenialitására jellemző: a tökéletlent – egy mű hamis változatát – is tökélyre tudta vinni.

Prőhle Gergely | 2016.11.09., szerda 17:24

Szerzők /