Author's

Szerzői oldal

Regényi Huba

Székely folk-rock

Székely zenészekből álló, erdélyi együttes a Transylmania, dalaik harmadik lemezükön is elsősorban a szülőföldhöz való hűségről vallanak.

Regényi Huba | 2009.03.11., szerda 16:24

0

A csángók orvosa

A harminchat éves Kotis Mihály a Csángóföldön született, aztán Magyarországra került, itt kezdte el felsőfokú tanulmányait. Majd visszament Romániába, ott szerzett diplomát, s ott talált feladatot magának: igyekszik mind fizikailag, mind szellemileg orvosolni a csángók bajait. Gyógyít és oktatást szervez. Ő olyan csángó magyar, aki sok földijével ellentétben orvosi diplomával a zsebében visszatért szülőföldjére.

Regényi Huba | 2003.02.28., péntek 07:54

0

A hó emberei

A kétórás vonatút hatórásra nő, az utakon egymást érik a koccanásos balesetek, s az emelkedők aljában lépten-nyomon elakadt autókat láthat az ember... Már ha nem azon tűnődik éppen, vajon hová tehette tavaly a melegebb kesztyűjét, és miért nem húzott dupla zoknit a bakancsába. Íme, néhány a hószakadás okozta élmények közül. Persze akadnak, akik pontosan tudják, mire számíthatnak, ha lehullott a hó: néhány napos alkalmi munkára.

Regényi Huba | 2003.01.17., péntek 07:54

0

Ki a droggal az iskolákból!

A Btk. január 1-jén életbe lépett módosítása - különösen számos, a drogokkal kapcsolatos pontjaihoz kapcsolódó változtatás - élénk társadalmi vitát váltott ki. Többek között a Professzorok Batthyány Köre is kifejtette álláspontját, melyben a javasolt módosítások ellen emelt szót. Kopp Máriával, a nyilatkozat egyik megfogalmazójával, a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatójával a drogproblémákról beszélgettünk.

Regényi Huba | 2003.01.03., péntek 07:53

0

Kioktatott oktatók

Jászladány lakói máig emlékeznek arra, hogy amikor 1702-ben I. Lipót császár - adósságai fejében - elzálogosította a Jászságot és a Kunságot a német lovagrendnek, a helybeliek saját erejükből teremtettek elő 480 ezer rajnai aranyforintot, így valamennyi jász településsel együtt visszatérhettek a magyar koronához, és szabad jász polgárokká váltak. A települést ma az iskolabotrány miatt emlegetik. A vitázó felek a héten Mádl Ferenc államfőnél kerestek megoldást.

Regényi Huba | 2002.09.13., péntek 07:50

0

Tűzre pattannak

Az elmúlt években egyre több erdőtűz pusztít Magyarországon és a világban. A korábban vitatott globális felmelegedés érezteti hatását. A meteorológiai előrejelezések szerint a század közepéig nőni fog az aszályos időszakok száma.

Regényi Huba | 2002.08.09., péntek 07:49

0

Bútorcsodák nyolcvan óra alatt

Bortároló állvány, dohányzóasztal, sarokszekrény. Az egyedi, míves bútordarabokat - amelyek minden további nélkül megállnák a helyüket akármelyik szaküzlet kínálatában -, tizenkilenc-húsz éves fiatal emberek készítették. A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola végzőseinek vizsgamunkáit bemutató kiállításon az is kiderült: a megújult szakma képviselői iránt komoly érdeklődés tapasztalható.

Regényi Huba | 2002.06.28., péntek 07:48

0

Ember a húsdarálóból

Furcsa per tárgyában íródott egy ötoldalas feljelentés. Szerzője szerint az alperes nem kérdezte meg tőle, hogy 1990-ben akar-e rendszert váltani, és ha igen, milyen rendszerben akar élni. Így vagyoni kár érte, ezért pert kezdeményez az alperes ellen, "aki" nem más, mint a magyar állam.

Regényi Huba | 2002.06.14., péntek 07:47

0

Kivégzőosztag a kisvárosban

Közeledve még minden békés, a meleg már a nyarat idézi, az út mellett lovak legelnek, az egyik kanca oldalához alig néhány hónapos kiscsikó dörgölődzik. Aztán feltűnik a városnévtábla, és a kép megváltozik: sötétkék egyenruhák garmadáiról virít a Police felirat; hátrább újabb tömött rendőrautók sorakoznak. "Városunkban polgárőrség működik" - hirdeti büszkén egy út menti tábla, ám erre jelen pillanatban aligha büszke bárki is. Mór, 2002. május 9-ének délutánja, az ország eddig példa nélküli, hét halálos áldozatot követelő bankrablásának helyszíne.

Regényi Huba | 2002.05.17., péntek 07:46

0

Szombat esti szóló

"Várom a szombat délutánt... / Aztán ha megjön a mámor, / És nyilait jó helyre lövi ki Ámor, / Én a dinamit élő gyújtózsinórja vagyok, / Ami a robbanásra vár" - jellemzi a Tankcsapda slágere az érzést, ami szombat délutántól kezd felgyülemleni az ember fiaiban és leányaiban, hogy azután estére már úgy érezzék: sehogyan sem tudják magukban tartani. Mit lehet tenni? Szórakozni menni - zenés helyekre például.

Regényi Huba | 2002.03.22., péntek 07:45

0

Örökölt felmenők

Nemzetközi találkozót kezdeményeztek az 1848-49-es szabadságharc résztvevőinek leszármazottai. "A népek tavaszáról megemlékező rendezvénnyel olyan hagyományt kívánunk megteremteni, amely összekapcsolja a jelent az 1848-ban végigsöprő forradalmi lelkesedéssel és az európai szabadság és egyenlőség eszméjével" - olvasható a nyilatkozatukban.

Regényi Huba | 2002.03.15., péntek 07:45

0

Pörgés-forgás szólóban és párban

Szombat délután van: a Molnár utcában - gyermekeiket kézen fogva vezetve vagy nyakban tartva - több család is az egykori Belvárosi Ifjúsági Ház felé tart. Hogy miért? Táncolni; méghozzá táncházban.

Regényi Huba | 2002.03.08., péntek 07:45

0

Lehel-kürtjel

Mindig tudtunk róla: vagy az építése körül zajló huzavonáról értesült a híreket figyelő ember, vagy jártában-keltében észlelte, hogy a Lehel téri aluljárót részben átépítik, s ha a Váci úton ballagott, maga is látta, hogy valami nagy bújik ki a földből - akárhogy is: képtelenség volt elmenni mellette. És most itt van, átadták: elkészült a Lehel téri vásárcsarnok.

Regényi Huba | 2002.02.15., péntek 07:44

0

Halló, itt Európa!

"Nem, kérem, most ne, rengeteg dolgom van, csak rövid ideig leszek még itt, nemsokára megyek vissza Franciaországba, táncosnő vagyok" - rövid, informatív mondat, amely rögtön üdvözlés után hangzik el. Nem is érdemelne különösebb figyelmet, ha nem egy hatvan év körüli, vastagon öltözött asszony mondaná. A hideg beköszönte óta egy telefon- fülkében tölti az éjszakákat.

Regényi Huba | 2002.02.01., péntek 07:44

0

Éjjeli keverékhely

Továbbra is a hipermarketek terjeszkedése nyomja rá bélyegét a napi fogyasztási cikkek kereskedelmére - olvasható a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb elemzésében. Ez a nagy eladóterű, modern bolttípus ebben az évben egyharmaddal növelte piaci részesedését, ami most már eléri a 16 százalékot. A mosószer, az ásványvíz, a keksz és a sajt a növekedés "motorja". Az éjszakai forgalom elenyésző, az összes vásárlás alig egy százaléka.

Regényi Huba | 2001.11.09., péntek 07:42

0

Anonim alkoholisták

Félhomályos terem, összetolt asztalok, a vászonterítőn üvegkancsó, ásványvíz, narancslé; körülöttük a székeken tíz-egynéhány javakorabeli ember, főleg férfiak. "Szervusztok, Tibi vagyok, és alkoholista" - szólal meg az asztalfőn ülő. "Mai gyűlésünket megkezdjük. Károly, olvasd fel a meghatározásunkat!"

Regényi Huba | 2001.09.21., péntek 07:40

0

Lazább munkaközösség lesz a Kispál

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki augusztus 20-án a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb zenekarát, a Kispál és a Borz együttest. Ebből az alkalomból beszélgettünk Lovasi Andrással, a zenekar frontemberével.

Regényi Huba | 2001.09.14., péntek 07:39

0

Egy hét az óriáskeréken

Az ég ugyan szürke, az eső hol rákezdi, hol abbahagyja, viszonylag élénk a forgalom, odabent pedig kisebbfajta tömeg gyűlt össze - vasárnap délután háromnegyed háromkor ezek a képek fogadták a Vidám Park látogatóit. A tömeg az óriáskerék gondoláit vizslatja, ismerősként üdvözli a benne ülőket - akik immár hetedik napja csaknem megszakítás nélkül róják köreiket a fővárosi Vidám Parkban.

Regényi Huba | 2001.09.07., péntek 07:39

0

Nyár végi őrület sztárokkal és áramszünetekkel

Beindulás, karszalagok, bulihegyek, sztárfellépők és csaknem háromszázötvenezer látogató. Mi ez? A sziget, természetesen - immár kilencedik alkalommal.

Tornai Szabolcs, Regényi Huba | 2001.08.10., péntek 07:39

0

Szerzők /