Author's

Salát Gergely

Szerzői oldal

Salát Gergely

Kína-kutató, a PPKE BTK docense, a Heti Válasz Tájoló rovatának állandó szerzője

S. G.

S. G.

Nyugalom! A komcsi tömeggyilkos nem akarhat atomháborút

„A történelem legpusztítóbb háborúi jellemzően számítási hibák miatt váltak igazán véressé. Egy kicsit minden szereplőnek újra kéne vennie a matekot, ahogy Mao és Nixon is tette.”

Salát Gergely | 2017.08.22., kedd 08:01

S. G.

Jackie Chan a Rákóczi úton

Sűrű napjai voltak a múlt héten annak a maroknyi embernek, akik Kínával foglalkoznak Magyarországon. Hazánkba látogatott a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának egyik tagja, aki egyebek mellett a propagandaosztály vezetője is. Az udvarias tolmácsok következetesen a „publikációs minisztérium minisztereként” konferálták fel, aminek nincs sok értelme, viszont a vendéglátó polgári-konzervatív-keresztény politikusokban a kegyes hazugság talán némileg oldotta a kognitív disszonanciát.

Salát Gergely | 2017.05.03., szerda 15:52

S. G.

Hongkong első asszonya

Hongkong utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor 2014-ben diákok foglalták el a város néhány közlekedési csomópontját.

Salát Gergely | 2017.04.05., szerda 17:05

S. G.

Pillangóhatás Kínában

Az Országos Népi Gyűlés, a kínai törvényhozás éves ülése nem tartozik a világ legizgalmasabb eseményei közé. Egy csomó szürke káder hosszú beszédeket olvas fel egy hatalmas, világító vörös csillag alatt, ezeket újabb hosszú beszédek követik, majd a háromezer küldött mindent szépen egyhangúan megszavaz.

Salát Gergely | 2017.03.14., kedd 15:12

S. G.

Interkontinentális telefonbetyárkodás

A kínai–amerikai kapcsolatok egyik legérzékenyebb pontja mindig is a tajvani kérdés volt. Bár az USA 1979-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatot a magát Kínai Köztársaságnak nevező – Kína által viszont saját renegát tartományának tartott –, 23 milliós szigettel, valójában azóta is fontos szövetségesként tekint rá. Ugyanakkor annyira mégsem fontos ez a szövetséges, hogy miatta Washington úgy istenigazából provokálni merje Kínát. Minden Tajvannal kapcsolatos amerikai megnyilvánulást ezerszer átgondoltak, nehogy Peking felkapja a vizet. A tajvani döntéshozókat is igyekeztek rávenni, ne nagyon húzogassák a sárkány bajszát - azt leszámítva persze, hogy pár milliárd dollárt költsenek el évente amerikai fegyverekre.

Salát Gergely | 2016.12.14., szerda 17:21

S. G.

Nem nevető harmadik

Két évtizede nem szerzett olyan kevés aranyat olimpián Kína, mint idén Rióban. Az éremtáblán az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia is megelőzte az országot. A kínai közvélemény csalódott – vagy mégsem?

Salát Gergely | 2016.08.31., szerda 17:00

S. G.

Gyönyörű hely, de most rengeteg pénzt kap az, aki hajlandó elmenni innen

„A világ legszebb és legnemesebb városa”, ahol „az embernek annyi gyönyörűségben lehet része, hogy a paradicsomban érezheti magát” – írta Marco Polo Hangcsouról, pedig ő aztán valószínűleg több várost látott, mint bármely kortársa.

Salát Gergely | 2016.08.29., hétfő 09:41

S. G.

Az elnök, akiről rovart neveztek el

„Egyfajta posztmodern keverékét látjuk a nyugati popsztárkultusznak és a kommunista propagandának.”

Salát Gergely | 2016.08.02., kedd 09:10

S. G.

Tajvan és Kína: közel s távol

Május 20-án tartják Caj Jing-ven beiktatási ceremóniáját, de hogy az asszonyt minek is iktatják be, az már igencsak fogas kérdés.

Salát Gergely | 2016.05.18., szerda 16:26

S. G.

Betiltották a farmert és a testékszert? Mi jöhet még?

Igencsak eseménydúsra sikeredett Észak-Korea idei első fél éve. Januárban Phenjan végrehajtotta negyedik atomkísérletét, s azóta több rakétatesztet is végzett, különböző hatótávolságú szerkezeteket lődözve szanaszét.

Salát Gergely | 2016.05.09., hétfő 08:46

S. G.

Kína erősebb lesz, mint valaha

„A mostani tervben olyasmik szerepelnek, hogy 2020-ig az elmúlt években felépült 20 ezer kilométeres gyorsvasúthálózatot 30 ezer kilométeresre fejlesztik, meg a biztonság kedvéért azért építenek 50 vadonatúj repülőteret is, hátha valakinek túl lassú a szuperexpressz.”

Salát Gergely | 2016.04.05., kedd 16:03

S. G.

A következő évtizedek egyik főszereplője lesz: mi történik Indiában?

„Miközben a kormány terveiben 100 csúcstechnológiájú »okosváros« kialakítása és lendületes űrprogram szerepel, 2019-ig szeretnék felszámolni a közterületen való székletürítés szokását. Országszerte egyszerre épülnek a szerverparkok és a pottyantós vécék.”

Salát Gergely | 2016.03.21., hétfő 16:05

S. G.

Most ugrik a majom a vízbe

A múlt héten Kínában beköszöntött a majom éve, mely a jósok szerint a változás, a lendület, az újdonságok időszaka. Persze azt is hozzáteszik, hogy a majom esetleg változatlanságot, nyugalmat és stagnálást hoz, vagyis a jövő kifürkészésében az asztrológia alig nyújt több fogódzót, mint a közgazdaságtan vagy a politikatudomány. Mindenesetre Kína most majomlázban ég.

Salát Gergely | 2016.02.17., szerda 14:41

S. G.

Pop, presszió, politika

„Csak egy Kína van. A Szoros két partja egy egységet alkot. Kínainak tartom magamat, és büszke vagyok rá” – olvassa megtörten a fekete garbóba öltöztetett, fehér fal elé állított lány a kamerába, majd bocsánatot kér, és olyan mélyen meghajol, hogy a képből is eltűnik egy pillanatra. Ez látható azon a videón, amely sokak szerint nagyobb hatással volt a múlt heti tajvani választás végeredményére, mint egy sor korrupciós botrány meg a pocsék GDP-adat.

Salát Gergely | 2016.01.20., szerda 15:43

S. G.

Egy a Kína

Salát Gergely | 2015.11.25., szerda 15:58

S. G.

„A kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló”

Több mint harminc évvel a bevezetése után véget ér Kínában az egykepolitika. Ezentúl minden kínai házaspárnak két gyerek nevelését engedélyezik, ezzel igyekezve megfordítani az ijesztő demográfiai trendeket. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a kínai vezetés elkésett. Várhatóan a tilalom eltörlése után is egygyerekes marad a családok többsége. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Salát Gergely | 2015.11.12., csütörtök 18:15

Szerzők /