Author's

Salát Gergely

Szerzői oldal

Salát Gergely

Kína-kutató, a PPKE BTK docense, a Heti Válasz Tájoló rovatának állandó szerzője

S. G.

S. G.

Bilincsben táncolni Tajvanban

Első elnöki ciklusának feléhez érkezett Caj Jing-ven, akit két éve iktattak be Tajvan első női vezetőjének. Caj nem dőlhet hátra megpihenni, már csak azért sem, mert igencsak sűrűsödnek a viharfelhők Tajpej felett.

Salát Gergely | 2018.05.30., szerda 15:37

S. G.

Koreai békítőshow az atom árnyékában

Ahogy az ember nem lehet kicsit terhes, úgy nem lehet egy ország kicsit atomhatalom – Észak- Korea tehát nagyon az marad.

Salát Gergely | 2018.05.07., hétfő 18:00

S. G.

A teljhatalom színe és fonákja

Amikor pár hete a kínai parlament az alkotmány módosításával lehetővé tette, hogy ugyanaz a személy akárhányszor betölthesse az államelnöki tisztséget, sokan az egyszemélyi uralom helyreállítását, a Mao Ce-tung korához való visszatérést emlegették. Pedig az államelnöki titulus csak afféle bokréta Hszi Csin-ping kalapján; hatalma nem ebből, hanem pártfőtitkári megbízatásából fakadt, ennek hosszát pedig írott szabályok eddig sem korlátozták. A legújabb fejlemények annyi újdonságot hoztak, hogy kiderült: Hszinek nemcsak az íratlan, de az írott szabályok felrúgásával kapcsolatban sincsenek különösebb skrupulusai.

Salát Gergely | 2018.03.28., szerda 17:16

S. G.

A két Korea: vékony jégen

Az északi rendszer nem lett sokkal jobb fej, de egyelőre ártatlan civilek lemészárlásától tartózkodnak.

Salát Gergely | 2018.02.06., kedd 11:10

S. G.

Minden út Pekingbe vezet?

A nemrég lezajlott kínai pártkongresszus fő eredménye az volt, hogy Hszi Csin-ping pártfőtitkárt megerősítették hatalmában, még „az új korszak kínai színezetű szocializmusáról szóló gondolatait” is bevették a pártalkotmányba, ami azt jelenti, hogy ha ezután valaki nem ért egyet Hszivel, az nem a pártfőtitkárral nem ért egyet, hanem a Párttal. Az pedig Kínában nem (sem) a hosszú, kiegyensúlyozott, békés élet titka. A kongresszus kevésbé közismert döntése volt, hogy az úgynevezett Övezet és Út kezdeményezést is felvették a párt alapszabályába.

Salát Gergely | 2017.12.20., szerda 16:48

S. G.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Salát Gergely | 2017.12.15., péntek 08:00

S. G.

Mit ér a kultúra, ha kínai?

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker.

Salát Gergely | 2017.12.13., szerda 17:48

S. G.

Kis pekingi kremlinológia

Október 18-án kezdődött és várhatóan egy hétig tart a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusa. Pekingben megállt az élet, a városközpont utcáin több a titkosrendőr, mint a járókelő – pedig ez nagy szó –, a gyárak termelését visszafogták, hogy a küldöttek szép kék ég alatt szelfizhessenek. A világ legnépesebb országában a pártkongresszus a legnagyobb esemény, az X-faktor döntőjét leszámítva, a csinnadrattát tekintve hasonlít a demokratikus államok választásaira – másban persze nem annyira.

Salát Gergely | 2017.10.18., szerda 17:41

S. G.

Dél-Korea: veszélyes munkakör

Nincs könnyű dolga a mindenkori dél-koreai elnöknek. Egyrészt ott van a nyakán Észak-Korea, amely időnként felrobbant egy hidrogénbombát vagy kilő egy marha nagy rakétát. De hagyományos tüzérségi fegyverből is annyit sorakoztattak fel a határ északi oldalán, hogy az aktuális Kim atom nélkül is pár óra alatt rommá lőhetné Szöult és agglomerációját, ahol Dél népességének fele lakik. Az testvérek között is vagy 25 millió ember. Ezért nagyon nem mindegy, hogy egy déli elnök mit csinál.

Salát Gergely | 2017.09.20., szerda 17:46

S. G.

Nyugalom! A komcsi tömeggyilkos nem akarhat atomháborút

„A történelem legpusztítóbb háborúi jellemzően számítási hibák miatt váltak igazán véressé. Egy kicsit minden szereplőnek újra kéne vennie a matekot, ahogy Mao és Nixon is tette.”

Salát Gergely | 2017.08.22., kedd 08:01

S. G.

Jackie Chan a Rákóczi úton

Sűrű napjai voltak a múlt héten annak a maroknyi embernek, akik Kínával foglalkoznak Magyarországon. Hazánkba látogatott a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának egyik tagja, aki egyebek mellett a propagandaosztály vezetője is. Az udvarias tolmácsok következetesen a „publikációs minisztérium minisztereként” konferálták fel, aminek nincs sok értelme, viszont a vendéglátó polgári-konzervatív-keresztény politikusokban a kegyes hazugság talán némileg oldotta a kognitív disszonanciát.

Salát Gergely | 2017.05.03., szerda 15:52

S. G.

Hongkong első asszonya

Hongkong utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor 2014-ben diákok foglalták el a város néhány közlekedési csomópontját.

Salát Gergely | 2017.04.05., szerda 17:05

S. G.

Pillangóhatás Kínában

Az Országos Népi Gyűlés, a kínai törvényhozás éves ülése nem tartozik a világ legizgalmasabb eseményei közé. Egy csomó szürke káder hosszú beszédeket olvas fel egy hatalmas, világító vörös csillag alatt, ezeket újabb hosszú beszédek követik, majd a háromezer küldött mindent szépen egyhangúan megszavaz.

Salát Gergely | 2017.03.14., kedd 15:12

S. G.

Interkontinentális telefonbetyárkodás

A kínai–amerikai kapcsolatok egyik legérzékenyebb pontja mindig is a tajvani kérdés volt. Bár az USA 1979-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatot a magát Kínai Köztársaságnak nevező – Kína által viszont saját renegát tartományának tartott –, 23 milliós szigettel, valójában azóta is fontos szövetségesként tekint rá. Ugyanakkor annyira mégsem fontos ez a szövetséges, hogy miatta Washington úgy istenigazából provokálni merje Kínát. Minden Tajvannal kapcsolatos amerikai megnyilvánulást ezerszer átgondoltak, nehogy Peking felkapja a vizet. A tajvani döntéshozókat is igyekeztek rávenni, ne nagyon húzogassák a sárkány bajszát - azt leszámítva persze, hogy pár milliárd dollárt költsenek el évente amerikai fegyverekre.

Salát Gergely | 2016.12.14., szerda 17:21

Szerzők /