Author's

Stumpf Anna

Szerzői oldal

Stumpf Anna

A bírói függetlenség dicsérete

A Legfelsőbb Bíróság „billegő bírója” bársonyszékének megüresedése nem kevés politikai izgalmat okoz az amerikai közéletben.

Stumpf Anna | 2018.07.09., hétfő 13:45

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Stumpf Anna | 2018.03.21., szerda 19:00

Make Europe great again?

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása?

Stumpf Anna | 2018.03.21., szerda 18:34

Donald Trump új energiafegyvere

Az olajpiaci változások a külpolitikai erőviszonyok érdekes átalakulásához vezethetnek.

Stumpf Anna | 2018.03.20., kedd 09:30

A Ruszkigate újabb fordulata

Közel egy év telt el azóta, hogy Donald Trump ellenzéki nyomásra megbízta Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatóját, tárja fel, az elnök volt kampánycsapata összejátszott-e az orosz kormánnyal. Ez azóta központi témája az amerikai politikai közbeszédnek, annak ellenére, hogy máig nem sikerült bizonyítékot felmutatni, ami alátámasztaná Trump és Putyin illegális együttműködését az amerikai választások megnyerésére. Ugyanakkor a témában vizsgálódó kongresszusi bizottságok egyre több kényelmetlen részletet derítenek ki arról, hogyan játszhatott össze az oroszokkal Hillary Clinton kampánystábja.

Stumpf Anna | 2018.02.14., szerda 16:15

Életpárti előretörés Amerikában

A rendszerváltáskori Magyarországon a minta a Nyugat volt, de hogyan egyeztethető össze ezzel, hogy Amerika egyes államaiban ma a kilencedik hónapig végezhető abortusz? Az életpárti mozgalom most szövetségest talált az elnökben. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Stumpf Anna | 2018.02.07., szerda 20:00

Abortuszcsaták Amerikában

A rendszerváltáskori Magyarországon a minta a Nyugat volt, de hogyan egyeztethető össze ezzel, hogy Amerika egyes államaiban ma a kilencedik hónapig végezhető abortusz? Az életpárti mozgalom most szövetségest talált az elnökben, de a kérdésről továbbra is ideológiai csaták dúlnak.

Stumpf Anna | 2018.02.07., szerda 17:27

Egy „közveszélyes elmebeteg” első éve

Amíg Donald Trump „demokratikus ellenzéke” pszichiáterek segítségével lamentál az elnök elmeállapotán, érdemes egy pillanatra a hisztériabuborékon kívül is körbenéznünk: milyen állapotban van az ország egy év kormányzás után?

Stumpf Anna | 2018.01.17., szerda 17:26

Kínával csak keményen!

Ha manapság katonai elemzőket kérdezünk arról Washingtonban, hogy melyik nagyhatalommal várható Amerika következő konfrontációja, kevesen vannak, akik nem Kínát említik. A Peking nagyhatalmi törekvéseit régóta figyelő pentagoni és hírszerzési források szerint a kérdés nem az, hogy Amerikának lesz-e direkt vagy indirekt konfliktusa Kínával, hanem az, hogy mikor. Az elmúlt közel egy évtizedet az Obama-évek külpolitikai alapvetése, az Ázsia felé fordulás határozta meg. E terv – az európai szövetségesi rendszer kárára – az Egyesült Államok és Kína kapcsolatainak szorosabbra fűzését tűzte ki célként.

Stumpf Anna | 2017.12.06., szerda 16:51

A Kennedy-mítosz hatása

A sors iróniája, hogy több mint fél évszázaddal a Kennedy-gyilkosság után épp az összeesküvés-elméleteiről híres Donald Trumpnak jutott a feladat, hogy döntsön annak a 3600, titkosított dokumentumnak a nyilvánosságra hozataláról, amely a legnépszerűbb amerikai elnök elleni merénylet utolsó részleteit is felfedi.

Stumpf Anna | 2017.10.31., kedd 16:16

Ezért nincs amerikai nagykövet Budapesten

A 28 uniós tagállam közül 17 még várja az új misszióvezető megnevezését. Térségünkben csak Észtország, Horvátország és Csehország kapott újonnan kinevezett nagykövetet. Miért?

Stumpf Anna | 2017.10.09., hétfő 08:20

Az amerikai múltat végképp eltörölni?

„Megbocsátok neked. Valami nagyon fontosat vettél el tőlem... Nagyon sok mindenkit bántottál. De ha Isten megbocsát neked, én is megbocsátok.” Ezekkel a szavakkal búcsúzott a két évvel ezelőtti charlestoni templomi mészárlás egyik áldozatának lánya az apját és még nyolc másik fekete keresztényt rasszista indíttatásból lemészároló Dylann Rooftól, akit a bíróság gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt halálra ítélt.

Stumpf Anna | 2017.08.23., szerda 16:44

Trump nagy vágása

Az amerikai értékekre mért megsemmisítő csapás, visszavonulás, felelőtlenség – ilyen reakciókkal fogadták el a kongresszusban Donald Trump költségvetési javaslatát, amelynek fő áldozatául az amerikai külügy esett. A State Departmenttől minden más minisztériumnál nagyobb arányban vonnának el forrásokat jövőre.

Stumpf Anna | 2017.06.28., szerda 15:14

A káoszkeltés művészete

Aki beleszédült az elmúlt hetek orosz–amerikai botránysorozatába, vegyen nagy levegőt, és nyugodjon meg: a helyzet nem fog sokat javulni. Ahogy már a választások másnapján látni lehetett, Donald Trump ellenzéke – legyen az kormányon belül, vagy azon kívül, országon belül vagy kívül – minden lehetséges támadási frontot megnyitott. S az egyetlen igazán ragadós témának a Fehér Házon belüli orosz befolyásszerzés tűnt, ami egyszerre szolgáltat James Bond-filmekbe illő, szaftosabbnál szaftosabb sztorikat, és egyesíti a demokrata bázist, miközben megosztja a republikánusokat is. Nem véletlen, hogy a csapból is az oroszok folynak manapság Amerikában.

Stumpf Anna | 2017.05.24., szerda 15:04

Trump népszerűsége a táboron belül megingathatatlan

Betöltetlen kormányzati pozíciók százai, folytonos harc a belső ellenállással, valamint a nagyobb közpolitikai ígéretek elmaradása jellemzi Donald Trump első száz napját. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Stumpf Anna | 2017.05.14., vasárnap 16:00

A rendszertelenség rendszere

Betöltetlen kormányzati pozíciók százai, folytonos harc az ellenállással, és a nagyobb közpolitikai ígéretek elmaradása jellemzi Donald Trump első száz napját. Az elnök népszerűsége a táboron belül megingathatatlan.

Stumpf Anna | 2017.05.10., szerda 17:46

Egyetemes szabadságharc

Nyíltan keresztény-konzervatív nézeteket vallani Amerika legismertebb egyetemein nehéz és nem túl kifizetődő vállalkozás. De éppen a CEU ügyében gyakran említett – decentralizált és oktatási ügyekben radikálisan korlátozott – amerikai kormányzati rendszernek köszönhetően vannak sikeres ellenpéldák, amelyek kitartás, stratégiai vízió és kellő magántőke bevonásával a hatalom politikai érdekeitől függetlenül képesek hosszú távon értékteremtő utánpótlás-nevelésre.

Stumpf Anna | 2017.04.19., szerda 16:26

Tengerentúli médiaháború

„A Fehér Ház, amennyire csak lehet, irányítani akarja a sajtót.” Az elnök „csak a megadott listán szereplő újságírókat engedi kérdezni, és ehhez már-már vallásosan ragaszkodik” – foglalta össze az Obama-adminisztráció és a sajtó viszonyát Susan Milligan, a Boston Globe fehér házi tudósítója annak idején.

Stumpf Anna | 2017.03.08., szerda 17:16

A Budweiser-hadművelet

„Takarodj haza!” – üvölti a fiatal német bevándorló arcába New York belvárosának egyik zsúfolt utcáján egy amerikai munkás. „Nincs itt rád szükség!” – kiáltják utána még, de a német töretlenül megy a feje után. A fiatal Adolphus Busch végül fáradtan, de csillogó szemekkel megérkezik a lehetőségek városába, Saint Louisba, ahol találkozik leendő üzlettársával, Eberhard Anheuserrel.

Stumpf Anna | 2017.02.08., szerda 14:29

Obamáék új projektje: máris meg akarják dönteni Trumpot

Az orosz hackertámadások árnyékában készült beiktatására Donald Trump. Minden idők legkülönösebb elnökváltása előtt állunk – de miként törhet borsot utódjának orra alá Barack Obama? Részletek a friss Heti Válaszban.

Stumpf Anna | 2017.01.20., péntek 18:00

Őrségváltás Amerikában

Az orosz hackertámadások árnyékában készült beiktatására Donald Trump. Minden idők legkülönösebb elnökváltása előtt állunk – de miként törhet borsot utódjának orra alá Barack Obama?

Stumpf Anna | 2017.01.18., szerda 15:00

Szerzők /