Author's

Szerzői oldal

Szederkényi Éva

A stratégia hiánya

Tudós tanárdinasztia leszármazottja Györffy Sarolta. Felmenői évszázadokon át szolgálták a természettudományokat, az anyanyelvi műveltséget és az irodalmi kultúrát. Ő maga is több mint harminc évig állt a katedrán. Azok közé tartozik, akik a tanári pályát még egész embert igénylő hivatásként fogják fel. Az Új Pedagógiai Szemlében közli majd nagy tanulmányát, amelyben a német nyelvi oktatás problémáinak okait tárja fel - ezekről kérdeztük.

Szederkényi Éva | 2004.07.01., csütörtök 08:22

0

Jövőképes jelen

Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) július elsején a rotációs elv alapján új elnököt választ. A tanácsadó testület leköszönő vezetőjét, Láng István akadémikust ez alkalomból kérdeztük.

Szederkényi Éva | 2004.06.17., csütörtök 08:22

0

Kozmikus rend vezetheti életünket

"Belső világunk vakító csoda" - vallja a csillagok ismerője, akinek figyelme mostanában az égitestekről a belső világok galaxisai felé fordult. Életünk és a Mindenséget átható rend című új kötetéről a csillagász, esszéista Grandpierre Attilát faggattuk.

Szederkényi Éva | 2004.06.10., csütörtök 08:22

0

Családok ostrom alatt

Nincs abban semmi különös, ha valaki egyszerre tudós, politikus és közéleti személyiség. Az már meglepôbb, ha mindezek mellett nagycsaládos édesanya is. Janne Haaland Matlary a család jószolgálati nagyköveteként dolgozik. A volt norvég külügyminiszter-helyettessel, az oslói egyetem tanárával új könyvének magyar kiadása kapcsán beszélgettünk.

Szederkényi Éva | 2004.05.27., csütörtök 08:22

0

János-jelenések

Sebeők Jánosnak a visszatérések éve volt a tavalyi. Könyvei reneszánszukat élik, televíziós szereplésein keresztül pedig olyan emberek is megismerték, akik eladdig a létezéséről sem tudtak. Bölcselő, showman, természetvédelmi vátesz, filosz vagy író? A Heti Válasz arra volt kíváncsi, kit rejtenek a médiaalakzatok, és ki áll a szavak mögött.

Szederkényi Éva | 2004.05.06., csütörtök 08:21

0

Könnyű célpontok

"Üdvözlünk a színek, hangok és képek új világában!", "Harapj nagyot a tejbe" - hangzik naponta az édeni ígéret, melynek a gyerekek csak nehezen tudnak ellenállni. Összeállításunkban a téma jogi és etikai kérdéseit vizsgáltuk.

Szederkényi Éva | 2004.04.29., csütörtök 08:21

0

Előnyös alku

Szederkényi Éva | 2004.04.15., csütörtök 08:21

0

Új termék, régi címke

Idén sajátos aktualitást kapott a víz világnapja, miután a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa ötmillió forintra bírságolta a Kékkúti Ásványvíz Rt.-t, mert megtévesztette a Theodora márkanévhez hű fogyasztókat.

Szederkényi Éva | 2004.04.01., csütörtök 08:21

0

Riadólánc a Zengőn

A NATO megnyilatkozásaiból az derül ki, hogy a Zengő-hegyi radarállomás terveinek kizárólag a katonai vonatkozását ismerik - állítják a zöld szervezetek. A Honvédelmi Minisztérium további vizsgálatokat ígér. Időközben kiderült, hogy van olyan helyi önkormányzat, melynek gazdasági érdeke fűződik a lokátorállomás telepítéséhez.

Szederkényi Éva | 2004.03.11., csütörtök 08:20

0

Svéd a cél

"Közös munkára van szükségünk, hogy tapasztalatokat cseréljünk, és fejlesszük a rendelkezésre álló legjobb környezetvédelmi technikákat" - mondta Lena Sommestad Budapesten, a Svédületes! - svéd-magyar randevú 2004 sorozat kapcsán rendezett, Svéd környezetvédelmi technikák témakörű konferencián. A miniszter asszonyt a svéd modellről és évtizedes környezetvédelmi tapasztalataikról kérdeztük.

Szederkényi Éva | 2004.03.05., péntek 08:20

0

Hej, halász

Szederkényi Éva | 2004.02.06., péntek 08:20

0

A Rákóczi-testamentum

Karizmatikus, nagy hatású, európai államférfiként ismeri a világ, de vajon eleget tudunk-e II. Rákóczi Ferencről, művének jelentőségéről? R. Várkonyi Ágnes történészprofesszorral a tavalyi emlékév után az ismeretlen Rákócziról beszélgettünk.

Szederkényi Éva | 2004.01.09., péntek 08:19

0

Furfangos Jankó és barátai

"Halljátok-e, egyszer volt, hol nem volt, még az ántivilágban volt..." - kezdi Budai Ilona népdalénekes mesefüzérét, melyre mint megannyi gyöngyszemet illesztette történeteit. Karácsonyra jelent meg Székely mese-beszéd című kötete, mely nem is lenne igazi ünnepi kiadvány, ha nem tartogatna meglepetéseket.

Szederkényi Éva | 2003.12.19., péntek 08:19

0

Boldogságtöredékek

Itt repked körülöttünk a boldogság ékes madara. Legalábbis ezt sugallja Pacskovszky József új filmje, A boldogság színe, melynek szakmai és közönségsikert arató főszereplője Györgyi Anna. Az Új Színház művészét színpadi és magánéleti szerepeiről kérdeztük.

Szederkényi Éva | 2003.12.12., péntek 08:19

0

A Gólyakalifa és más mesék

A Komédium Színház új bemutatója, Babits Mihály Gólyakalifa című regényének színpadi változata lelkünk titkos fiókjait nyitogatja. A pszichojátékban Lux Ádám játssza a főszerepet, akit a karakter értelmezési lehetőségeiről és egyre virtuálisabbá váló világunkról faggattunk.

Szederkényi Éva | 2003.10.31., péntek 08:18

0

Az eltűnő idő nyomában

Generációjának nincs szerencséje. A nagy öregek után nem nekik, hanem a legifjabbaknak adták át a stafétabotot, helyesebben a lehetőségeket. Zsigmond Dezső (1956) hiába forgatott alkotótársával, Erdélyi Jánossal és önállóan is számos figyelemre méltó, nemzetközi fesztiválokon is elismerést aratott filmet, terveit csak igen nagy nehézségek árán tudja megvalósítani. Először nemrég befejezett dokumentumfilmjéről kérdeztük.

Szederkényi Éva | 2003.10.24., péntek 08:18

0

"A sors engem ezen földnek göröngyeihez kötött..."

Megkésett adósságot rótt le az utókor, amikor Deák Ferenc szülőházát és kúriáját helyreállította. A haza bölcse születésének kétszázadik évfordulóján régi fényében ragyog a söjtöri és a kehidai emlékház.

Szederkényi Éva | 2003.10.17., péntek 08:18

0

Ismeretek nélkül

Formális vitára készültek az oktatáspolitikusok, de passzív és éles szembenállással is találkozhattak az új nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetének múlt szombati vitáján a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egész magyar közoktatást átformáló dokumentum ellen - pártkötődésektől függetlenül - összefogtak a pedagógusok szakmai és érdekvédelmi szervezetei.

Szederkényi Éva | 2003.10.03., péntek 08:18

0

Betűk az asszonyok könyvéből

Rátaláltam a magyar néptánc csodálatos szótárára, és boldog vagyok, ha sikerül belőle olyan mondatokat összeraknom, amelyek csak az enyémek - vallja Foltin Jolán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, akit születésnapja alkalmából a táncos hagyományról, pályájáról kérdeztünk.

Szederkényi Éva | 2003.09.12., péntek 08:18

0

Szerzők /