A bűvös hatos

/ 2011.11.23., szerda 18:39 /

Egy viharos éjszakán két fiatal házaspár érkezik a neves párterapeutához. A kapcsolatok kielemzése és a problémák megoldása elsőre sem látszik egyszerűnek, de később még inkább bonyolódik a helyzet, hiszen kiderül: a két pár tagjait különös szál köti össze.

És akkor megérkezik még az öntudatos, csinos hatodik is - az egyik férj titkárnőjének személyében -, aki, ha lehet, még jobban felborzolja a kedélyeket. Neki köszönhetjük többek között, hogy rövid időn belül fény derül arra: mi is a címben szereplő, titokzatos francia rúdugrás, és miért kell nagyon vigyázni vele.

A Mohácsi István által írt mai komédia finoman szólva is pikáns, olykor bele is pirulunk, ám mindez intelligens, mégsem mesterkélt humorral van tálalva. A házastársak és a pszichológus közti dialógus poénokban, helyzetkomikumban gazdag, és legtöbbször nagyon is hétköznapi. A Centrál Színházban Mohácsi nemcsak íróként, hanem rendezőként is jegyzi az előadást, hiszen testvérétől, Mohácsi Jánostól (aki korábban már Pécsett megrendezte a darabot) átvette a direktori szerepet.

A kétrészes szextettben Pál András jó érzékkel hozza a vonzó, de férfiasságát állandóan bizonygató vezérigazgatót, aki sohasem tud ellenállni a szebbik nemnek. A feleségét alakító Herczeg Adrienn a megszokottól eltérően nem a simán buta, hanem egy erőszakos és korlátolt "szőke nő" karakterét árnyalja. A másik párosban Kovács Patrícia lekezelő, mindent jobban tudó felesége blazírtságában is sokszínű, mellette teszetosza, de a háttérben titkokat rejtegető férjként Urbán Tibor rendkívüli érzékkel brillíroz változatos szerepében. Felhőfi-Kiss László az események sodrásában szinte felőrlődő pszichológusa csak néha jön elő a háttérből; a nézőkhöz hasonlóan saját életének titkaival rendelkező szemlélő inkább. A csábító szerepében Szabó Vera a "megkapom, amit akarok" típusú fiatal titkárnő mintapéldánya.

Mohácsi komédiája vékony határon egyensúlyoz, de nem céltalanul frivol, és egy percig sem alpári. A stílus még az első felvonásban a legvisszafogottabb, ám a feszültség folyamatosan növekszik, a második részben már elszabadulnak a vágyak és az indulatok: úgy tűnik, minden végzetesen összekavarodik, ám a végkifejlet kifejezetten frappáns. A Francia rúdugrás könnyed, arcizmokat megdolgoztató esti szórakozás, kiváló alakításokkal - szigorúan tizennyolc éven felülieknek.

Francia rúdugrás - Centrál Színház (Orlay Produkció)
Írta és rendezte: Mohácsi István

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.