valasz.hu/szinhaz/valodi-szivszakadas-123398

http://valasz.hu/szinhaz/valodi-szivszakadas-123398

A fehér ötven árnyalata

/ 2018.01.31., szerda 17:09 /

„A Porgy és Bess jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel” – áll piros keretben a plakátokon, mivel az Operaház – a rendszerváltás után újra – a jogtulajdonosok által előírtakkal szemben fehér szereplőkkel adja elő Gershwin 1935-ös operáját. Két színes bőrű művész azért játszik itt is, igaz, prózai szerepeket.

Pedig talán Gershwinnek sem volna kifogása a magas szinten előadott, jelzésértékűen szcenírozott oratórium ellen, mivel az előadásnak nem célja az amerikai dél (Deep South) megidézése, inkább a mű általános érvényű gondolatait emeli ki, ezáltal téve kortól és földrésztől függetlenné, élővé az operát. Nehéz sorsú, perifériára sodródott emberek összetartó közösségét látjuk. A végtisztesség megadása, az istenhit, a szerelem, az ima ereje kap hangsúlyt, a reményt sugárzó zárójelenet után pedig bizalommal telve hagyjuk el a nézőteret. Az énekhangok egytől egyig kiválóak, de Palerdi András (Porgy), Létay Kiss Gabriella (Bess) és Bakonyi Anikó (Serena) kiemelkedő. Barta Dóra koreográfiája érzékeny és látványos, a táncosok – bár csak pillanatokat kapnak – lenyűgözőek. Kálid Artúr és Nagy Dániel Viktor prózai színészek alakítása, játékos angolsága üdítő színfolt. Az előadás nem bántó, főleg nem rasszista, inkább közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz.

Porgy és Bess – Magyar Állami Operaház
Rendező: Almási-Tóth András
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.