A félelem bére

/ 2010.05.07., péntek 15:58 /
A félelem bére

A szélsőjobbtól való félelem uralja a Verebes István vezette Kabaré 24 - volt Mikroszkóp Színpad - első bemutatóját. A megújulást ígérő budapesti teátrum pártállásra való tekintet nélkül várja a fiatalokat is, Balfék! Jobbra át! című közéleti kabaréjuk viszont inkább a Sas József-i hagyományokat folytatja.

"19-től 19.30-ig üdítő kacagás. 19.30-tól 19.50-ig szívderítő kacagás. 19.50-től 20.15-ig falrengető kacagás. 20.15-től 20.30-ig kacagási fáradalmak kipihenése, a büfé kíméletlen letarolása. 20.30-tól 21.35-ig botrányos kacagás" - ez a Kabaré 24 vicces házirendje, aminek azonban az április 30-án bemutatott Balfék! Jobbra át! című közéleti kabaré előadása alatt nem igazán lehetett eleget tenni.

Verebes Istvánnak, az új igazgatónak minden bizonnyal nem is az volt a célja, hogy több mint két órán keresztül röhögtesse a nézőket. Egyébként nem illesztette volna "népnevelő" célzatú szerzeményeit a műsorba, mint amilyen az Ugye, te is látod című jelenet, amelyben Nádas György egy hajléktalan és egy milliomos üzletember között lamentál az élet dolgain, vagy mint a Hová és hogyan című dal, amelyben Beregi Péter, Karsai István, Aradi Tibor és Heller Tamás engedi útjára a férfibút, nekiszegezve a nézőknek, hogy "most mi lesz veletek". De nem viccesnek szánt az a Verebes-szerzemény sem, amelyben Szántó Szandra arról énekel, hogy a nagyapja most újra fél, mert Ábrahám volt az őse, és a hosszú menetoszlopokra emlékezik. Túl azon, hogy Szántó ezzel a dallal bebizonyítja, finom, érzékeny színészi játékra is képes, nem csak harsány rikoltozásra, a szöveg rányomja a bélyegét az egész előadásra, melyben a humor legfőbb forrása a zsidó kispolgár félelme az erősödő szélsőjobbtól. A Tagfelvétel című jelenetben például az árpádsávos ősbunkó, Nádas György mint Nagyatádi Horváth Botond felvételizteti a hagyományőrző körbe jelentkező Fröhlich Samut (Bősze Péter), a dörzsölt öreg zsidót a Síp utcából.

A népnevelő szándék érződik abban is, hogy Verebes Karinthy Frigyesés Márai Sándor-írásokat is színpadra állított, de nevetni a többi jeleneten sem nagyon lehet. A régi gárda megbízhatóan hozza a "kisnyugdíjasokat" emlegető Sas József-i feelinget, igaz, munkásőrcsasztuskák helyett kuplékat adtak elő. Érthető a folytonosság, ha Verebes a pesti kabaré százéves hagyományait kívánja életben tartani, bár akkor is megkérdőjelezhető az az ódivatú koreográfia, amikor a szereplők a dalocska ütemére lépkedve hol jobbra, hol balra rúgnak ki a lábukkal, miközben szétnyitott ujjú tenyerüket forgatják. A revütánc és Veres Robi rapben elmondott hírei jól megférnek egymás mellett.

A jelenetek a szokásos témák körül forognak: utáljuk a képviselőket, az egészségügyben összevissza küldözgetnek, a sárga csekkeket viszont be kell fizetni. A humor hazai nyelvezetét átalakító - Verebes által egyébként nem kedvelt - stand-up comedy nemzedék árnyékában a konferansziéként alkalmazott Bakáts Tibor és Kormos Anett hozhatott volna némi intellektuális izgalmat, ám előbbi annyira enervált ebben a szerepben, utóbbi pedig annyira csak a pikírt megjegyzésekre épít, hogy végül az est legunalmasabb perceit adják. Nyoma sincs Bakáts felvillanásainak, mint például amikor a - később süllyesztőbe kerülő sztárokat kinevelő - Megasztárról így vélekedett: "elektronikus holokauszt profi stylisttal". Egy műszerrel a kezében mászkál, ami megméri, az ember mennyire kommunista és mennyire magyar - s lám, kiderül, hogy még cigány vér is folyik az ereinkben.

A választási vesztes szocialisták a műsor szerint csak "állítólagos milliárdokat" loptak el, a politikusok közül pedig csupán kettő kap konkrét bírálatot: Sólyom László köztársasági elnököt közvetve nevezik alkalmatlannak, Orbán Viktort viszont a kimerevített tévéképernyő előtt a társulat minden tagja fejcsóválva méregeti: túl sok volt az ígérgetés, mi lesz, ha elfogy a madzagra kent méz?

Balfék! Jobbra át! Kabaré 24 - Rendező: Verebes István.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.