A színész világa

/ 2017.05.24., szerda 15:52 /

Jean Paul Sartre izgalmas filozofikus gondolatokkal töltötte meg Alexandre Dumas 1836-os művét, így az 1953-ban bemutatott komédia nemcsak szórakoztató, hanem egzisztenciális, erkölcsi és társadalmi kérdéseket is felvet.

A XIX. századi angol sztárszínész élete siker és csillogás, de csak a színpadon – éjszaka kocsmákban iszik, hiszen csupán másodrendű állampolgár, akit leginkább arra használ a hatalom, hogy szórakoztasson. A sok színlelés után Kean besokall és fellázad.

A címszerepben Szervét Tibor lubickol, az öntelt bonviván minden pillanatát élvezi, de a színészi lét ellentmondásosságáról szóló, húsbavágó mondatai is hitelesek. A cinikus walesi herceg szerepében szintén közönségkedvenc Csányi Sándor. Az együgyű dán nagykövetet Pindroch Csaba, feleségét, a nagybetűs szerelemre áhítozó Elenát Gubás Gabi kelti életre. Az igaz barát Charlotte karakterében Molnár Piroska mutatja be kiválóan a humort és a drámát.

Kean, a színész – Thália Színház
Rendező: Kelemen József
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.