A színész világa

/ 2017.05.24., szerda 15:52 /

Jean Paul Sartre izgalmas filozofikus gondolatokkal töltötte meg Alexandre Dumas 1836-os művét, így az 1953-ban bemutatott komédia nemcsak szórakoztató, hanem egzisztenciális, erkölcsi és társadalmi kérdéseket is felvet.

A XIX. századi angol sztárszínész élete siker és csillogás, de csak a színpadon – éjszaka kocsmákban iszik, hiszen csupán másodrendű állampolgár, akit leginkább arra használ a hatalom, hogy szórakoztasson. A sok színlelés után Kean besokall és fellázad.

A címszerepben Szervét Tibor lubickol, az öntelt bonviván minden pillanatát élvezi, de a színészi lét ellentmondásosságáról szóló, húsbavágó mondatai is hitelesek. A cinikus walesi herceg szerepében szintén közönségkedvenc Csányi Sándor. Az együgyű dán nagykövetet Pindroch Csaba, feleségét, a nagybetűs szerelemre áhítozó Elenát Gubás Gabi kelti életre. Az igaz barát Charlotte karakterében Molnár Piroska mutatja be kiválóan a humort és a drámát.

Kean, a színész – Thália Színház
Rendező: Kelemen József
*****

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.