A színész világa

/ 2017.05.24., szerda 15:52 /

Jean Paul Sartre izgalmas filozofikus gondolatokkal töltötte meg Alexandre Dumas 1836-os művét, így az 1953-ban bemutatott komédia nemcsak szórakoztató, hanem egzisztenciális, erkölcsi és társadalmi kérdéseket is felvet.

A XIX. századi angol sztárszínész élete siker és csillogás, de csak a színpadon – éjszaka kocsmákban iszik, hiszen csupán másodrendű állampolgár, akit leginkább arra használ a hatalom, hogy szórakoztasson. A sok színlelés után Kean besokall és fellázad.

A címszerepben Szervét Tibor lubickol, az öntelt bonviván minden pillanatát élvezi, de a színészi lét ellentmondásosságáról szóló, húsbavágó mondatai is hitelesek. A cinikus walesi herceg szerepében szintén közönségkedvenc Csányi Sándor. Az együgyű dán nagykövetet Pindroch Csaba, feleségét, a nagybetűs szerelemre áhítozó Elenát Gubás Gabi kelti életre. Az igaz barát Charlotte karakterében Molnár Piroska mutatja be kiválóan a humort és a drámát.

Kean, a színész – Thália Színház
Rendező: Kelemen József
*****

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.