Álom/utazás

/ 2018.04.11., szerda 18:36 /

„Kérdezni csak egy pillanatig kínos, nem kérdezni egy életen át az” – kapja a tanácsot Tamura Kafka Murakami Haruki Nobel-díjas író Kafka a tengerparton című regényében, amelynek európai ősbemutatója a székesfehérvári Vörösmarty Színházban volt.

A japán szerző írásában a 15 éves Kafka, a szellemi sérült Nakata úr és a hozzájuk kapcsolódó valós és álombeli szereplők története fonódik össze. A mágikus történet a rendező által megálmodott varázslatos díszletben kel életre. A két főhős álom és valóság közt utazik, önmagát keresi, válaszokat a kérdéseikre, sorsuk alakulására, de nincsenek ezzel egyedül. Murakami abszurd időutazása nem szokványos színházi élmény, mégis magával ragad a színészek erős alakítása és a különös látvány miatt. Nagy Péter 15 éves Kafkája hiteles útkereső, Gáspár Sándor Natakája szerethető bolond, akinek élettörténete megrázó titkokat rejt. Tóth Ildikó, Váradi Eszter Sára és Kiss Diána Magdolna egy-egy izgalmas női karaktert formál meg érzékenyen. Bár a világhírű történet színpadi adaptációja kissé hosszú, izgalmas utazás az európai agynak és szemnek – érdemes rá jegyet venni.

Kafka a tengerparton – Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
Rendező: Szikora János
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.