Beszippant a sötétség

/ 2018.01.17., szerda 18:58 /

Tolsztoj 1887-es művének világvégi orosz falujában se remény, se boldogság, csak sötétség, leginkább a lelkekben.

A gazdag földesúr beteg és fösvény, fiatal felesége pedig a még fiatalabb béreslegényért van oda – aki mindenki másért is. Az asszonyi szenvedést gyilkosság követi, de a várva várt boldogság sehogy sem érkezik, sőt egy újabb gyilkossággal még mélyebbre süllyedünk a mocsokban. Elfelejtettük Istent – hangzik el a darabban, s csak mikor a fiatal béres mindenki előtt bevallja bűnét, s bocsánatért esedezik ember és Isten előtt, akkor tudunk hosszú idő után levegőért kapkodni. Zöldy Z. Gergely ’80-as évekbeli vidéki magyar házat idéző díszletei között otthon érezhetjük magunkat, körbeüljük a színpadot, így mellettünk fő az étel, közelünkben tervelik ki az emberölést, bőrünkön érezzük a feszültséget. Alföldi Róbert nem akar többet mondani Tolsztojnál, hagyja, hogy a mű beszéljen nyersen és világosan, és ez – a Radnótiban bemutatott Futótűz után – ismét katartikus élményt ad.

A sötétség hatalma – Budaörsi Latinovits Színház
Rendező: Alföldi Róbert
*****

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.