„Csak hagyjanak minket játszani!”

/ 2015.12.09., szerda 17:10 /

Az ország egyik legismertebb vígjátékához, a Liliomfihoz nyúlni bátor vállalkozás. És bár Darvas Iván és Krencsey Marianne 60 évvel ezelőtti filmbéli játéka nem merül feledésbe soha, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében most mégis született egy újabb feldolgozás, amely a néző szívéig hatol és maradandó élményt nyújt.

Szigligeti Ede 1849-ben – állítólag csupán két délután alatt – megírt, könnyed hangvételű, szerelmi bonyodalmakkal tarkított vígjátéka Budaörsön mélyebb tartalmat is kap. Ahogy a szerzők (Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács Adrián) mondják: „Társadalmi Zenebona”. A Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói által létrehozott előadásban repkednek a belsős színházi poénok, a köhögés elleni Ascher-cukorkától a színinövendékek eddigi előadásain át egészen a kőszínházak és a függetlenek vitájáig. Ám aki mindebből mit sem ért, az is jól szórakozik a nyelvi leleményeken, a színészi alakításokon és a látványon. A kereszt alakú, nézők között és mellett húzódó színpad, valamint a közönséget körülölelő díszlet miatt is pillanatok alatt bevonódunk.

Liliomfi szerepében Szabó Sebestyén László sokoldalú játékával mutatja meg, hogy nagy lehetőségek rejlenek még benne. Mariska szerepében Kiss Andrea bájosan és rendkívül jó arányérzékkel játssza a lelkes szerelmest és a rossz színésznőt. Spolarics Andrea dadája sziporkázó. Ilyés Róbert pajzán Szilvai Tódora is vidám perceket okoz, Böröndi Bence Szellemfi magánszáma pedig egyszerűen elképesztő. Rujder Vivien folyton pergő Erzsije is remek, de Figeczky Bence Gyuri pincére, Gyöngyösi Zoltán Kányai fogadósa vagy Dóra Béla törzsvendége is kiváló. A legvégén feltűnő Bregyán Péter idős Schwartza hatásos. Vecsei H. Miklós szerzőtársként bár csupán kisebb szerepekben jelenik meg, a premieren a váratlan helyzeteket – például kisgyermekek bájos bekiabálásai – remekül kezelte a színpadon.

Az élettel, humorral és ötlettel teli előadás legerősebb mondatai a darab végén már Szigligeti művétől függetlenül hangzanak el. Az idősebb színészek tisztelete és példája mellett a fiatal tehetségek egyet kérnek: „Csak hagyjanak minket játszani!” Erre a szakma pedig tényleg nem mondhatna mást, csupán ezt: hajrá, így lesz!

Liliomfi – Budaörsi Latinovits Színház
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.