Csókolózni e-mailben

/ 2011.08.16., kedd 16:02 /

Nincs mit csodálni, hogy az internetes ismerkedés és a Facebook-profilok állandó frissítésének világában az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere német nyelvterületen Daniel Glattauer osztrák író 2006-ban megjelent, Gyógyír északi szélre című regénye.

A harminc nyelvre lefordított regény, majd az abból készült színdarab alaptörténete banális. Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de elüt a címzésben egy betűt, így levele Leo Leikéhez érkezik. Glattauer rendkívüli érzékkel fogja meg a levelezés arctalansága mögött megbújó, fokozatosan nyíltabbá váló két szereplőt. Levélről levélre alakul ki köztük az egyre erősebb érzelmi kötődés, mégis halogatják a személyes találkozást. Virtuális kapcsolatuk talán legjellemzőbb mondata Leótól hangzik el: "Írjon nekem, Emmi, az írás olyan, mint a csók, csak ajkak nélkül. Az írás annyi, mint csókolni, de ésszel."

Az olykor csak pár szavas e-mail váltások is rendkívül izgalmasak és sokat sejtetőek. De vajon beleszerethetünk-e valakibe csupán az e-mailjein keresztül, illetve lehet-e valaha is hús-vér összetartozás egy virtuális találkozásból? A két szereplő nem mer túllépni a humoros szócsatákon, az évődésen. Csak a szépet akarják, a hétköznapi problémák, fájdalmak nélkül. Ha dühösek, inkább nem írnak a másiknak, megvárják, amíg jobb kedvük lesz. Ennek ellenére megjárják egy valós kapcsolat minden állomását, a szárnyalástól a mélyrepülésig.

Fullajtár Andrea és Őze Áron nagyon más alkat, más "színházi szocializáció", de a színpadon kiválóan működnek együtt. Fullajtár magával ragadóan egzaltált, kereteiből kitörni vágyó Emmije jól passzol Őze szenvedéllyel, mégis megfontoltsággal és lelki finomsággal megformált Leójához. A Gyógyír északi szélre az emberi kapcsolatokban a mindent akarás és a dönteni nem tudás különleges egyvelegének darabja. A színészek játékának köszönhetően fájdalmasan szép előadás.

Gyógyír északi szélre - Óbudai Társaskör
Rendező: Göttinger Pál

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.