Faust I–II.

/ 2015.04.29., szerda 15:25 /

Elsőre izgalmas színházi vállalkozásnak tűnt a Katona József Színház kétestés Faustja. Johann Wolfgang von Goethe 1808-as és 1832-es műve Schilling Árpád, a Krétakör független színház alapítójának rendezésében, elmondása szerint, a nézők kalandvágyára épít. Bár az előadás, obszcenitása és nyomasztó hangulata ellenére – a Márton László fordította frissített szövegnek is köszönhetően – végig leköti a figyelmet, sok kérdést hagy maga után.

A Faust I-ben egy középkorú tanárember – aki már az elején okostelefonján matatva sikertelenül önkielégít – szellemi kiégését, fáradtságát láthatjuk. Ezért köt egyezséget az ördöggel, hogy halála után neki adja lelkét, ha akad még egy pillanat az életében, amikor boldog. A szerződés értelmében bármit kérhet, megkapja, így lehet az övé a fiatalkorú Margaréta is, aki anya- és gyermekgyilkos lesz miatta. A Faust II-ben zavaros álomvilágba kerülünk, amelyben az alapmű öt felvonásának részleteivel találkozhatunk csupán. Az antik kultúra hétköznapi ruhás nimfáinak és kentaurjainak hedonista életébe csöppenünk, feltűnik Heléna, majd közös gyermekük, Euphorion, de Homunculus, a feltalált lény is, aki hosszasan bolyong, mielőtt kimúlik. Végül Faust is meghal.

Monori Lili az Ősanyától a Gondon át a vécés néniig minden szerepében sallangmentes játékával remekel. Máté Gábor enervált, majd gazember és nyughatatlan Faustja erős alakítás. Kulka János Mephistophelesként átalakulásaival uralja az előadást. Színészi alázata pedig példás, mert bár Schilling egyik színészével sem bánik kesztyűs kézzel, Kulka halmozottan kapta a megalázóbbnál megalázóbb feladatokat. Mészáros Blanka egyetemi hallgató tisztaságból az őrületbe jutó Margarétája érett és komoly színészi teljesítmény.

Az első rész csupasz színpadi „díszlete” a második részben részletesen kidolgozott, lerobbant nyaralóvá alakul át (Ágh Márton izgalmas munkája). A mű- és valódi péniszek látványa közül – amely miatt egy megbotránkozó, beépített néző kirohan a sor közepéről – inkább ez utóbbi ötlet a fantáziadúsabb. Schilling rendezői megoldásai többször frappánsak, érdekesek (a gyerek- és női kórus jelenléte, a színészek fizikumával való játék), az egész mégis nehezen szerethető.

Az isteni kegyelem megsemmisíti Faust és Mephistopheles szerződését, ez a mű végüzenete, melyet Schilling meghagy ugyan, de súlytalanít, többek között Kulka alsónadrágos kínbalettjével a darab végén. A Faust I. és a Faust II. külön-külön is teljes értékű előadás, de próbára teszi a nézőt, és a 16 éves kor betöltése mindkettőhöz erősen ajánlott.

Faust I–II. – Katona József Színház
Rendező: Schilling Árpád

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.