Jégmesék

/ 2010.02.24., szerda 18:08 /

Alig van vége az előadásnak, két-hároméves gyerekek tipegnek a "színpad" széléhez, és várják, hogy pacsit kapjanak a korcsolyás Pinocchiótól, Gepetto mestertől vagy a tücsöktől.

A jól ismert történet szereplői pedig készségesen róják a köröket, és mosolyogva csapnak az apró tenyerekbe, vigyázva, hogy egyetlen kicsi se maradjon ki - a december óta állandó helyszínen játszó Nemzeti Jégszínházban, a Récsei Centerben.

Új színfolttal gazdagodott ugyanis a magyar színházi élet, amikor december 4-én megnyitotta kapuit a Nemzeti Jégszínház. Története nem előzmények nélküli: 1965-ben, nyolc év működés után szűnt meg a Németh Imre által alapított Magyar Jégrevü és a Nemzeti Sportcsarnok fedett udvarán működtetett Jégszínház. A nemrég újjáalapított intézmény az egykori helyszín közelében, a Récsei Center galériáján talált otthonra. Más közös pont is van a korábbi és a mostani színház között: a jelenlegit életre hívó Benedek Veronika (többszörös magyar jégtáncbajnok) és Bródy Gábor kettőse szintén egy, a hazai korcsolyázókra és koreográfusokra alapozott, folyamatosan működő kulturális intézményt képzelt el. Olyannyira, hogy bár már jó ideje saját, sikert sikerre halmozó, utazó jeges együttesüket menedzselték, valódi álmukat nem adták fel: kőszínházként működő jégszínházat Budapesten.

Az álom decemberben vált valóra, amikor a Diótörő című jégbalettel elindult a Nemzeti Jégszínház programja. Az alapító-tulajdonosok azt szeretnék, hogy a teátrum működése ne korlátozódjék a téli hónapokra, hanem a kulturális élet részévé váljék, a színházi évad keretein belül. "Most igazából fél évadot élünk, hiszen decemberben kezdtünk és csak április végéig lesznek előadásaink az állandó helyszínen, utána külföldi turnéra indulunk. Ám ősszel visszatérünk a Récsei Centerbe" - mondja Nyul Zsuzsa, a színház marketing- és PR-vezetője.

Az öt darabból álló repertoár kínálatából felnőtteknek szól a Regőczy Krisztina-Sallay András-féle, magyaros koreográfiákat is megidéző Operett a jégen, a Mozi pedig jégrevüre emlékeztet ismerős musicaldallamokkal (a két produkcióban márciusban az énekes Ádok Zoli is jégre lép). A Menő suli című jégmusical kamaszoknak készült, a legkisebbek pedig az életre kelt fabábu kalandjai mellett Csipkerózsika történetében is gyönyörködhetnek. "Műsorunkkal az önfeledten szórakozni vágyókat céloztuk meg. Ez különleges műfaj, és időbe telik az is, amíg az emberek megszokják színházunk állandóságát, ezért a programot a szabadidőhöz igazítottuk" - magyarázza Nyul Zsuzsa, hogy miért csak hétvégenként tartják előadásaikat. Igaz, akkor bőségesen jut belőlük: pénteken egy, szombaton és vasárnap kettő-kettő.

A társulat huszonöt korcsolyázóból áll, őket Benedek Veronika hívta meg hosszas és alapos válogatás után, melynek során a technikai tudáson kívül lényeges szempont volt a táncosok előadói képessége is.

S hogy hová sorolható a jégszínház a nemzetközi trendek sűrűjében? Nem pusztán jégrevü, hiszen valódi színházi élményt nyújt. "A jégrevü mindig show, erre épül például a Disney on ice című produkció, ahol a rajzfilmekből ismert nagyméretű figurák klipszerűen, látványosan, jó zenére táncolnak - magyarázza Nyul Zsuzsa. - Mi is használunk látványelemeket, videoinstallációkat, fényeket, füstöt, pirotechnikát, ám arra is figyelünk, hogy az előadásnak dramaturgiája legyen." Ezért például a Pinocchióból nemcsak a legismertebb részeket villantják fel, hanem könnyen megérthető párbeszédekkel végigvezetik a történetet, jégmesét varázsolva a színpadra. S ennek köszönhetően könnyű megtapasztalni azt is, hogy egy jégen táncolt történet éppoly magával ragadó lehet egy kisebb teremben, mint egy hatalmas csarnokban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.