heti-valasz.hu/szinhaz/nok-es-tigrisek-126236

http://heti-valasz.hu/szinhaz/nok-es-tigrisek-126236

Kanapéforradalmárok

/ 2018.04.25., szerda 16:43 /

Különös áthallásokra ad okot a még a választások előtt bemutatott Ibsen-mű – a magyar országgyűlési választások után talán még inkább.

Mert mire véljük ezeket a mondatokat, amelyeket a főhős, az egyházi szolgálatát elhagyó lelkész, Johannes Rosmer (Fesztbaum Béla) intéz ellenlábasához, a rendpárti Krollnak (Gyabronka József): „Én azokkal tartok, akik szabadságot akarnak. Én nem csatlakozom egyik harcoló félhez sem. Meg fogom próbálni minden oldalról magam köré gyűjteni az embereket. Ennek a célnak akarom szentelni az egész életemet, hogy megteremtsem ebben az országban az igazi demokráciát.”

Egy végletesen megosztott országban szeretne gátat vetni a gyűlölködésnek, ám kiderül, hogy nemcsak naiv, de érzelmileg is labilis, saját magánéletét sem képes kézben tartani. Ráadásul sötét fellegek árnyékolják be a múltját, ezért zsarolható. Láng Annamária Rebekkája megértőnek, törékenynek tűnő, de iszonyatosan kemény nő, Lukáts Andor pedig a leégett filozófus kiszolgáltatottságában is szellemes figurájával az egész kávézót bejátssza. A Rózsavölgyi Szalon a kétfelvonásos előadással bizonyítja, hogy kellemes „kávéházi” tere nem csupán kamaradarabokra alkalmas, hanem sokszereplős, egész estés drámák bemutatására is.

Henrik Ibsen: Rosmersholm – Rózsavölgyi Szalon
Rendező: Fesztbaum Béla
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.