Kanapéforradalmárok

/ 2018.04.25., szerda 16:43 /

Különös áthallásokra ad okot a még a választások előtt bemutatott Ibsen-mű – a magyar országgyűlési választások után talán még inkább.

Mert mire véljük ezeket a mondatokat, amelyeket a főhős, az egyházi szolgálatát elhagyó lelkész, Johannes Rosmer (Fesztbaum Béla) intéz ellenlábasához, a rendpárti Krollnak (Gyabronka József): „Én azokkal tartok, akik szabadságot akarnak. Én nem csatlakozom egyik harcoló félhez sem. Meg fogom próbálni minden oldalról magam köré gyűjteni az embereket. Ennek a célnak akarom szentelni az egész életemet, hogy megteremtsem ebben az országban az igazi demokráciát.”

Egy végletesen megosztott országban szeretne gátat vetni a gyűlölködésnek, ám kiderül, hogy nemcsak naiv, de érzelmileg is labilis, saját magánéletét sem képes kézben tartani. Ráadásul sötét fellegek árnyékolják be a múltját, ezért zsarolható. Láng Annamária Rebekkája megértőnek, törékenynek tűnő, de iszonyatosan kemény nő, Lukáts Andor pedig a leégett filozófus kiszolgáltatottságában is szellemes figurájával az egész kávézót bejátssza. A Rózsavölgyi Szalon a kétfelvonásos előadással bizonyítja, hogy kellemes „kávéházi” tere nem csupán kamaradarabokra alkalmas, hanem sokszereplős, egész estés drámák bemutatására is.

Henrik Ibsen: Rosmersholm – Rózsavölgyi Szalon
Rendező: Fesztbaum Béla
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.