Ki lesz a következő?

/ 2018.06.06., szerda 17:32 /

Kinek arany gyertyatartóra, kinek földre, kinek más férjére fáj a foga Arthur Miller 1953-as drámájában, melyben csupa gyarló embert látunk.

A Kádár-kori művelődési házat idéző díszletben a vörös csillag már a szekrény tetején hever, de lassan mellé kerül a magyar címer, és idővel a feszület is. Mindehhez a kékfestős, illetve kék suhogós-farmeros jelmezeket sem könnyű megfejteni, de így legalább a „tegnap te, holnap én” boszorkányüldözésben a teljes bizonytalanságon lehet a hangsúly. Bánfalvi Eszter Proctornéja tiszta és erőt sugárzó, Fekete Linda túlfűtött Abigailje kegyetlen fanatikus, Hartai Petra bűneit bevalló, szenvedő kisembere megrendítő ívet mutat, Bányai Kelemen Barna John Proctorja pedig maga az őserő, a hibáit belátó, esendő ember. Mellettük érdekes karakterek Putmanék, a pártfunkcionárius kisemberek (Nagy Cili és Kelemen Zoltán párosa).

A cigány asszony megkeresztelése már az elején egészen brutális, a darab mégis az utolsó fél órában válik megrázóvá, amikor azok, akik rájöttek, hogy döntéseik rosszak voltak, és csak nyomort hoztak, az egyetlen igaz ember megroppantásával próbálnának feloldozást nyerni. „Uram, bocsáss meg nekünk, gyarló bűnösöknek” – hangzik az utolsó mondat, és ez lehet az egyetlen reménye mindenkinek, aki megbélyegzi és pusztulásba taszítja a másikat.

Arthur Miller: A salemi boszorkányok – Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendező: Alföldi Róbert
**** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.